Corona: preventie op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Het coronavirus of covid-19 houdt de gemoederen wereldwijd verhit. Op de achtergrond zijn deskundigen druk bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Wat jij ondertussen kunt doen? Met enkele simpele ingrepen op de werkvloer de verspreiding van het virus vertragen of voorkomen. We gidsen je erdoor!

Covid-19 voorkomen op het werk

Wil jij de epidemie te slim af zijn? Blijf om te beginnen thuis als je je ziek voelt. Kun je toch gaan werken, heb dan samen met je collega’s aandacht voor deze vijf tips om de kans op besmetting te verkleinen:

 1. Reinig vaak aangeraakte oppervlakken Maak oppervlakken die je veel aanraakt extra schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Denk hierbij aan deurklinken, maar bijvoorbeeld ook aan je toetsenbord, telefoontoestel en bureau. Een bureau bevat namelijk meer dan vierhonderd keer zoveel bacteriën als de gemiddelde wc-bril!

 2. Gebruik papieren zakdoekjes Moet je hoesten of niezen, of wil je je neus snuiten, doe dat dan in een nieuw papieren zakdoekje. Na gebruik gooi je het in een afsluitbare vuilnisemmer. Als je geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies je in de binnenkant van je elleboog.

 3. Was regelmatig je handen Was je handen regelmatig én op de goede manier (check gerust ons stappenplan). Doe dat niet alleen na een toiletbezoek, maar ook nadat je bijvoorbeeld de bus hebt genomen en voordat je gaat eten of in vergadering gaat. Gebruik warm water en eventueel desinfecterende handzeep.

 4. Wrijf niet in je gezicht Wrijf zo min mogelijk in je gezicht. Virussen zoals covid-19 komen voornamelijk via je mond, ogen en neus het lichaam binnen.

 5. Verlucht goed Ventileer het kantoor regelmatig, zodat er genoeg frisse lucht aanwezig is.

Deze producten zijn onmisbaar in tijden van corona

Wil je jezelf wapenen in de strijd tegen covid-19? Dan komen deze producten vast goed van pas:

 • Handzeep om de dispensers op het werk mee te vullen. Dit product maakt meteen komaf met eventuele bacteriën die zich op je handen bevinden.

 • Handdoeken voor de dispensers in onder meer de toiletten. Vochtige handen brengen heel wat bacteriën over. Je handen na het wassen goed afdrogen is dus de boodschap!

 • Door deurklinken te lijf te gaan met een desinfecterend middel of een ontsmetter, verklein je de kans dat ziektekiemen zich via deze oppervlakken verspreiden

 • Draag bij schoonmaakklussen huishoudhandschoenen voor extra veiligheid

Thuiswerken in de strijd tegen corona

Thuiswerk is evengoed een optie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heel wat werkgevers roepen hun medewerkers op om voorlopig niet naar het kantoor te komen – zeker niet als ze symptomen vertonen zoals keelpijn of hoesten. Of thuiswerk dan verplicht is? Een tijdje thuiswerken valt volgens het arbeidsrecht onder ‘occasioneel telewerk’ en daarvoor moeten werkgever en werknemer een akkoord sluiten. Dit suggereert dat werkgevers hun team niet kunnen verplichten om thuis te werken – al wil je natuurlijk zelf geen risico lopen of je collega’s niet in gevaar brengen. Maar anderzijds is er nog iets zoals de ‘welzijnsverplichting van de werkgever’, of het feit dat die laatste moet waken over de gezondheid van zijn personeel. Die verplichting zouden werkgevers wél kunnen aangrijpen om hun personeel te verplichten om thuis te werken als er een verhoogd besmettingsrisico is.

Ben je geen krak in thuiswerken, omdat je bijvoorbeeld snel afgeleid bent of thuis niet de juiste omgeving hebt om productief aan de slag te gaan? Dan zijn deze tips jou op het lijf geschreven.

1. Een thuiskantoor inrichten

De Belgische wet verplicht werkgevers om de benodigde apparaten en hulpmiddelen ter beschikking te stellen voor telewerk – ook in situaties met verplichte quarantaine. Denk hierbij aan een laptop of tablet en een internetverbinding, maar ook aan cloud- of andere systemen die medewerkers vlot toegang geven tot de nodige bestanden. Als werknemer moet je natuurlijk je steentje bijdragen en bij voorkeur een aparte kamer inrichten, zodat je ongestoord kunt werken. Zelfs al is dat op korte termijn geen optie, probeer je toch zo ergonomisch en rustig mogelijk te installeren met onder meer:

2. Waken over je werk-privébalans

Als je thuiswerkt, loop je het risico niet meer op te houden met werken. Misschien voel je je schuldig omdat je niet op kantoor bent, of misschien heb je gewoon veel werk. Wat de reden ook is: de verleiding is groot om geen pauze te nemen en gewoon door te werken. Toch is het een must om af en toe te stoppen. Daarna kun je er eens zo goed weer tegenaan!

3. Lijstjes en structuur helpen je erdoor

Het aantal thuiswerkende collega’s zal naar alle verwachting alleen maar toenemen naarmate het coronavirus ons land meer en meer in zijn greep krijgt. We geven daarom een paar extra tips mee om de productiviteit thuis te verhogen:

 • Zorg voor structuur: begin en eindig je werkdag thuis op een vast tijdstip

 • Maak een to-dolijst en een planning, zodat je efficiënt te werk gaat

 • Hou werk en privé gescheiden en laat je niet verleiden tot huishoudelijke klusjes

Als thuiswerker heb je natuurlijk geen rechtstreeks contact met je collega’s of leidinggevende(n). Waak er daarom over dat je voldoende overlegt via telefoon, e-mail of Skype, zodat jullie niet van elkaar vervreemd raken en het werk efficiënt blijft verlopen. Wil of kun je even niet gestoord worden? Geef dat dan ook duidelijk aan, en laat weten wanneer je weer bereikbaar bent en via welk kanaal.

Nog vragen over hoe je thuiswerk beter laat verlopen of over hulpmiddelen om je te beschermen? De medewerkers van onze helpdesk staan voor je klaar! Kijk ook even op onze shop voor artikelen om je thuiskantoor in te richten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 16 maart 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels