Veilig tillen op de werkvloer? Zo pak je het aan

Ergonomie op de werkvloer

Veilig tillen is een belangrijke topic op de werkvloer. Want verkeerd tillen resulteert gegarandeerd in rugklachten. Maar hoeveel mag een werknemer eigenlijk tillen en wat kun je doen om veilig tillen op de werkplek te stimuleren? Lees er meer over in dit artikel.

Rugklachten zitten in een klein hoekje

Wist je dat bijna 1 op de 2 werknemers last heeft van fysieke klachten? Binnen de werkplaats is verkeerd en/of te zwaar tillen een grote oorzaak van dit soort klachten. Vooral rugklachten zijn een veel voorkomend probleem bij werknemers met fysiek zwaar werk. Even die doos optillen of pallets verplaatsen; het lijkt allemaal zo normaal, maar kan in permanente rugklachten resulteren. Voorkomen is dus beter dan genezen!

De wet over tillen

De Belgische wetgeving legt geen maximumgewicht vast voor het manueel tillen. De codex VIII-3 “Manueel hanteren van lasten” vermeldt enkel dat het gewicht niet te zwaar mag zijn. De last mag geen gevaar opleveren voor de veiligheid en/of de gezondheid van de werknemer. De werkgever moet een hanteringsbeleid voeren dat risicobeheersing als resultaat heeft. Algemeen hanteert men de internationale normen ISO 11228 en EN 1005, die 25 kg als maximaal tilgewicht beschouwen, in ideale omstandigheden en aan een beperkte frequentie.

Tillen volgens de NIOSH-rekentool

Een veelgebruikte methode om richtlijnen voor tillen te creëren is de NIOSH-rekentool. Deze kijkt verder dan enkel het gewicht en let ook op zaken zoals:

  • De frequentie van tillen;

  • De afstand van verplaatsing;

  • De hoogte tot de vloer;

  • De draaiing van het lichaam.

Op basis van deze berekening wordt het aanbevolen gewicht berekend. Onder ideale omstandigheden is dit volgens deze methode maximaal 23 kg.

Tip: bereken zelf het maximale tilgewicht met de NIOSH rekentool.

Enkele hulpmiddelen voor veilig tillen op de werkvloer

Ergonomie op de werkplek speelt dus ook in het magazijn of de werkplaats een belangrijke rol. Handig dus dat er verschillende intern transporthulpmiddelen verkrijgbaar zijn die veilig tillen en gezonder werken mogelijk maken. Onderstaand enkele voorbeelden van veelvoorkomende ‘hulpjes’ die het werk een stuk lichter maken:

Maximaal hefvermogen

Professionele steekwagen met vaste schep.

Steekwagen

400 kg

Handpallettruck met het gepatenteerde Prolifter-systeem.

Palletwagen

2300 kg

Transportwagen met een perfecte positie voor de gebruiker.

Ergonomisch transportwagen

300 kg

Mobiele heftafel

200 kg

Stapelaar met dubbele uitschuifbare mast

Handmatige stapelaar

250 kg

Universele takel om te hijsen en te trekken in alle richtingen

Minitakel

250 kg

Voor stalen vaten met opstaande rand, in horizontale of verticale positie

Universele vatentang

1000 kg

Meer weten?

Wil je meer weten over veilig tillen of het creëren van een ergonomische werkplek? Lees onze blogs of neem vrijblijvend contact op met de Manutan klantenservice, we denken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 11 april 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels