Zo verbeter je de akoestiek op kantoor

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Bellende collega’s, een overleg aan iemands bureau of muziek: geluidsoverlast ontstaat al snel op een kantoor. Hierdoor kunnen werknemers moeite hebben zich te concentreren en aanzienlijk minder productief zijn. Met de juiste akoestiek kun je dit gelukkig goed verbeteren, lees snel verder voor een aantal handige tips.

Een goede akoestiek hoort bij een aangename werkomgeving, net als collega’s, klimaat en design. Zo kost een slechte akoestiek het Europese bedrijfsleven al zo’n 30,8 miljoen euro per jaar* en neemt de concentratie en dus de productiviteit 86 minuten per dag per werknemer af**. Daarnaast kan het op de lange termijn zorgen voor stress en klachten als hoofdpijn en een verhoogde bloeddruk.  

De hoogste tijd dus om de akoestiek bij jou op de werkvloer onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren!  

Ga voor een slimme indeling 

Verdeel het kantoor in ruimtes die per functie verschillen, zodat werknemers de mogelijkheid hebben te kiezen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Dit wordt ook wel ‘activity based’ werken genoemd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een plek waar vergaderd en gepresenteerd kan worden, een ruimte voor ontspanning en een plek waar werknemers geconcentreerd aan een bureau kunnen werken. Zorg er bij dit laatste tevens voor dat mensen niet te dicht bij elkaar zitten.  

Deze verschillende ruimtes kun je gemakkelijk én flexibel creëren met akoestische scheidingswanden, die geluid tegenhouden en zorgen voor meer rust en privacy. We hebben zowel vaste als mobiele varianten waar je mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast kun je ook kleinere akoestische scheidingsschermen op bureaus bevestigen en akoestische wandpanelen ophangen. Dit heeft juist minder impact op de ruimte en sich, maar kan wel goed het geluid dempen en de akoestiek verbeteren. Beide varianten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, zodat er altijd iets passends gevonden kan worden en waarmee je het kantoor zelfs kan voorzien van een vleugje kleur.  

Bundel apparaten 

Een printer, scanner, papiervernietiger, koffiezetapparaat… Samen kunnen ze heel wat decibellen produceren die de concentratie van werknemers flink kunnen verstoren. Breng deze daarom samen op één plek die enigszins geïsoleerd kan worden of die niet te dicht in de buurt is van presentatie- of overlegruimtes en concentratiezones. Een dergelijke ruimte heb je trouwens zo gecreëerd met onze voorgemonteerde cabines, die je gemakkelijk in een ruimte kunt plaatsen.  

Akoestisch meubilair 

Enig idee hoeveel lawaai bureaulades of kastdeuren kunnen veroorzaken als ze open en dicht gaan? En hoe vaak dit per dag gebeurt? Toch heb je niet met elk soort kast last van hiervan. Een akoestische kast heeft namelijk een geluiddempende werking dankzij de geluidsabsorberende laag die is ingewerkt in de deuren (die zelf bovendien geruisloos sluiten). De kasten kun je bovendien ook weer inzetten om bepaalde werkplekken of ruimtes van elkaar te scheiden – multifunctioneel dus!  

Daarnaast bestaan er nog andere soorten akoestisch meubilair. Denk hierbij aan stoelen, eventueel met ingebouwde tafel waar een laptop op kan staan, en (vergader)banken voor meerdere personen. We bieden zelfs losse privacycabines aan: prachtig ontworpen, losstaande cabines met 1 of 2 plaatsen die overal gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Perfect voor rust, concentratie en privacy.  

Vergeet vloer en plafond niet 

Deze kunnen beiden ook bepalend zijn als het gaat om geluidshinder. Gladde vloeren zorgen er niet alleen voor dat je voetstappen extra goed hoort, ze kunnen tevens geluid extra doen weerkaatsen of nagalmen, iets wat je natuurlijk absoluut wil voorkomen. Het kan daarom slim zijn om te investeren in een goede vloerbedekking of mooie vloerkleden die het geluid absorberen. Houd bij de aankoop rekening met de dikte, want die bepaalt hoe slijtvast een vloerbedekking of tapijt is. Voor zeer intensief gebruik, zoals op kantoor, is een zo hoog mogelijke dichtheid het beste. Verder bestaan er innovatieve tapijtvarianten die fijne stofdeeltjes beter vasthouden, wat het binnenklimaat (en dus de gezondheid van werknemers) ten goede komt. 

Ook kun je het plafond optimaliseren. Binnen ons assortiment vind je slim ontworpen akoestische plafondplaten in diverse kleuren, die gemakkelijk te plaatsen zijn en de akoestiek direct verbeteren dankzij de geluidsabsorberende stof die eromheen zit.  

Beleid 

Natuurlijk is het ook van belang dat er een beleid is en dat er duidelijke, onderlinge afspraken zijn omtrent geluid op kantoor. Zet bijvoorbeeld de wat “luidruchtigere” teams die veel moeten bellen (zoals sales en klantenservice) bij elkaar in een ruimte, liefst eentje die verrijkt is met akoestische wanden en/of meubels. Zorg er ook voor dat er richtlijnen zijn voor bijvoorbeeld overleg of telefoneren. Even iets telefonisch afhandelen of iets vragen aan een collega moet natuurlijk altijd kunnen, maar als het meer richting een uitgebreid overleg gaat kan het fijn zijn dat mensen zich dan bewust even afzonderen, al dan niet in een speciale belruimte of cabine.  

Schakel Manutan’s projectteam in 

Wist je dat wij een speciaal projectteam hebben dat je kan helpen met het inrichten van je kantoor? Dit team is tevens gespecialiseerd in onderwerpen als akoestiek op de werkvloer en kan je voorzien van een persoonlijk, op maat gemaakt advies. Eventuele uitwerking, levering en plaatsing kunnen we ook faciliteren. Zelfs wanneer jouw kantoor specifieke wensen heeft en producten zoekt die niet standaard in ons assortiment zitten gaan we voor je aan de slag en kijken we wat we bij onze leveranciers kunnen sourcen. Zo werken we samen aan dé ideale inrichting van jouw kantoor. We horen graag van je!   

* World Health Orginization ** Research Steelcase

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels