Wat is een preventieadviseur?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Elk bedrijf is wettelijk verplicht om ten minste één preventieadviseur in dienst te hebben. Maar wat is een preventieadviseur eigenlijk? In dit artikel ontdek je wat een preventieadviseur doet en wat zijn verantwoordelijkheden zijn.

Wat doet een preventieadviseur?

Over het algemeen helpt een preventieadviseur de werkgever bij het waarborgen van veilige en gezonde werkomstandigheden voor de werknemers. Verder ziet hij erop toe dat de welzijnswet nageleefd wordt en geeft hij – afhankelijk van zijn achtergrond en opleiding – raad over welzijn op het werk: van ergonomie tot veiligheid en hygiëne.

Een preventieadviseur: wettelijk verplicht

Zodra je een of meer werknemers in dienst hebt, is een preventieadviseur verplicht. Elke werkgever moet volgens de wet namelijk een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming oprichten, waarbij een werknemer de functie van preventieadviseur op zich neemt. Als een bedrijf minder dan twintig werknemers heeft, mag de werkgever de functie zelf op zich nemen.

Taken en verantwoordelijkheden

De taken en verantwoordelijkheden van een preventieadviseur zijn vrij breed en uiteenlopend. Daarom worden ze opgedeeld in verschillende disciplines:

  • Arbeidsveiligheid en bedrijfshygiëne: raad geven over de hygiëne en de veiligheid van de werkplek

  • Psychosociale aspecten: uitwerken van een preventiebeleid voor het psychosociale welzijn van de werknemers en advies, hulp en opvang geven aan werknemers die slachtoffer zijn van geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en discriminatie

  • Ergonomie: advies geven over hoe de werkomstandigheden aan de menselijke anatomie en fysiologie kunnen worden aangepast

  • Arbeidsgeneeskunde: waken over de gezondheid van de werknemers

Eén preventieadviseur kan meerdere disciplines combineren, zolang hij er de juiste opleidingen voor gevolgd heeft. Let wel: niet alle combinaties zijn mogelijk en een preventieadviseur kan nooit de disciplines arbeidsveiligheid en arbeidsgeneeskunde tegelijkertijd uitvoeren. Als de interne preventieadviseur niet in staat is alle taken op zich te nemen, moet je een beroep doen op een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming.

Preventieadviseur worden

Als preventieadviseur moet je minstens een basiskennis over het welzijn op het werk hebben. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten van de onderneming, moet de preventieadviseur verplicht aanvullende vormingen volgen. Die aanvullende vormingen zijn verschillend voor preventieadviseurs van de interne dienst en de externe dienst.

Een veilige werkomgeving

Ook voor preventie en bescherming beschikt Manutan over een breed assortiment aan artikelen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten: van benodigdheden voor hulpverlening en EHBO over brandpreventie tot veiligheidskleding en veiligheidsborden. Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 november 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels