Leveranciersmanagement – in 5 stappen, 40% besparen

Slim en efficiënt werken

Voor veel bedrijven is secundaire aankoop een bijzaak. De focus ligt op de primaire aankoop, zoals grondstoffen, halffabricaten en energie. De directe kosten van deze secundaire aankoop zijn vaak niet zo hoog, maar ongemerkt brengt dit aankoopproces veel verborgen kosten met zich mee. Met goed leveranciersmanagement kan meer bespaard worden dan gedacht. We zetten hieronder de 5 stappen kort op een rijtje.

Download hier de gratis infographic slimmer aankopen met alle stappen overzichtelijk weergegeven >>>

Stap 1: breng je leveranciers in kaart

Bekijk eens goed hoeveel leveranciers bij uw bedrijf geregistreerd staan. Ga er gerust van uit dat iedere werknemer ongeveer vijf voorkeursleveranciers heeft. Vermenigvuldig dat met het aantal medewerkers dat zelf bestelt, en u komt op een enorm aantal uit. En elke leverancier vraagt uw aandacht. Aandacht, die zich vertaalt in activiteiten zoals het onderhouden van de artikel- en bestelgegevens in uw systemen, de prijs- en leveringsafspraken plus het onderhouden van de relatie.

Stap 2: verkort de lijst met leveranciers

Het terugbrengen van het aantal leveranciers kan een enorme winst opleveren, maar is geen eenvoudige opgave. Bepaal eerst bij welke leveranciers maar een klein aantal producten wordt besteld en haal die uit het aanbod. Motiveer uw handelwijze, maak duidelijke keuzes, maar zorg dat er nog wel wat te kiezen is voor de medewerkers. Als u kiest voor een grote leverancier, laat die dan ook, zeker in het begin, volop investeren in het opbouwen van de relatie met uw werknemers.

Lees hier meer over hoe u tot 25% kunt besparen op leveranciersonderhoud >>>

Stap 3: breng de bestelfrequentie omlaag en maak gebruik van een Purchase 2 Pay oplossing

Neem het aantal bestellers en bestelmomenten onder de loep. Breng de bestelfrequentie omlaag en optimaliseer uw decentraal aankoopproces met een centraal beheerd Purchase 2 Pay systeem. E-ordering, oftewel elektronisch bestellen, is mogelijk voor bedrijven in alle soorten en maten. Grotere bedrijven beschikken veelal over een eigen aankoopsysteem. Maar dergelijke oplossingen zijn ook steeds vaker beschikbaar in de cloud. Wij maken graag een integratie met uw aankoopsysteem via een Punchout of statische catalogus.

Lees hier meer over hoe u tot 12% kunt besparen op aankoopkosten >>>

Stap 4: optimaliseer de interne distributie

Goed labelen van bestellingen bespaart niet alleen veel tijd, het voorkomt ook nog eens veel frustratie. Interne distributie begint met goede naamgeving van de afdelingen. Eenduidige benaming is daarin heel belangrijk. Nog meer kosten kunt u besparen door de zendingen te bundelen. Manutan kan voor u de bestellingen verzamelen en ze bijvoorbeeld eens per week leveren.

Lees hier meer over hoe u tot 8% kunt besparen op distributiekosten >>>

Stap 5: digitaliseer en automatiseer facturen

Het is bijna een onwerkelijk percentage, maar het is mogelijk de kosten met wel 75 procent te verlagen door over te stappen op digitale facturatie. Een eenvoudige oplossing is het ontvangen van de factuur in pdf. Er zijn verschillende vormen van elektronisch factureren. Van een eenvoudige e-mailoplossingen tot integratie via XML berichten. Voor alle vormen geldt dat de kans op fouten sterk verkleind wordt, omdat er minder hoeft te worden overgetypt en meer gegevens automatisch worden verwerkt.

Lees hier meer over hoe u tot 75% kunt besparen op administratiekosten >>>

In 5 stappen 40% besparen

Natuurlijk beseffen we dat deze 5 stappen u tijd kosten. Daarom willen wij u graag hierbij helpen. Voor elke stap bieden we de nodige training en support. Gemak, overzicht en gebruikersvriendelijkheid staan daarbij voorop, zodat u grip krijgt op de secundaire aankoop en tijd creëert voor activiteiten die er echt toe doen!

Download de gratis infographic slimmer aankopen met alle stappen overzichtelijk weergegeven op A3 formaat. Of lees alles nog eens na in de whitepaper slimmer aankopen.

Wilt u meer weten of een persoonlijk advies? Bel de Manutan Key Account Service 02 583 51 70. Zij helpen u graag verder hoe je in 5 stappen maar liefst 40% kan besparen op uw secundaire aankoop.

Heeft dit artikel u op weg geholpen of heeft u iets toe te voegen? Laat een reactie achter.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 23 mei 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels