Mvo als onderneming: zo pakt Manutan het aan

Een duurzame werkplek

De Manutan Groep hecht veel belang aan duurzaam ondernemen. We staan andere bedrijven daarin niet alleen bij, maar nemen zelf ook heel wat mvo-initiatieven. Op de website van ons zusterbedrijf in Nederland lees je waarop zij zoal inzetten, en in dit artikel zoomen we concreet in op een aantal Belgische acties.

Een greep uit onze mvo-initiatieven

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat je als bedrijf aandacht hebt voor sociale en milieukwesties, en dat je door ethisch en transparant gedrag de verantwoordelijkheid opneemt voor de effecten van je activiteiten op de maatschappij en op het milieu. Mvo streeft naar een systematische verbetering op het vlak van de drie P’s: people, planet en profit. Ook Manutan België zorgt ervoor dat sociale aspecten en milieuaspecten in balans blijven met een verantwoorde economische verbetering. Daartoe nemen we onder meer de volgende initiatieven:

  • een jaarlijks tevredenheidsonderzoek bij onze medewerkers, in samenwerking met Great Place To Work

  • sportfaciliteiten op het werk

  • systematische aandacht voor veilig werken

  • reductie van het energieverbruik door hoogrendementsverwarming

  • energiebesparende verlichting met bewegingssensoren

  • we streven naar vermindering van onze transportafdruk door ritten te combineren

  • de installatie van elektrische laadpalen

  • de digitale verzending van facturen en orderbevestigingen naar de klant

  • op verzoek van klanten orders verzamelen om wekelijks bij hen af te leveren

  • interne bewustwordingscampagnes om het energieverbruik te beperken

  • dubbelzijdig printen en kopiëren

En nu jij? People, planet, profit: go!

Klaar om ook stappen te zetten richting mvo? Met dit actieplan krijg je maatschappelijk verantwoord ondernemen ook in jouw organisatie op de kaart gezet!

1.     Nulmeting uitvoeren

Hoe doe je momenteel al aan duurzaam ondernemen? Lijst alle initiatieven op, hoe klein ook, en aarzel niet om daar hulp voor in te roepen. Maak bijvoorbeeld een inventarisatie door aan werknemers, klanten en leveranciers te vragen op welke vlakken zij vinden dat je al duurzaam bezig bent. Geef hen ook de optie om aan te geven waar ruimte is voor verbetering, zo kom je snel tot concrete actiepunten. Sla in je oplijsting geen enkele afdeling over! Sluit niets op voorhand uit, want misschien valt er ergens toch onverwacht duurzaamheidswinst te halen – en als er toch geen verbeteringen mogelijk zijn, dan moet je natuurlijk kunnen uitleggen waarom je een bepaalde afdeling niet opneemt in je plan.

2.     Visie en missie bepalen

Giet in een tweede fase je mvo-ambities in een visie en missie. Wat is je motivatie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, en welke plaats in de maatschappij wil je als bedrijf vervullen? Aarzel ook niet om te communiceren over jullie plan van aanpak en de vorderingen die jullie maken. Het zal bijdragen aan een positief effect op je bedrijfsimago.

3.     Doelen stellen

Bepaal ten derde een aantal concrete doelstellingen aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is het einddoel?

  • Wat moet er gebeuren?

  • Wat en wie heb je daarvoor nodig?

  • Welke kosten brengt het met zich mee?

  • Hoeveel tijd heb je? Wanneer moet het resultaat er zijn?

4.     Actieplan en pilootprojecten

Vertaal die doelen vervolgens naar een plan dat, opnieuw, zo concreet mogelijk is, maar tegelijk wel realistisch blijft. Leg data en terugkoppelmomenten vast en stel een hoofdverantwoordelijke aan. Misschien heb je nog wel wat werk voor de boeg, en dan kan zo’n plan overweldigend lijken. Maar hou jezelf voor dat niet alles tegelijk hoeft te gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld een aantal pilootprojecten bepalen waarmee je quick wins kunt halen. Zo boek je snel resultaten en word je gemotiveerd om ook ingrijpendere veranderingen door te voeren.

Geef voorrang aan doelen die …

  • weinig kosten of geen grote investering vragen, maar wel snel geld opleveren

  • waarvoor je subsidie krijgt

  • die een grotere investering vragen, maar ook (veel) geld opleveren

  • die je uit morele of ethische overtuiging doet (maar vaak geen geld opleveren)

5.     Communiceren (intern en extern)

Zoals bij elke verandering is een draagvlak creëren cruciaal voor wie met mvo wil beginnen. Intern communiceren is de boodschap. Uit die communicatie vloeien vast ideeën voor nieuwe initiatieven, en die kun je dan inventariseren en opnemen in je plan. Hoewel veel bedrijven bang zijn voor kritiek uit de pers (je kunt nu eenmaal niet alles ineens aanpakken, en er zijn altijd nog zaken die beter kunnen), loont het ook om extern te communiceren. Zo weten klanten en leveranciers ten minste dat je ermee bezig bent, en zo leg je jezelf ook nog een beetje extra druk op om je doelen waar te maken. Zo’n externe communicatie kan verlopen via je website, in sales pitches en ga zo maar door. Misschien kun je proberen een keurmerklogo te behalen en dat overal meegeven?

Surf voor meer inspiratie naar de website van MVO Vlaanderen of ga eens kijken tussen onze blogartikels over een duurzame werkplek.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 juni 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels