Koopwijzer: de nieuwste ecologische producten voor kantoor en magazijn

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Bij een MVO-strategie en een duurzaam aankoopbeleid hoort ook de nodige aandacht voor het materiaal dat je medewerkers gebruiken. Duurzame producten die voorzien zijn van een ecologisch of milieulabel, gemaakt zijn van gerecycleerde grondstoffen of tweedehands zijn gekocht, zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken. Je kunt er zelfs je hele werkomgeving mee uitrusten: zo verklein je dagelijks de ecologische voetafdruk van je bedrijf.

Op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden voor het verantwoord ondernemen binnen jouw organisatie, bekijk onze verantwoord kopen pagina.

Waaraan herken je een ecologisch product?

Wil je een duurzaam aankoopbeleid uitstippelen in lijn met je mvo-beleid? De eerste, meest eenvoudige optimalisatiehefboom houdt in dat je de voorkeur geeft aan producten waarvan de milieuvriendelijkheid is gecertificeerd met een ecolabel. Van vloeibare zeep en verf, tot akoestische wanden, toiletpapier of poetsrollen – de meeste productcategorieën bevatten artikelen met een ecolabel. Met talloze zogenaamde 'ecologische' of verantwoorde' producten op de markt is het niet altijd gemakkelijk om de juiste keuze te maken voor het milieu. Een kort overzicht is hier dus wel op zijn plaats.

Wat is een ecologisch product?

Ecologische producten hebben een kleinere milieu-impact gedurende hun volledige levenscyclus, van ontwerp tot transport, gebruik en afvalrecuperatie. Ze kunnen worden gecertificeerd door een nationaal, Europees of internationaal erkend ecologisch of milieulabel. Onafhankelijke instellingen controleren dan regelmatig of de duurzaamheids- en prestatiecriteria van deze producten te allen tijde worden nageleefd.

Hoe kies je ecologische producten?

Wil je duurzame producten aankopen, kies dan allereerst voor milieubewuste leveranciers die voldoen aan de normen ISO 26000 en ISO 14001.

De volgende stap om een duurzame aankoopstrategie op te stellen die past bij je MVO-beleid: geef de voorkeur aan producten met een label. Als je bijvoorbeeld het Europees Ecolabel ziet, weet je meteen dat het product een beperkte milieu-impact heeft. Dit label wordt toegekend aan een hele waaier aan producten: van schrijfwaren tot verf over duurzame kantoormeubelen en hygiëneproducten. Als je het EU-Ecolabel op de verpakking of productfiche van het gewenste product ziet, kun je het met een gerust hart bestellen.

Waarom is ecologisch kopen beter voor mijn bedrijf?

Naast het milieu beschermen zorgen ecologische aankoopbeslissingen er ook voor dat je:

 • de overheidsmaatregelen volgt;

 • het imago van je merk verbetert;

 • aantrekkelijker bent voor klanten, die steeds meer kijken naar de milieu-impact van bedrijven;

 • je medewerkers een gezondere werkomgeving biedt;

 • een vruchtbaar ecosysteem ontwikkelt met je partners;

 • kiest voor producten van hogere kwaliteit die langer meegaan, waardoor je kosten dalen.

Ecologische producten kiezen: een mooi gebaar voor de planeet

Recyclage is inmiddels zo ver gevorderd dat er van zo goed als elk product wel een ecologische en/of gerecycleerde versie bestaat. Of die producten nu gemaakt zijn van plastic, papier, karton of metaal: ze zijn allemaal duurzaam, voldoen perfect aan je verwachtingen en combineren robuustheid met gebruikscomfort én een mooie vormgeving.

Ecologische producten voor alle aspecten van je werkomgeving

Nadat je je pakketten in het magazijn hebt ingepakt met gerecycleerd kraftpapier, gerecycleerde noppenfolie of gerecycleerd karton, vervoer je ze van A naar B op een kar, pallet of in een bak van ... je raadt het al: gerecycleerd plastic.

Kar van gerecycleerd plastic

Plateauwagen van gerecycleerd plastic

Tafelwagen Treston

Aluminium rolcontainer G®-TRANS - Gmöhling

Aantal plateaus

2

3

2

-

Draagvermogen

180 kg

180 kg

150 kg

200 kg

Totale afmetingen

610 x 460 x 840 mm

610 x 460 x 980 mm

530 x 890 x 1020 mm

560 x 970 x 1005 mm

Ergonomisch

Ja

Ja

Niet gespecificeerd

Ja

Eigenschappen

Antisliplaag

Antisliplaag

Antistatisch

Speciaal COVID-19

Ontdek ons aanbod van gerecycleerde karren in onze webshop.

Ook in de kantoorruimte zijn ecologische en/of gerecycleerde producten een goed idee, of het nu om een thuiskantoor of bedrijfslocatie gaat. Hoezen en inlegvellen, pennenbakjes, pakken papier, boekensteunen, tijdschrifthouders, mailingbuizen, parafeermappen, schriften, enveloppen, scharen, nietmachines: al deze kantoorbenodigdheden bestaan ook in een gerecycleerde versie.

Vergeet ook de ontspanningsruimtes niet: er bestaan tal van heerlijk comfortabele banken, stoelen en zelfs picknicktafels van gerecycleerd plastic!

Vierkante zitbank

Plastic bank

Zitbank in pvc met kleerhaken

Receptiebank Smile

Combinatie buitenbank en -tafel

Gebruik

Buiten

Buiten

Kleedkamer

Receptie

Picknick

Materiaal

Pvc

Plastic

Pvc + staal

Metaal + polyester

Plastic

Vervaardigd in

Frankrijk

Duitsland

Europese Unie

Frankrijk

Niet gespecificeerd

Garantie

20 jaar

3 jaar

3 jaar

3 jaar

Niet gespecificeerd

Recycleerbaar

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Bekijk ons aanbod van gerecycleerde banken in onze webshop.

En om je medewerkers ook zelf hun afval netjes te laten sorteren, stel je sorteervuilnisbakken ter beschikking op de werkvloer. De meeste duurzame producten zijn met het oog op een circulaire economie ontwikkeld, en dus zijn hun verpakkingen recycleerbaar. Wanneer het product zelf versleten is, kan ook dat worden gerecycleerd. Weer een stap dichter bij een ecologisch bedrijf!

Recycleerbaar, biologisch afbreekbaar ... Hoe zie je het verschil tussen ecologische producten?

Hoe weet je of een verpakking recycleerbaar is? Dat zie je aan de möbiusband, een van de bekendste recyclagepictogrammen in Europa. Staat er een getal naast, dan is dat het percentage gerecycleerd materiaal waarvan de verpakking gemaakt is. De pijlen geven aan dat het product recycleerbaar is.

De TÜV-certificering kent labels toe aan biologisch afbreekbare producten op basis van verschillende categorieën. Zelfs metaal kan worden gerecycleerd: het logo van de organisatie Metal Packaging Europe is een van de elementen waaraan je dit soort verpakkingen herkent. Ook het pictogram 'Alu' met twee pijlen errond is een symbool dat op producten met recycleerbaar aluminium wordt gezet. Door producten met een duurzame verpakking te kopen, zet je je MVO-strategie kracht bij.

Wil je nog verder gaan om de afvalberg te verkleinen? Geef dan producten een tweede leven. Nu duurzaamheid en zuinigheid op lange termijn steeds meer ingeburgerd zijn, heeft de verkoop van opgeknapte producten de wind in de zeilen. Producten tweedehands kopen is een milieuvriendelijk gebaar dat perfect in je duurzaamheidsbeleid past. Het is dus zeker het overwegen waard!

Beperkt energie verbruiken dankzij ecologische producten

Ook energie is een factor die heel wat mogelijkheden biedt als het op duurzaamheid aankomt. Je kunt energie besparen zonder aan comfort te moeten inboeten door bijvoorbeeld ledverlichting te installeren. Ledlampen zijn niet alleen de absolute recordhouders op het vlak van energiezuinigheid, ze gaan ook veel langer mee.

Ook zonne-energie gebruiken is een goede zet. Ledlampen of ledlantaarns met een zonnepaneeltje verlichten je buitenomgeving zonder energieverspilling én zonder je energiefactuur te doen stijgen.

Zelfs voor het opladen van laptops, smartphones en tablets bestaan er zonnekits en USB-oplaadsystemen met een zonnepaneel. En voor alle andere elektronica zijn gerecycleerde en oplaadbare batterijen je beste vriend.

Tot slot bestaan er kits waarmee je het volledige elektriciteits- en waterverbruik bijhoudt of de omgevingstemperatuur kunt meten. Als je op ieder moment een beeld wilt van hoeveel water, elektriciteit en verwarming er wordt gebruikt op de werkvloer, dan helpen deze kits je daarbij.

Ecologische schoonmaakmiddelen, goed voor ieders gezondheid

Niet alleen tijdens de pandemie maar ook op andere momenten is het belangrijk dat de werkomgeving zo hygiënisch mogelijk is. Dat bereik je door duurzaam te poetsen, wat inhoudt dat je:

 • minder grondstoffen verbruikt (water, elektriciteit ...);

 • de voorkeur geeft aan producten met een milieulabel (of ecologisch label);

 • producten vermijdt die schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid;

 • herbruikbare poetsdoeken gebruikt;

 • minder afval creëert door geconcentreerde producten te gebruiken.

Ga voor duurzame producten in plaats van wegwerpartikelen, dat past ook weer mooi in je verantwoorde aankoopbeleid.

Je kunt alles schoonmaken met een beperkte impact op het milieu én de samenleving. Er bestaan tal van oplossingen voor ecologisch schoonmaken. Antikalkproducten voor sanitaire ruimtes, ontvetters voor de industriële keuken, allesreinigers, alkalische schoonmaakmiddelen voor de vloer ... Controleer steeds of de producten die je gebruikt een ecolabel, geconcentreerde formule of gevaarpictogram hebben.

Geef je schoonmaakteam ook poetskarren van gerecycleerd plastic en maak gebruik van recycleerbare vuilniszakhouders en herbruikbare beschermingsmiddelen.

Voor het schoonmaken zelf bestaan er talloze artikelen van gerecycleerd materiaal. Zo zijn er steeds meer ecologisch ontworpen industriële stofzuigers. Die innoverende modellen zijn meestal voorzien van stofzakken van gerecycleerd papier en een reservoir van gerecycleerd plastic, en ze verbruiken bovendien minder energie.

Milieuvriendelijk houten kantoormeubilair

Hout is nog steeds een van de populairste materialen op de werkvloer. Van houten spots voor ledlampen tot rekken en pallets over banken en vergadertafels: ga steeds na of het product FSC- of PEFC-gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat het product over het algemeen voldoet aan de huidige milieunormen.

Wil je graag houten meubelen kopen, maar maak je je zorgen over de ontbossing en de impact ervan op onze planeet? Dan hebben we goed nieuws: je kunt dit robuuste materiaal gebruiken én tegelijk het milieu respecteren. Dat doe je door te kiezen voor producten met een FSC ( Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Deze internationaal erkende certificeringen garanderen dat het hout dat bij de productie van het artikel wordt gebruikt, uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is en dat de exploitant aan een aantal strenge vereisten voldoet, zoals:

 • bescherming van de biodiversiteit van bossen;

 • gecontroleerde activiteit (herstel van de bossen, behoud van bodem en water ...);

 • respect voor de lokale bevolking.

Let wel op: niet alle meubels van hout uit duurzaam beheerde bossen zijn ook echt ecologisch. Controleer voordat je iets koopt dus of het een nationaal of Europees label heeft dat garandeert dat het product duurzaam ontworpen is.

Nationale normen zoals NF in Frankrijk of GS in Duitsland waarborgen dat het materiaal in kwestie met respect voor het milieu geproduceerd is. Een duurzaam bureaumeubel kan dus gemaakt zijn van robuuste materialen, volgens een productieproces met technieken die minder grondstoffen verbruiken. Je herkent zulke meubels aan hun milieu- of ecolabel.

Denk er tot slot aan dat je in het kader van de circulaire economie je houtafvalkunt laten recycleren. Er zijn zelfs fabrieken die het 'afval' dat tijdens de productie van hun meubelen ontstaat, zoals snijafval, gebruiken als brandstof voor hun verwarmingssysteem.

Wil je nog verder gaan in je ecologische aanpak? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina 'Verantwoord kopen voor je bedrijf en het milieu'. Of download onze Whitepaper: Packaging onder de loep.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 februari 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels