Whiteboards vergelijken en kiezen doe je zo!

Whiteboards vergelijken en kiezen doe je zo!

Als je van plan bent om binnenkort een whiteboard aan te schaffen is het belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt waarvoor je het bord wil gebruiken en hoe vaak je het zal gebruiken. Er zijn namelijk grote verschillen in kwaliteit, prijs en gebruik.

Het grootste verschil bij whiteboards (ook viltstiftborden genoemd) zit hem in het type schrijfoppervlak. Je hebt borden met een kunststof coating op een kartonnen  plaat, een gelakt stalen oppervlak, een glazen oppervlak, en borden van wit geëmailleerd staal.

4 typen whiteboards uitgelicht

1. Whiteboards met een kunststof coating op een kartonnen plaat voor matig gebruik Deze goedkope whiteboards zijn alleen voor incidenteel gebruik. De kunststof coating beschadigt snel en laat al gauw vlekken achter bij het wissen. Hoe vaker je het whiteboard gebruikt, hoe sneller de slijtage zal verlopen. Feit is dat deze borden uiteindelijk niet meer schoon te maken zijn. Voor zakelijk gebruik niet aan te bevelen.

2. Whiteboards met een gelakt stalen schrijfvlak voor normaal gebruik Indien je een whiteboard niet dagelijks gebruikt dan is een bord met een gelakt stalen oppervlak een goede keuze. Het magnetisch bord is goed schoon te houden met een droogwisser, door af en toe een sopje te gebruiken is het bord echt schoon. Uitstekend geschikt voor normaal zakelijk gebruik met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

3. Whiteboards met een schrijfvlak van geëmailleerd staal voor intensief gebruik De kwaliteit van emaille is erg hoog. Een whiteboard met een geëmailleerd oppervlak gaat gegarandeerd zeer lang mee ( 25 jaar bij intensief gebruik ). Geëmailleerd staal is voorzien van een glazuurlaag van gesmolten glas waardoor het bord zeer krasbestendig wordt. Door de gladde glaslaag is dit bord eindeloos te beschrijven en weer droog uitwisbaar. Het schrijfvlak is ook magnetisch, wat erg praktisch is. Dit bord is de beste keuze als je er zakelijk veelvuldig gebruik van gaat maken.

4. Een glazen whiteboard voor intensief gebruik Een whiteboard van glas ziet er prachtig uit. Het schrijfvlak is vaak gemaakt van gehard (wit) glas en is goed schoon te maken en te beschrijven. Het enige nadeel is dat het bord zeer zwaar is om te tillen. Dus als het eenmaal hangt dan verplaats je het niet zo snel meer. Een verrijdbaar glazen kantelbord of een flipover met een glazen oppervlak is dan een betere optie. Zorg in ieder geval dat het planbord een strategische locatie krijgt.

Verrijden, kantelen, inklappen en digitaliseren
Veel mensen kiezen voor een verrijdbaar kantelboard. Het bord is in verschillende ruimtes inzetbaar en in één handomdraai om te keren zodat  je op de andere kant gewoon verder kan gaan met je presentatie. Dan zijn er ook nog verschillende varianten zoals een uitklapbaar 5 vlaks whiteboard, of een presentatiebord met een whiteboard , flipover en projectiescherm geïntegreerd in één. Wil je  analoog combineren met digitaal kies dan voor een interactief whiteboard inclusief beamer en speakerset.

Een schoon whiteboard
Een goede whiteboardstift  gaat lang mee. Hij droogt niet snel uit en de inkt is gemakkelijk te verwijderen van je whiteboard. Meestal kom je er met een wisser met vilt of een wisselbaar reinigingsdoekje wel uit. Voor hardnekkiger werk bestaan er reinigingssprays. En mocht er per ongeluk iemand met een permanente marker op het bord schrijven dan zijn er speciale middeltjes om dit te verwijderen.

Wil je weten met welke materialen je van je whiteboard een mooi planbord maakt voor je projecten? Lees dan het artikel ‘Hoe maak je het ideale planbord voor je projecten?’.

Manutan helpt je graag

Met bovenstaande tips weet je zeker dat je het juiste whiteboard kiest. Kijk op manutan.be voor het complete assortiment whiteboards, planborden en flipovers.  Lees ook al onze slimmer-werken-blogs op . Je kunt natuurlijk ook de Manutan helpdesk bellen op 02-583 01 01 voor een slim advies.