Manutan onderzoek: welke factoren bepalen het aankoopbeleid?

Slim en efficiënt werken

Als aankoper ben je constant op zoek naar de beste deal. Niet alleen qua prijs, maar ook qua levensduur en kwaliteit. Maar hoe is het in België eigenlijk gesteld met het aankopen? In dit artikel lees je de uitkomsten van ons onderzoek naar het aankoopbeleid en  geven we je enkele praktische tips.

Kwaliteit doorslaggevend bij aankoopbeleid

Om maar met de deur in huis te vallen: prijs is niet langer de belangrijkste factor binnen het aankoopbeleid. Uit NovioResearch onderzoek blijkt de beslissende factor voor aankopers met 58% de kwaliteit te zijn. Prijs volgt hier met 36% op de derde plek. Opvallend is ook dat het verschil tussen A-merk en huismerk steeds kleiner wordt. Zo geven aankopers aan dat bij de aankoopkeuze even vaak wordt gekozen voor huismerken als A-merken. Een ontwikkeling die (zeer waarschijnlijk) veroorzaakt wordt door de sterke kwaliteitstoename van huismerken afgelopen jaren.

De aanwezigheid van een duurzaamheidslabel speelt nog een beperkte rol in het aankoopbeleid. Slechts 16% van de aankopers geeft aan dat dit van doorslaggevend belang is.

Kwaliteit is voor 58% van de aankopers beslissend in het aankoopbeleid – Bron: NovioResearch 2017

Levensduur & garantie bepalend bij aankoopbeslissing

Het onderzoek laat zien dat bij het aankopen van producten andere factoren een rol spelen. Zo zijn hier lange levensduur (45%) en een lange garantietermijn (28%) het belangrijkste. Ook hier speelt duurzaamheid nog een beperkte rol. Zo geeft 28% van de ondernemers aan dat recycleerbaarheid voor hen belangrijk is. Nog eens 20% zegt te letten op de aanwezigheid van duurzaamheidslabels.

Een dubbele conclusie. Aan de ene kant speelt duurzaam produceren dus een beperkte rol bij de aankoop. Aan de andere kant kiezen we voor een lange levensduur, waardoor minder producten geproduceerd hoeven te worden. Duurzaamheid in verkapte vorm? Misschien, maar in ieder geval een positieve trend.

Producten die lang meegaan zijn door hun lange levensduur per jaar véél voordeliger

5 tips voor slimmer & duurzamer aankopen

Aankopen is een vak apart. Al helemaal als je ook nog eens streeft naar een duurzaam aankoopbeleid. Maar onmogelijk is het niet. Enkele praktische tips voor duurzamer aankopen:

  • Selecteer leveranciers die aantoonbaar duurzaam bezig zijn. Controleer bijvoorbeeld of deze aantoonbare standaarden omtrent milieuveiligheid en veiligheid hanteert in de vorm van keurmerken. Bekende keurmerken zijn onder andere Rainforest Alliance Certified en het EU Ecolabel

  • Staar je niet blind op de prijs, maar kijk juist ook naar levensduur en duurzaamheid

  • Vraag offertes aan op basis van functionaliteit in plaats van specifieke productkenmerken. Vraag bijvoorbeeld niet om een specifieke stelling, maar om een manier om goederen zo efficiënt mogelijk op te slaan

  • Vraag naar de mogelijkheden om het product terug te nemen of te recycleren

  • En tot slot nog een simpele tip: vraag offertes aan per e-mail in plaats van op papier

Ga ook voor duurzamer ondernemen

Tot zover onze tips voor duurzamer aankopen. Meer weten over duurzaam aankopen en ondernemen? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaamheid op de werkvloer.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 augustus 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels