Opruimen is verschrikkelijk (bevredigend)

Slim en efficiënt werken

Word jij ook zo blij bij het horen van het woord opruimen? Grote kans van niet. Zonde, want als je het goed aanpakt kan zelfs je kantoor opruimen verschrikkelijk bevredigend zijn. Hoe je dat aanpakt? We helpen je op weg met enkele praktische tips waarmee opruimen een stuk gemakkelijker wordt.

Opruimen is verschrikkelijk|

Tijd om je kantoor op te ruimen!

Het kantoor opruimen is zo een typisch werkje dat blijft liggen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers in de lente of de zomer de bezem door het kantoor haalt. Misschien niet de leukste klus, maar het zorgt er uiteindelijk toch voor dat je leuker werkt.

Ga niet de fout in met een rommelige werkplek

Een rommelige werkplek, of dat nu op je kantoor is of in de werkplaats of magazijn, vergroot het aantal fouten. In een opgeruimde omgeving presteren mensen beter.

Uit onderzoek van Manutan blijkt dat bijna 1 op de 5 werknemers zijn werkplek rommelig vindt en dat het netter kan. Bijna 40% zegt daarbij dat er nodig opgeruimd moet worden. Het gevolg is dat 15% moeite heeft te vinden wat nodig is om het werk goed te kunnen doen en ruim 10% vaak misgrijpt.

Idee 2
1 op de 5 werknemers vindt zijn werkplek rommelig.
Bron Novio Research 2017*

Aanpakken met de slimme opruimmethode van Marie Kondo

Kortom: geen smoesjes meer en gewoon aan de slag met het opruimen van het kantoor. Of het nu rigoureus is en het hele bedrijf wordt aangepakt of alleen de eigen werkplek, het kan altijd netter. En van wie kunnen we beter wat leren dan van een echte Japanse opruimgoeroe? Zo geeft Marie Kondo in ‘Opgeruimd’ een handige en overzichtelijke tactiek om orde in de chaos te creëren. En zelfs al gaat het eigenlijk over een woning, het basisidee is ook op de werkvloer toepasbaar.

Opruimen begint volgens Kondo met weggooien. Alles netjes op een plek wegzetten creëert volgens haar alleen maar de illusie van opruimen. Gooi weg wat niet noodzakelijk is. Wat je de laatste 3 maanden niet gebruikt hebt, kan zonder probleem de afvalbak in.

Opruimtips 2.0: de 5s methode

Ook uit Japan, en meer gericht op de werkvloer, is de 5S methode. 5S verwijst naar de vijf Japanse woorden die de methode samenvatten. Het gaat hier om de volgende woorden:

 1. Seiri: scheiden
 2. Seiton: sorteren
 3. Seiso: schoonmaken
 4. Seiketsu: systematiseren
 5. Shitsuke: standhouden

Uit onderzoek naar de 5s lean methode blijkt dat als de 5S-methode op de werkvloer niet is gelukt, het vooral bij de laatste twee stappen vaak misgaat.

Snel je mailbox opruimen? Check deze tips!

Een andere simpele manier om je werkstress te verminderen en het werkplezier te verhogen? Je e-mailbox opruimen! De Inbox Zero methode is hier een handige methode. Hij werkt als volgt:

 • Maak een back-up mapje aan ‘voor ik ging opruimen’ en kopieer alle mail hier naartoe
 • Maak vervolgens vier mappen:
 1. Actie: voor alles dat je niet direct kunt weggooien of binnen twee minuten kunt afhandelen
 2. Wachten: voor alle mails met taken die je delegeert aan anderen. Zet hier zowel de ontvangen als verzonden mails in
 3. Ooit: voor alle mails die je nog een keer wilt lezen, maar geen haast of deadline hebben
 4. Archief: voor alles dat bewaard moet blijven

Een handige manier voor het snel opruimen van je mailbox en het overzicht terug te krijgen (en stress te verminderen).

De kunst van het opruimen

78% van alle werknemers vindt een nette werkplek belangrijk*. Logisch: in een opgeruimde en propere omgeving kun je prettig en geconcentreerd werken. Toch vindt 1 op elke 5 medewerkers dat het nog wel wat netter kan. De kunst is: geef alles een vaste plek. Dan werk je met een opgeruimd gevoel!

19% geeft aan te weinig opbergruimte te hebben. Bron NovioResearch 2017*

 

Wil je meer weten over de kunst van het opruimen? Lees dan ook onze andere blogs over plezierig en opgeruimd werken of bel de Manutan helpdesk 02-5830101 voor een goed advies in handige hulpmiddelen voor in je kantoor, magazijn of werkplaats.

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 900 Belgische werknemers.

Volg Manutan op