'Well-working' in een magazijn met het Manutan merk

Slim en efficiënt werken

Logistieke beroepen worden sinds de gezondheidscrisis zwaar op de proef gesteld. Operatoren in magazijnen beheren just-in-time-voorraden, terwijl ze steeds sneller en efficiënter aan hun klanten leveren. Om in een magazijn te werken en de veeleisende taken van de distributiesector te vervullen, heb je dus de geschikte uitrusting nodig. In het beste geval moeten de werkomgeving en het materiaal in het magazijn efficiënt zijn, het welzijn en de ergonomie van medewerkers vooropstellen en continu verbeterd worden. ‘Well-working’ is van groot belang voor het Manutan merk. Ter ondersteuning van werk dat bijdraagt aan de ontwikkeling van medewerkers én het succes van bedrijven, biedt het Manutan merk dan ook dagdagelijkse kwaliteitsproducten aan voor een lage prijs.

Het werk in het magazijn: streef voortdurend naar verbetering om je logistiek te optimaliseren 

Van alle verschillende bestaande methodologieën, kan continue verbetering je magazijnbeheer optimaliseren. Zo wordt elke bestelling sneller, productiever en efficiënter uitgevoerd.

Lean Management wil in bedrijven de verspilling van middelen tegengaan, met name via de 5 S-methode (Seiri, Seiso, Seiton, Seiketsu en Shitsuke). Deze methode is erop gericht de uitgevoerde taken continu te verbeteren. Daarnaast is er ook de Kanban-methode, om het just-in-time-voorraadbeheer te optimaliseren.

Dit zijn de vier belangrijkste stappen om je magazijn te optimaliseren en je teams erbij te betrekken:

  1. bewustzijn creëren bij de managers;

  2. prestatie-indicatoren integreren;

  3. regelmatig communiceren over de KPI's;

  4. actief leren te luisteren naar je medewerkers.

Meer details over deze stappen lees je in ons artikel over continue verbetering.

De magazijnverantwoordelijke, die de materiële middelen en de teams leidt en beheert, is onmisbaar voor de goede werking en de verbetering van het werk in het magazijn.

De ene methode is niet beter dan de andere. Vaak is het eerder zinvol om al deze complementaire strategieën te combineren om zo de prestatie- en rentabiliteitsdoelstellingen te bereiken.

 

Efficiënte uitrusting om doeltreffend te werken in een magazijn  

We zijn ervan overtuigd dat bedrijven hun prestaties en de tevredenheid van hun medewerkers op het werk, zowel in magazijnen en kantoren als bij telewerken, een boost kunnen geven met efficiënte producten als aanvulling op de werkmethoden.

 

Opslag voor functioneel magazijnwerk 

Alle methodes die we hierboven vermeldden, komen op een punt overeen: op een schone en geordende werkplek werk je efficiënter. Het juiste opbergmeubilair kiezen is dan ook erg belangrijk: kasten met verstelbare laden en/of legborden, onderdelenkasten met compartimenten, panelenkasten, schuifdeurkasten (met of zonder vitrine), configureerbare garderobekasten, garderobekasten met kluisjes, opslag voor gereedschap, enz. Er is voor elk wat wils, voor elke behoefte! Om de Schotse schrijver Samuel Smiles te citeren: "een plaats voor alles en alles op zijn plaats."

 

Vloermarkeringen voor veilig magazijnwerk 

Voor een veiligere en betere organisatie van het magazijn, is het belangrijk om ingangen, rij- of looprichtingen en gevarenzones aan te duiden op een manier die voor iedereen duidelijk is: met vloermarkeringen. Met een aanbrenger voor vloermarkeringstape, moet je gewoon de juiste kleuren kiezen en de rest is kinderspel.

Volgens de Europese richtlijn 92/58/EEG gelden de volgende regels:

  • Rood is voor een verbod, gevaar of materiaal voor brandbestrijding.

  • Geel of oranjegeel staat voor een waarschuwing.

  • Blauw geeft een verplichting aan.

  • Groen verwijst naar hulp of reddingstekens.

Zwart-gele of rood-witte stroken duiden op obstakels of gevaarlijke zones. Verkeersbanen worden gemarkeerd met gekleurde stroken (vaak wit), die duidelijk zichtbaar zijn op de grond.

Naast de tape kunnen er bijvoorbeeld nog aanvullende markeringselementen gebruikt worden (in de vorm van pijlen, kruizen, voetafdrukken, T- of L-vormen) om opberg-/opslagruimtes of transportroutes aan te duiden.

 

Bakken en fiches voor een beter voorbereide herbevoorrading 

Voor een efficiënt voorraadbeheer kun je de Kanban-methode toepassen, en met name het systeem met dubbele bakken. Je hebt dan voor elk product minstens twee bakken nodig. De eerste bak, die vooraan staat, bevat de operationele voorraad. De tweede bak (of meerdere bakken), die verder naar achteren staat, bevat de reservevoorraad.

Onder de eerste bak plaats je een 'Kanban'-fiche met de naam van het product, een foto en eventueel andere informatie. Zodra deze bak leeg is, wordt de fiche weggehaald, en duidelijk zichtbaar op bijvoorbeeld een etikethouder of documenthouder geplaatst, om aan te geven dat deze voorraad aangevuld moet worden. De tweede bak neemt het dan over tot de herbevoorrading gebeurd is.

 

Ergonomische magazijninrichting voor fysiek werk 

Het is van essentieel belang dat het comfort, de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers beschermd worden met behulp van een ergonomische werkomgeving. Dit geldt des te meer voor magazijntaken waar vaak zwaar fysiek werk bij komt kijken: omgaan met zware lasten, repetitieve bewegingen, langdurig rechtstaan, een hoog tempo, blootstelling aan lage temperaturen, enz. Heel vaak leidt dit tot beroepsgerelateerde lichamelijke klachten, die we ook wel musculoskeletale problemen noemen. Momenteel vindt 58 % van de Europese werknemers dat ze een of meer musculoskeletale problemen hebben. Het gaat dan voornamelijk om lagerugpijn en spierpijn in de bovenste ledematen[2].

Een ergonomische inrichting voorkomt niet alleen de risico's van musculoskeletale problemen, maar het is ook een hefboom voor de motivatie, de betrokkenheid en dus ook de prestaties van de medewerkers van het bedrijf. Daarom is het belangrijker dan ooit dat we werkplekken ontwerpen voor de mensen die ze gebruiken. In het magazijn is ergonomie belangrijk voor alle houdingen en activiteiten.

 

Werkposten in de werkplaats 

Het is belangrijk om vooral naar de zitplekken in de werkplaats te kijken. Je kunt kiezen voor een sta-zitmeubel of een werkplaatsstoel met verstelbare zithoogte en voetensteun.

 

Staande functies 

Voor werkzaamheden waarbij medewerkers urenlang moeten rechtstaan, is een vermoeidheidswerend tapijt onmisbaar. Idealiter heeft het afgeschuinde randen, om het veilig en gemakkelijk te maken voor medewerkers en wagentjes. Dit soort tapijt is goed voor de bloedsomloop, ontlast de onderrug, vermindert vermoeidheid, is geluiddempend, en isoleert tegen koude vloeren en eventuele trillingen.

 

Het werk van operatoren 

Om zware lasten te heffen en te verplaatsen, moeten operatoren gebruikmaken van een mobiele heftafel, een transpalet met grote hefhoogte, een heftruck of een steekwagen-plateauwagen. Dit soort magazijninrichting is onmisbaar en zorgt ervoor dat de medewerker niet voorover hoeft te buigen en zijn spieren niet hoeft te belasten. Op deze manier wordt rugpijn voorkomen.

 

Verpakkingsposten 

Bij verpakkingsposten waar fysieke inspanning en repetitieve bewegingen nodig zijn, moeten orderpickers ook over het juiste materiaal beschikken. De ideale oplossing voor hen bestaat uit een complete inpaktafel waarop alles binnen handbereik is en daarnaast het juiste gereedschap, zoals een ergonomische dispenser. De tafel moet licht zijn, uitgerust met een verstelbare rem, intrekbaar blad en een handvat dat goed in de hand ligt. Zo is ze gemakkelijk te bedienen. Bovendien wordt de voorbereiding van bestellingen veiliggesteld.

In het magazijn helpt het eigen merk van Manutan je iedere dag met 'well-working'. Met onze producten voor iedere dag kun je heel eenvoudig de prestaties en de werkomstandigheden voor je medewerkers verbeteren. En dat voor een toegankelijke prijs.

Wil je er meer over weten? Download dan onze whitepaper 'Well-working'.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 januari 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels