Tips om je bedrijf klaar te stomen voor de feestdagen

Slim en efficiënt werken

Het einde van het jaar is vaak een ongekend drukke periode. De meeste bedrijven behalen de meeste omzet in het laatste kwartaal van het jaar. De drukke feestdagen zijn bij uitstek het moment om slimme manieren te vinden om sneller in te pakken en goederen op te slaan. En het einde van het jaar is de perfecte tijd om je voor te bereiden op het nieuwe jaar en het huidige jaar goed af te sluiten. We geven je graag wat praktische tips om je bedrijf klaar te stomen voor de eindejaarssprint.

Maak een checklist

Ben je klaar voor een groot volume aan bezoekers en kopers? Heb je genoeg voorraad om alle binnenkomende orders te verwerken? Is de bezetting in het magazijn op peil en zijn er voldoende verpakkingsmaterialen in huis? Welke magazijn-, werkplaats- en kantoorbenodigdheden moeten nog ingekocht worden? Met de juiste voorbereidingen kun je  de eindsprint moeiteloos aan. Maak een checklist met alle diensten, mensen en producten die je nog nodig hebt om aan de extra vraag te voldoen.

Je magazijn slim inrichten
Hoe kun je al die extra producten en verpakkingsmaterialen aan? Magazijnruimte is kostbaar en daarom is het belangrijk om iedere m3 zo efficiënt mogelijk te benutten. Kies daarom de juiste magazijninrichting in combinatie met optimale looproutes en de goederen die je wilt opslaan. Denk aan efficiënte manieren om je magazijn of voorraadkast in te richten. Zo kun je toch alles kwijt en grijp je nooit ergens op mis.

Bezetting
Extra klanten zorgen voor een spitsuur bij de klantenservice en meer orders zorgen voor meer pakketten die ingepakt moeten worden. Bekijk tijdig je bezetting voor de drukste dagen. Gaan er mensen op vakantie? Heb je extra handen nodig in het magazijn of bij de klantenservice? Zorg voor de juiste mensen op de juiste dagen om de drukte de baas te zijn.

Budgetten
Bepaal de budgetten en kijk wat er nog over is van dit jaar. Wil je de budgetten van dit jaar nog opmaken (levering en facturatie binnen het huidige jaar) of neem je het resterend budget liever mee naar het volgend jaar? Of vraag je je leveranciers dit boekjaar om een factuur en in het nieuwe jaar te leveren? Novio Research deed, in opdracht van Manutan, onderzoek* bij ongeveer 800 bedrijven en daaruit blijk dat 22,5% het budget opmaakt aan het einde van het jaar. 13,8% kiest daarbij voor levering en facturatie binnen het huidige jaar, 8,7% laat de artikelen in het nieuwe jaar leveren.

Voorbereiden op de kou
Vergeet niet om je voor te bereiden op de winter. Bestel strooizout voor verwachte gladheid, zorg voor kachels en veiligheidskleding om collega’s tegen de kou, sneeuw en griep te beschermen. Denk daarnaast aan (extra) lampen op je bedrijfsterrein en bij de ingang, wanneer het eerder donker wordt.

Voorbereiden op het nieuw jaar
Het nieuwe jaar komt er al weer snel aan, daar kun je als bedrijf maar beter op voorbereid zijn. Bepaal alvast nieuwe projecten en maak met je team een projectplan met activiteiten en deadlines. Moet je nog nieuwe prijsafspraken maken of contractonderhandelingen met leveranciers inplannen? Plan keuringen voor magazijnstellingen en machines in en werk je bij voor het einde van het boekjaar.

En wees voorbereid op onverwachte zaken! Schiet niet in de stress maar trek tijdig aan de bel als je de werkzaamheden niet meer bij kunt benen of dreigt onvoldoende materialen te hebben. Zo zijn de feestdagen ook voor je bedrijf een vrolijke tijd!

Manutan helpt je graag

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je voorbereid bent op de eindejaarssprint van je bedrijf. Kijk ook eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips of contacteer de helpdesk voor meer informatie over efficiënt werken.

*) Onderzoek door Novio Research in opdracht van Manutan onder 792 Belgische aankopers van bedrijfsbenodigdheden

Volg Manutan op