Dit zijn dé kantoortrends van nu

Kantoorinrichting en magazijninrichting

De zomer is een periode die voor veel organisaties hét uitgelezen moment biedt om werkzaamheden aan het kantoor te verrichten omdat het dan aanzienlijk rustiger is. Een kleine verbouwing, onderhoud of juist een grote modernisering – wat staat er voor jouw bedrijf op de agenda? Wij delen de belangrijkste kantoortrends van nu, zodat ook jouw kantoor weer helemaal up to date is en een aangename plek biedt voor werknemers.

Hybride blijft 

In een eerdere blog van ons is te lezen dat hybride werken anno 2022 niet meer weg te denken is. Veel mensen werken deels thuis en deels op kantoor, en als ze op kantoor zijn kan het ook verschillen op wat voor werkplek ze dit doen. ‘Activity based’ werken is een term die hierbij om de hoek komt kijken, wat inhoudt dat het kantoor wordt verdeeld in ruimtes die per functie verschillen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ruimte waar je ongestoord kunt brainstormen, een plek waar vergaderd en gepresenteerd kan worden, een ruimte voor ontspanning en een plek waar werknemers geconcentreerd aan een bureau kunnen werken. Deze verschillende ruimtes kun je gemakkelijk én flexibel creëren met akoestische scheidingswanden, die ook geluid dempen en wanneer nodig zorgen voor rust en privacy. We hebben zowel vaste als mobiele varianten waar je mee aan de slag kunt gaan. 

Een ander aspect wat voor werknemers belangrijker wordt door de opkomst van hybride werken is de focus op samenwerken. Juist als we op kantoor zijn zoeken we meer het gezelschap van onze collega’s op, plannen we meetings in en werken we graag samen aan projecten. Zorg dus voor voldoende faciliteiten die dit ondersteunen, zoals comfortabele vergaderruimtes, loungeplekken en een fijne kantine.  

Welzijn  

Het welzijn van werknemers staat hoog in het vaandel. Vitale werknemers zijn productiever, minder vaak ziek en hebben het simpelweg goed naar hun zin op werk. Steeds meer bedrijven werken daarom met vitaliteitsprogramma’s om zowel de mentale als de fysieke gezondheid van werknemers te stimuleren. Als bedrijf kun je hiervoor een speciale vitaliteitscoach inschakelen die een programma aanbiedt dat past bij het type organisatie. Zo’n programma bestaat bijvoorbeeld uit inspirerende workshops op het gebied van voeding, leefstijl en stressvermindering, sport- en spelactiviteiten, en een stukje zingeving in de vorm van mindfulness.   

Ergonomie is ook een ontzettend belangrijk aspect als we het hebben over het welzijn van werknemers. De basis hiervoor ligt in de materialen die dagelijks worden gebruikt, zoals een bureaustoel, bureau en bijbehorende accessoires. Zorg ervoor dat allen verstelbaar zijn en aangepast kunnen worden op het postuur en de voorkeuren van de werknemer. In deze blog delen we de 10 ultieme must-haves.  

Dan zijn er nog de omgevingsfactoren die bepalend zijn voor het welzijn van mensen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede akoestiek, zodat iedereen zich goed kan concentreren, productief blijft en geen geluidsoverlast ervaart. Ook het binnenklimaat is bepalend. Goede ventilatie, een schone lucht en temperatuurregulering (airco en verwarming) zijn hierbij cruciaal. Shop alle benodigdheden hiervoor in onze webshop en lees vooral ook deze uitgebreide blog met tips & tricks.  

Organisch & speels  

De tijd van kale, strakke kantoren is voorbij. Vanzelfsprekend gaan we voor een interieur dat bij het eerdergenoemde ‘activity based’ werken past. De indeling van het kantoor wordt hierdoor speelser en werkt uitnodigend naar werknemers toe.  

Niet alleen de indeling, ook het interieur wordt speelser. Organische vormen, asymmetrie en accessoires kunnen hier bijvoorbeeld bij ingezet worden. Het huiselijke gevoel wordt hier mee opgezocht en zorgt ervoor dat werknemers zich meer op hun gemak voelen. Een fijne zithoek in zachte vormen en kleuren, kunst aan de muur en huiselijke accessoires zoals een bijzettafel, poef of vloerkleden; hoe ga jij een huiselijk gevoel aan je kantoor toevoegen?  

Een ander belangrijk onderdeel van deze trend zijn natuurlijk planten. Planten zijn instant sfeermakers en een (grote) plant kan zelfs de meest kale ruimte direct levendig maken. Wist je dat planten ook een luchtreinigende werking hebben? Ze zetten CO2 om in zuurstof en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Een aantal planten, zoals de ficus, varen en goudpalm staan echt bekend om deze eigenschappen en worden daarom vaak op kantoren neergezet.   

Tip voor kleine kantoren: houd het rustig. Bij een groot kantoor heb je natuurlijk alle ruimte en kun je veel van bovenstaande opties toepassen, maar bij een klein kantoor wordt het al gauw te druk en kan het kantoor juist nóg kleiner gaan ogen. Advies nodig? Vraag het onze experts! 

Kies je kleur 

Heeft jouw kantoor al kleur op de muren? Kleur kan enorm bepalend zijn voor een ruimte en de invloed die het op mensen heeft. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat met kleur. Wat past bij de organisatie? Wat stimuleert mensen? Wat is het gebruiksdoel van de ruimte die je kleur gaat geven?  

Een aantal kleuren staan bekend om hun stimulerende eigenschappen, zoals rood, oranje, geel en paars. Ze verhogen de productiviteit en kunnen de creativiteit een boost geven, ideaal dus voor vergaderruimtes en afdelingen met creatieve teams. Let er wel op dat je niet álle muren kleurt of deze kleuren door elkaar gaat gebruiken, dit kan juist weer overprikkelend werken. Zijn er ruimtes waar juist geconcentreerd gewerkt moet kunnen worden? Dan zijn groen en blauw geschikt; beiden werken rustgevend en stressverlagend. Leuk weetje: de kleur van het jaar volgens het bekende PANTONE heet Veri Peri en is een levendige blauwtint met een vleugje violet. Een dynamische kleur met de bekende eigenschappen van blauw, verrijkt met een stimulerende werking. Perfect voor een kantoorruimte dus!  

Ben je gebonden aan een kleine kantoorruimte? Dan is het slim om voor een lichte variant van een kleur te gaan zodat de ruimte zo luchtig en ruimtelijk mogelijk blijft. Een groot kantoor kan juist prima een donkerdere of felle kleur hebben om sfeer, warmte of geborgenheid toe te voegen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 30 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels