Scheidingswanden en andere hulpmiddelen om de akoestiek op kantoor te verbeteren

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Lawaai op kantoor is voor veel werknemers een grote bron van ergernis. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Een presentatie in elkaar proberen te boksen terwijl er luide muziek door de boxen schalt, de printer naast je het ene blad na het andere uitspuwt of er collega’s aan de telefoon hangen met klanten: het is geen sinecure. Lawaai op kantoor is voor veel werknemers dan ook een grote bron van ergernis. Er een gewoonte van maken om je af te zonderen in de zithoek of een ‘bubble’ als je moet bellen of overleggen is prima, maar daarnaast bestaan er gelukkig heel wat manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Scheidingswanden op kantoor

Scheidingswanden of -panelen houden geluid tegen en creëren zo rust en privacy. Je kunt er de ruimte flexibel mee indelen en zelfs informatie op bevestigen, waardoor ze je ondersteunen tijdens presentaties. Win-win! Daarnaast zijn er ook kleinere akoestische scheidingsschermen beschikbaar om op bureaus te bevestigen, en akoestische panelen om aan de wanden te hangen. Die laatste optie is niet alleen bijzonder effectief, maar ook decoratief.

Tapijt en geluidswerende kasten

Je zou ervan versteld staan hoeveel lawaai bureaulades of kastdeuren kunnen veroorzaken als ze open en dicht gaan, én hoe vaak dit op een dag gebeurt! Toch heb je niet met elk type kast last van lawaai. Een akoestische kast heeft namelijk een geluiddempende werking dankzij de geluidsabsorberende laag die is ingewerkt in de deuren (die zelf bovendien geruisloos sluiten).

Ook tapijt draagt bij tot een betere akoestiek op kantoor – denk maar aan het geluid van hakken op een houten vloer of op tegels, tegenover de gedempte stappen op een tapijt. Hou bij de aankoop van een tapijt rekening met de densiteit, want die bepaalt hoe slijtvast de vloerbekleding is. Voor zeer intensief gebruik, zoals op kantoor, opteer je het best voor een zo hoog mogelijke dichtheid. Verder bestaan er innovatieve tapijtvarianten die fijne stofdeeltjes beter vasthouden, wat het binnenklimaat (en dus de gezondheid van werknemers) ten goede komt.

Of wat dacht je tot slot van een plafondplaat? Zo’n plaat is bekleed met een akoestische stof, en je kunt er je traditionele plafondplaten makkelijk door vervangen.

Headsets to the rescue

Collega’s die naast je aan het overleggen zijn terwijl je een belangrijke e-mail moet opstellen, ook dat kan storend zijn. Gelukkig zijn er in dat geval headsets om de concentratie te bevorderen. Het onderzoeksbureau Oxford Economics[ 1 ] deed in 2018 onderzoek naar de open kantoren die zo ongelofelijk in opmars zijn, en merkte dat 32% van de geïnterviewde werknemers een headset gebruikt om afleiding tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten beschikbaar: met aparte microfoon of microfoon in de kabel, met oortjes, opvouwbare varianten, … Welke je ook kiest, het is belangrijk om een model te selecteren dat niet te veel weegt.

Vragen over de akoestiek op je kantoor? De medewerkers van onze helpdesk weten vast raad.

[ 1 ] https://www.oxfordeconomics.com/when-the-walls-come-down

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 oktober 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels