Veelvoorkomende fouten bij het scheiden van afval

Afvalbeheer

Of je nu op een kantoor, in een magazijn of in een werkplaats werkt, overal krijg je met afval te maken. Maar afval juist scheiden en sorteren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nu juist in welke afvalzak mag, is namelijk niet altijd duidelijk. Hieronder lijsten we een aantal veelvoorkomende fouten op, zodat jij die in het vervolg niet meer maakt bij het scheiden van je afval!

1. De verpakkingen niet volledig ledigen

Je afval in de juiste zak gooien is één ding, maar verder is het belangrijk dat je het afval in zijn meest ‘pure’ vorm wegdoet. Zorg dat er geen eet- of drankresten meer in je verpakkingen zitten en dat ze volledig leeg zijn vooraleer je ze bij het pmd-afval gooit (pmd staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons). Giet eventuele resterende vloeistoffen dus eerst weg, zodat ze het recyclageproces niet verstoren.

2. Doppen en omhulsels vergeten te verwijderen bij glas

De tweede veelgemaakte fout gaat verder op het principe dat je afval steeds in zijn meest pure vorm moet weggooien. Glazen flessen en bokalen moeten dus leeg zijn, en voordat je ze in de glascontainer gooit, moet je de deksels en doppen verwijderen (metalen deksels en doppen mogen in de pmd-zak, terwijl deksels en doppen van andere materialen bij het restafval horen). Bij pmd mogen de doppen wél op de verpakking geschroefd blijven.

3. Vuil papier bij het papier en karton gooien

Het spreekt voor zich dat papier en karton bij … papier en karton horen. Toch moet je ook hier opletten. Dé vuistregel: papier en karton moet steeds proper en droog zijn. Is dat niet het geval? Dan gooi je het bij het restafval. Een pizzadoos waar restjes kaas aan kleven, mag bijvoorbeeld niet bij het papier en karton. Ook servetten, keukenrol of papieren zakdoeken horen er niet bij. Plastic folie rond bijvoorbeeld reclamedrukwerk moet je dan weer eerst verwijderen.

4. Aluminium bij het pmd-afval gooien

In tegenstelling tot wat je misschien denkt op basis van de ‘m’ in ‘pmd’ mag niet alle metaal in de pmd-zak. Zo zijn aluminiumfolie, chips- en koffiezakken en koffiecups allemaal uit den boze en moet je die bij het restafval gooien. Dat zijn namelijk niet allemaal metalen verpakkingen, of het gaat niet om louter metaal, maar om een combinatie van metaal en bijvoorbeeld plastic. Let er tot slot op dat je het maximumvolume van acht liter voor flessen en bidons in de pmd-zak niet overschrijdt. Flessen of bidons met een grotere inhoud horen niet bij het pmd-afval.

5. Pmd in elkaar stapelen

Pmd-afval mag allemaal in één zak; de verschillende soorten verpakkingen worden in het sorteercentrum van elkaar gescheiden. Daarom mag je dit type afval nooit in elkaar stapelen. De verwerkingsmachine herkent de individuele items dan niet meer en weet niet wat ermee moet gebeuren. Zo riskeert het afval alsnog gewoon in de verbrandingsoven terecht te komen. Verder mag je je drankkartons of plastic flessen niet versnipperen. Je mag verpakkingen wel platdrukken.

6. Kga in de pmd-zak

Metalen spuitbussen van voeding en cosmetica mag je bij het pmd-afval gooien. Let dus goed op de inhoud: als die eetbaar of niet-schadelijk voor de mens is, mag je de spuitbussen in de pmd-container werpen. Anders moeten ze bij het kga of klein gevaarlijk afval.

7. Theezakjes en koffiepads bij gft

Gft staat voor groenten-, fruit- en tuinafval. Horen daar niet bij, maar worden er toch vaak in gegooid: schelpen van schaaldieren, slachtafval, aarde, zand en steen. Sinds 1 januari 2019 mogen theezakjes en koffiepads evenmin bij het gft-afval – iets dat nog vaak wordt vergeten. De nieuwe regels versoepelden echter op andere vlakken, want vandaag mogen eierschalen, mest van huisdieren, vaste zuivelproducten, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten in de gft-container, terwijl dat voordien nog verboden was.

8. Olie weggieten

Een laatste veelgemaakte fout is het weggieten van olie via de afvoer. Dit is absoluut uit den boze, omdat het vervuilend is. De olie komt namelijk in het rioleringswater terecht dat daardoor erg moeilijk te zuiveren is. Bovendien verhardt de olie vaak in de riolering, waardoor het voor verstoppingen zorgt. Sla olie dus apart op en laat ze ophalen door een gespecialiseerd bedrijf of breng ze naar het containerpark.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 februari 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels