Ingedut achter je bureau? Check dan deze 3 tips voor een verkwikkende pauze!

Slim en efficiënt werken

Wist je dat je meer uit je werkdag haalt als je regelmatig pauzeert? Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is echt zo. Benieuwd hoe dat zit en hoe jij nog productiever en fitter je werkdag doorkomt? Bekijk dan hier onze tips voor een verkwikkende pauze.

Waarom is pauze belangrijk?

De boog kan niet altijd gespannen staan. Het is een cliché spreekwoord, maar ook waar als we het over werken hebben. Feit is dat je nu eenmaal niet de hele tijd gefocust kan zijn. Je hersenen hebben soms even rust nodig om goed te blijven functioneren. Hierbij is er geen gouden regel wanneer je pauze moet nemen. Wel ben je simpelweg een stuk minder efficiënt als je uren achter elkaar zit door te werken zonder pauze. Elk uur even een paar minuten pauze nemen kan dit al verhelpen.

65% van de werknemers vindt pauze erg belangrijk. (Bron: DVJ Research*)

Daarnaast ben je creatiever en onthoud je dingen beter als je regelmatig pauzeert. En de oplossing voor dat ene ingewikkelde probleem? Die kan zomaar opeens de kop opsteken als je even aan het ontspannen bent. Juist omdat je er even niet geconcentreerd mee bezig bent. Slim pauzeren is dus zeker geen tijdsverspilling.

Dus wil jij ook meer uit je werkdag halen en (meer) ontspannen werken? Bekijk dan hieronder drie tips voor een verkwikkende pauze.

Tip 1: neem een échte pauze

Even snel een boterham achter je bureau eten is geen pauze. Zelfs niet als je even lekker zit te Facebooken. Nee, voor een goede pauze verlaat je de werkplek en ga je naar een andere plek. Door de verandering van omgeving stimuleer je je associatieve vermogens, wat je creativiteit en probleemoplossend vermogen versterkt. Ook voorkom je de neiging om toch nog even snel wat mailtjes te beantwoorden.

Daarnaast kun je, als de situatie het toelaat, ook kiezen voor een power nap. De perfecte power nap duurt 20 minuten, waarbij je brein even ‘gereset’ wordt. Zo verbetert een snel dutje de kwaliteit van je werk en productiviteit.

Tip 2: buiten lunchen

Even naar buiten gaan versterkt het effect van even pauze nemen. Mensen die buiten werken voelen zich dan ook vaak fitter dan mensen die de hele dag achter hun bureau zitten (of hangen). Buiten lunchen in het zonnetje is dan ook een prima manier om je pauze door te komen. Niet alleen gezellig en goed voor wat frisse lucht, maar ook een flinke dosis vitamine D.

Reden genoeg om dus lekker buiten te lunchen aan de picknicktafel of op die bankjes in de zon. Of misschien heb je de mogelijkheid om een picknick te organiseren met collega’s. Zo ga je de rest van je werkdag met frisse zin tegemoet.

Bijna de helft van de werknemers wil buiten kunnen lunchen. (Bron: DVJ Research*)

Tip 3: ga wandelen tijdens je pauze

Nog beter is het om ook echt in beweging te komen tijdens je pauze. Zo schijnt 10 minuten wandelen al genoeg te zijn om je dag productiever en creatiever door te komen. Daarnaast vergroot de fysieke activiteit je zelfvertrouwen, verlaagt het je stressniveau en verbetert het je humeur. Hierbij is het wel belangrijk dat je echt even afstand neemt van je werk. Zorg dat je telefonisch onbereikbaar bent en zet muziek of een luisterboek op (als je alleen wandelt) om te voorkomen dat je alsnog enkel aan je werktaken denkt. En heb je de mogelijkheid om te sporten? Zeker doen!

Ga voor meer werkplezier

Wil je meer weten over slim en efficiënt werken? Lees dan ook onze andere blogs of contacteer de Manutan helpdesk voor vrijblijvend advies. We maken jouw werkplek graag leuker!

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 900 Belgische werknemers.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 27 juli 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels