Veiligheid op de werkvloer: zo krijg je het klaar op kantoor

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Werken op kantoor associeer je vooral met achter een bureau zitten, op je laptop tikken, telefoneren, vergaderen en af en toe een presentatie geven. Zowat het ergste wat je in zo’n geval kunt bedenken, is je tong verbranden aan te hete koffie. Niet? Toch gaat veiligheid op kantoor veel verder dan dat en moet elke werkgever de gepaste maatregelen treffen.

Meer veiligheid op kantoor? Ruim je spullen op!

Veel ongelukken ontstaan doordat medewerkers struikelen, vallen of uitglijden. Voor vrouwen is dit volgens een onderzoek van het Europees agentschap zelfs het meest voorkomende type ongeval op het werk. De moraal van het verhaal? Laat spullen nooit rondslingeren en berg die rugzak of handtas toch maar even op in de kast. Maar ook werkgevers moeten hier mee over waken door bijvoorbeeld in te grijpen als er tapijt loszit of er kabels op de grond liggen.

Noodprocedures bekendmaken

Al ga je natuurlijk liever niet van het ergste uit: medewerkers moeten precies weten wat ze moeten doen in een noodsituatie, zoals brand of een ongeval. In veel van die situaties maakt snel reageren een wereld van verschil. Door iedereen goed voor te bereiden, kun je heel wat tijd winnen. En dat betekent niet alleen opleidingen geven en hen op de hoogte brengen van de nodige maatregelen, maar ook die maatregelen af en toe eens in de praktijk brengen door een evacuatie– of andere oefening.

EHBO-artikelen paraat?

Gaat het toch mis? Dan moet je meteen kunnen handelen dankzij een goedgevulde EHBO-kit of een AED om iemand met een hartaanval direct te kunnen reanimeren. Niet alleen de inhoud ervan is belangrijk (pleisters, drukverband, gaasverband en kompressen mogen bijvoorbeeld niet ontbreken), ook de houdbaarheidsdatum van je EHBO-materiaal verdient de nodige aandacht. Kijk de verzorgingskit daarom om de zes maanden na en vervang alle producten die over datum zijn.  Bovendien moet je je EHBO-post duidelijk signaleren. Hetzelfde geldt voor je nooduitgang, die je met speciale pictogrammen kunt aangeven.

Wil je nog meer weten over veilig werken op kantoor? Onze andere veiligheidsblogs kunnen je vast inspireren, en bij vragen weten onze helpdeskmedewerkers raad.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels