Hoe kun je in jouw bedrijf meer sociale cohesie opbouwen tijdens de feestdagen?

Slim en efficiënt werken

In heel wat bedrijven is het einde van het jaar een speciale tijd, met managers die feestelijke activiteiten voor hun medewerkers organiseren. Het is dan ook een cruciale periode om de teamspirit en de eenheid in het bedrijf aan te wakkeren. Maar hoe je dat, de sociale cohesie in je organisatie versterken? Dit kan uiteraard met leuke activiteiten zoals een teambuilding. We geven je vijf ideeën om de eindejaarsperiode onvergetelijk te maken.

Sociale cohesie tijdens de feestdagen

Teambuildingactiviteiten kennen heel wat voordelen. Ze verbeteren de moraal van je werknemers en scherpen de communicatievaardigheden en het probleemoplossend vermogen aan. Natuurlijk zijn ze ook fantastisch om een cultuur van samenwerking mee te creëren. Toch is het niet altijd eenvoudig om leuke teambuildingactiviteiten te vinden voor de eindejaarsperiode. Om je te helpen, geven we vijf ideeën om je medewerkers te laten genieten van de feestelijke sfeer.

1.     Een gedeelde maaltijd

Een zogenaamde ‘potluck’ is erg leuk. De deelnemers brengen dan kleine maaltijden mee die ze met elkaar delen. Het is informeler dan een diner in een restaurant en kan erg waardevol zijn, zeker als je medewerkers uit verschillende regio’s komen. Je spreekt op voorhand het best een thema af; dat is makkelijker voor iedereen. Ook is het belangrijk om te informeren naar ieders allergieën of dieetwensen (omwille van gezondheidsredenen of geloof, bijvoorbeeld).

Met een potluck beleven je medewerkers niet alleen een leuke tijd: door te praten en het eten te delen, leren ze elkaar ook beter kennen in een inclusieve sfeer. Een potluck gaat verder dan een ‘gewoon’ bedrijfsetentje; het biedt meer kansen om met elkaar een band op te bouwen terwijl iedereen geniet van heerlijke gerechten. Dit zal de sociale cohesie in jouw bedrijf alleen maar ten goede komen.

2.     Meerdere feestelijke activiteiten

Je hoeft de eindejaarsperiode niet op te bouwen rond één groot event. In de plaats daarvan kun je een verschillende momenten plannen om in een ongedwongen sfeer het ijs te breken. Ook met goedkope ‘micro-events’ kun je de samenwerking onder je personeel bevorderen.

Enkele leuke ideeën:

  • Een quiz rond verschillende thema’s (tv-series, muziek, geschiedenis, …).

  • Kleine spelletjes met ploegen samengesteld uit verschillende departementen. (Je samen inspannen om een prijs te winnen is ideaal om informele banden te smeden.)

  • Challenges: uitdagingen onder collega’s

  • Prijsvragen

  • Fysieke activiteiten zoals samen joggen, fietsen, padellen, …

  • Een filmavond

  • Een creatieve workshop

3.     Vrijwilligerswerk

Als je op zoek bent naar ideeën die écht een impact hebben op de sociale cohesie onder je personeel, overweeg dan om jullie in te zetten voor een goed doel, als alternatief voor een feestje op de werkvloer. Met vrijwilligerswerk toon je niet alleen aan dat je bedrijf geeft om anderen, het is ook een hele mooie manier om de betrokkenheid van je personeel te verhogen.

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk die jullie kunnen doen, afhankelijk van wat je precies wilt bereiken. Zo kun je je werknemers vragen om te helpen bij een voedselbedeling. Of je kunt via een liefdadigheidsorganisatie speelgoed uitdelen aan kinderen die het minder goed hebben. Nog een andere mogelijkheid is vrijwilligerswerk voor ouderen. Of begin kleinschalig en zorg voor een schone omgeving rond het bedrijventerrein door afval te rapen met je collega’s.

Je medewerkers kunnen daarnaast hun creatieve en/of professionele talenten inzetten. Zo kunnen jullie een non-profitorganisatie helpen met webontwikkeling, marketing of de boekhouding – om maar een paar voorbeelden te geven.

Nog een alternatief is om onder de werknemers een inzamelactie te organiseren. Of het nu gaat om kledij, speelgoed of schoolspullen: zo’n initiatief combineert plezier met het zakelijke. Medewerkers doen een goede daad, terwijl ze de teamspirit versterken. Er is zo veel mogelijk door samen te werken.

4.     Cadeaus uitwisselen

Geschenken uitwisselen is leuk, maar nog leuker is het om er een spel aan te verbinden. Gebruik bijvoorbeeld het principe van de ‘witte olifant’. Het lijkt op ‘Secret Santa’, maar er zijn enkele verschillen. Deze teambuildingactiviteit staat garant voor vermaak en plezier bij medewerkers van alle leeftijden en achtergronden. Maar hoe werkt het precies?

Laat iedereen een cadeautje kopen, verzamel alle geschenken en duid iemand aan om een van de pakjes te openen. In de volgende rondes kan elke medewerker beslissen of hij een nieuw pakje openmaakt of dat van de vorige persoon ‘steelt’. Hilariteit verzekerd!

Traditioneel zijn de geschenken in dit spel raar, grappig en totaal niet praktisch, al hoeft dat niet per se zo te zijn. Het staat je medewerkers vrij om te kiezen wat ze willen. Eventueel kun je voor de cadeautjes een thema kiezen. Vraag je medewerkers bijvoorbeeld om een doos met hun favoriete koekjes (gekocht of zelfgemaakt) mee te brengen. Dit maakt dit spel nog leuker en persoonlijker.

5.     Lelijke-kersttruiendag

Lelijke kersttruien zijn niet modieus, maar wél leuk. Dus waarom zou je ze niet inzetten voor wat extra positieve energie op het werk? Grijp de kans om lef en lelijkheid te vieren met een dag die volledig gewijd is aan slechte smaak.

Huur gerust een fotohokje om alle kitscherige magie vast te leggen. Voorzie enkele leuke attributen en poseren maar! Je kunt ook een prijs uitreiken voor de lelijkste en meest smakeloze kersttrui.

Natuurlijk heeft niet iedereen thuis zulke truien liggen. Daarom kun je ook iedereen aanmoedigen om zo belachelijk mogelijk gekleed naar het werk te komen. Net als bij de kersttruien, krijgt de medewerker met de slechtste outfit een prijs. Zulke buitengewone initiatieven werken als ijsbrekers en maken het je werknemers makkelijker om gesprekken te starten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 29 november 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels