5 tips voor buiten werken in de warmte

Ergonomie op de werkvloer

We hebben al een aantal mooie, zonnige dagen achter de rug en er zullen er vast nog genoeg volgen. Buiten werken in de warmte vraagt wel om wat aanpassingen, want alleen dan is het goed vol te houden. Hoe kun je het voor jezelf en je werknemers zo aangenaam mogelijk houden in de hitte?

  1. Werk kortere periodes aaneengesloten. Houd dus vaker pauze en langer pauze, het liefst in een gekoelde ruimte.

  2. Probeer zo veel mogelijk in de schaduw te werken, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

  3. Drink voldoende. Zorg dat je genoeg water meeneemt naar je werkplek. Gebruik een koelbox met koelelementen om je frisdranken heel de dag koel te houden.

  4. Zorg voor aangepaste kleding. Ventilerende katoenen T-shirts of polo’s zijn fijner dan polyester kleding. Een lichte werkbermuda (mits de persoonlijke veiligheid bij het dragen ervan niet in gedrang komt) is verkoelend en met een petje op krijg je het minder snel warm en verbrandt je hoofd minder snel. Er zijn zelfs voor het zomerse buitenwerk speciale veiligheidspetten die je hoofd beschermen tegen vallend materiaal en de zon. Neem eventueel een extra set kleding mee om gedurende de dag een keertje te kunnen wisselen wanneer je veel gezweet hebt.

  5. Houd rekening met de schadelijke effecten van de zon. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Doe dat om de 2 uur.

Als werkgever kun je het werk van je werknemers comfortabeler maken door gekoelde drankjes aan te bieden. En door gratis beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen, toon je je betrokkenheid bij de gezondheid van je medewerkers. Ook zou je een tropenrooster in kunnen stellen waarbij je de werkdag bijvoorbeeld tijdelijk verschuift van 6 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags. Bied je medewerkers daarnaast de mogelijkheid te douchen en zich om te kleden.

Wat zegt de wet hierover?

Als het echt warm is, is het buiten soms niet te harden. Mag een medewerker dan werk weigeren? In de wet staat geen maximale temperatuur waarbij buiten gewerkt mag worden. Dat komt omdat ook factoren als de luchtvochtigheid en de wind een rol spelen bij hoe warm het buiten aanvoelt. Wel moet een werkgever er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek. Indien het klimaat toch gevaar oplevert, moet de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ verstrekken.

Pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden Celsius is er echt sprake van ernstig risico voor de gezondheid. Warmte-uitslag, hittekrampen of een hitteberoerte kunnen zich dan voordoen.

Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie, wat vooral voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen gevaarlijk kan zijn. Ook onder de 40 graden Celsius kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn, vooral bij arbeid in de volle zon.

Manutan helpt je graag

Kijk eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips of contacteer onze helpdesk voor een vrijblijvend advies over welke beschermings- en hulpmiddelen te verkrijgen zijn.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels