Zomer is tijd van aanpakken, volgens werknemers

Slim en efficiënt werken

34% zegt: “zomer perfecte tijd om dingen beter te doen”

Het wordt zomer! De tijd van buiten lunchen en een beetje rustiger aan. Maar ook een uitgelezen moment om alles eens even grondig aan te pakken op het werk. Ruim een derde van de Belgen vindt de zomer de ideale periode om even uit de dagelijkse sleur van werkzaamheden te stappen en te kijken hoe de dingen beter en/of slimmer kunnen, zo blijkt uit onderzoek[1] van Manutan. Maar waar beginnen we?

De meeste Belgen brengen alles op orde met onderhoud, opruimen en door schoon te maken. Vooral de werkplaats moet eraan geloven: maar liefst 59 procent van de ondervraagden begint daar mee. Vervolgens komen het magazijn (54%), het kantoor (50%) en het buitenterrein (35%). Bijna de helft van de werknemers steekt meteen als de zomer begint al de handen uit de mouwen.

Doet u nog niets met die extra zomeruren? Ze bieden een uitgelezen kans voor optimalisatie van uw productiviteit.

5 tips voor een georganiseerde werkplek

Kondo, SPACE of 5S?

Organiseren en ordenen lijken heel eenvoudig, maar toch zijn er de afgelopen jaren boeken vol geschreven over hoe het beste op te ruimen. Blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig. En we kunnen allemaal wel een steuntje in de rug gebruiken, of niet? Marie Kondo is met haar methode van vooral weggooien dé opruimgoeroe geworden. Anderen zweren weer bij de SPACE-formule of het Japanse 5S, dat bedrijfsbreed ingevoerd kan worden. In het Nederlands worden de termen van 5S meestal vertaald met scheiden, sorteren, schoonmaken, systematiseren en standhouden.

Al dat opruimen helpt ons het nieuwe seizoen fris te beginnen: 27 procent krijgt door extra zomerwerkzaamheden weer overzicht. Ook efficiënter en productiever werken, een prettigere werkomgeving en beter grip op de zaak krijgen, worden als belangrijke redenen genoemd om de zomer te gebruiken voor onder andere opruimen en schoonmaken.

bedrijfsborrelEven bijkomen

Niet dat er alleen maar gepoetst wordt in de zomer. Ook aan de sociale kant van het samenwerken wordt in de zomer aandacht besteed. Vooral door samen uitgebreid buiten te lunchen (21%) of met een barbecue na werktijd (21%). Daar staat tegenover, dat bij bijna de helft van de werknemers helemaal geen extra aandacht besteed wordt aan sociale activiteiten.

Buiten werken is in de zomer extra aanlokkelijk voor kantoorpersoneel en het is ook goed voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Bedrijven en organisaties zouden dat dan ook zoveel mogelijk moeten stimuleren en mogelijk maken. Bijvoorbeeld door eens buiten een les of cursus te organiseren, of een vergadering. Maar wie altijd buiten werkt, weet dat de zomer ook een heel pittige periode kan zijn. Neem daarom op tijd maatregelen als er echte hitte wordt verwacht.

Voor een deel van de werknemers is de zomer juist een ramp. Zij zeggen letterlijk: “Veel collega’s zijn op vakantie en raad eens wie al het werk mag doen?” Door hitte kan de ergernis nog verder oplopen, warmte is de meest genoemde irritatie over de zomer. Vooral het (slechte) binnenklimaat werkt mensen vaak op de zenuwen. Op een goede manier met de warme omgaan, is dan ook essentieel. Een goede airconditioning kan daarbij helpen, maar ook ventilatoren die in geval van nood extra aangezet kunnen worden.

buiten vergaderenWe gaan ervoor!

Manutan doet dit onderzoek om bedrijven en werknemers te stimuleren de zomerperiode goed te gebruiken ter verhoging van hun productiviteit. Filip Van Den Abeele, Sales Operations Manager: “Een groot deel gebruikt die tijd al slim, anderen moeten misschien op een idee gebracht worden. Maar als u het wat minder druk heeft met uw gewone werkzaamheden, is het de ideale tijd om te investeren in werkplezier, collega’s en personeel. Schoonmaken en opruimen, maar ook opknappen, repareren, uitbreiden of beginnen aan die steeds uitgestelde schilderklus. Ons advies: gebruik de zomer nuttig! Dat betaalt zich dubbel en dwars terug.”

Manutan helpt je graag

Manutan heeft allerlei artikelen om het (buiten)werken in de zomer leuk en productief te maken. Bekijk hiervoor onze online toolbox vol tips, checks en hacks voor je kantoor, magazijn en werkplaats.  Zo ben je helemaal klaar voor een mooie productieve zomer. Lees ook al onze zomerblogs  op manutan.be/blog of bel de helpdesk op 02-583 01 01 voor vrijblijvend advies.

[1] Download Samenvatting Zomeronderzoek onder ruim 500 werkende Belgen


Meer opvallende resultaten uit het onderzoek van Manutan:

Te warme werkplek is slecht voor de productiviteit
zomerschoonmaak
Opruimen is verschrikkelijk (bevredigend)
Office in the nature, young business woman working outdoor
Lekker buiten werken, hoe en waarom

Volg Manutan op