Samen meer bereiken door creatief samenwerken

Slim en efficiënt werken

Met creativiteit bereik je meer op de werkvloer. Zeker als je de krachten bundelt met je team. En het is nog leuk ook! Tijd dus voor enkele tips waarmee jij de creativiteit op de werkvloer een boost geeft.

3 tips voor creatiever denken

Creativiteit op de werkvloer maakt je gelukkiger en productiever. Zo blijkt uit onderzoek van Steelcase en Microsoft. En het goede nieuws: iedereen is creatief! Zelfs degene die het hardst roepen dat ze het niet zijn. Al is soms een duwtje in de rug nodig. Gelukkig zijn er meerdere creatieve technieken waarmee je creativiteit naar boven haalt.

1. Brainstormen

Deze techniek is wellicht de  bekendste vorm om creativiteit op te wekken. Wil je hiermee aan de slag? Stimuleer dan het denkproces met deze vijf regels:

  • Lever geen kritiek op elkaars ideeën en probeer er zoveel mogelijk te bedenken

  • Formuleer het vraagstuk zodanig dat het uitnodigt om out of the box te denken. Bv. ‘hoe zou je het aanpakken als je helemaal opnieuw zou beginnen?’

  • Wissel actieve brainstormmomenten af met stille momenten waarbij iedereen vragen opschrijft. Dit zorgt ervoor dat rustigere collega’s ook hun ideeën kwijt kunnen

  • Kies zo mogelijk voor een creatieve locatie en laat deelnemers hun mail en telefoon uitschakelen

  • Doe een opwarmoefening om het creatieve proces aan te zwengelen

2. Mindmapping

Met mindmapping creëer je een totaalplaatje rondom een topic door associaties te maken. Schrijf hiervoor de topic op een groot blad papier en noteer hier vervolgens alle ideeën/kernwoorden die ermee te maken hebben omheen. Zo zie je sneller onderlinge verbanden en ontstaan nieuwe ideeën.

3. Creatiever door ontspanning

Wist je dat je soms de beste ideeën krijgt terwijl je er juist niet mee bezig bent? Je kent het misschien wel: de hele ochtend breek je je brein over die ene taak en opeens heb je de oplossing te pakken. Terwijl je bij de koffieautomaat staat! Of die ene briljante ingeving die je onder de douche kreeg. Het lijkt misschien toeval, maar is het niet. Juist door even afleiding te zoeken en niet met een probleem bezig te zijn, kun je afstand creëren en de oplossing voor een probleem bedenken.

Een mooie reden dus om (met collega’s) even buiten een wandeling te maken en te ontspannen als je middenin een ingewikkeld project zit. Daarnaast kunnen ook activiteiten zoals een bedrijfsdrink of (mid)dagje teambuilding resulteren in de leukste ideeën. Of brainstormen in een natuurrijke of creatieve omgeving. Er zijn volop mogelijkheden, als je maar een beetje creatief bent!

“In de meeting kwamen we er niet uit, maar bij de koffie vonden we ineens de oplossing”

Creatief kijk- en luistervoer

Op zoek naar de creatieve vonk in jezelf of deze (binnen je team) extra aanwakkeren? Dan helpt deze TedX talk van Giovanni Corazza je op weg:

Ga voor meer creativiteit én werkplezier

Wil jij de creativiteit én het werkplezier bij jou op de afdeling ook verhogen? Bekijk dan ook eens onze andere blogs of contacteer onze helpdesk voor vrijblijvend advies. We maken jouw werkplek graag leuker!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 juli 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels