Op de juiste manier duwen en trekken? Enkele tips!

Ergonomie op de werkvloer

De correcte manier van heffen en tillen krijgt veel aandacht als het om ergonomie gaat, maar ook voor duwen en trekken geldt: als het niet op de juiste manier gebeurt, kan het bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid! Werknemers die vaak met een intern transportmiddel zoals een handpallettruck, een duwkar of een maaltijdkar in de weer zijn, moeten dan ook hun houding goed verzorgen. Daarnaast is ergonomisch materiaal, zoals bijvoorbeeld een kar met een verstelbare handgreep, cruciaal.

Beter duwen dan trekken

Als je de keuze hebt, is het beter om een last te duwen dan te trekken. In tegenstelling tot bij trekken, kun je bij duwen je hele lichaamsgewicht inzetten en je schouders ontlasten. Ook vermoeit duwen je lichaam minder, zeker op lange afstanden.

De juiste houding om te werken met een duwkar

Als je duwt, moet je er wel op letten je rug niet te veel te draaien. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om twee karren tegelijk te proberen te duwen, omdat je er dan niet recht voor kunt staan. Wie een duwkar met gedraaide of gekromde rug hanteert, krijgt op lange termijn te maken met rugklachten. Gelukkig kun je heel wat problemen vermijden door een correcte houding aan te nemen. Duw met de benen gespreid, de armen gestrekt, de rug recht en de handen op schouderhoogte. Lichte karren kun je ook voortduwen met de handen op ellebooghoogte.

Ergonomische transportmiddelen

Duwkarren en transportwagens bestaan in alle vormen en maten, maar er zijn gelukkig ook heel wat ergonomische varianten, zoals:

  • Karren met een centraal rempedaal EasySTOP, dat met een eenvoudige voetbeweging kan worden geactiveerd. Tijdens duw- en trekkrachtmetingen worden de hoogste krachten opgetekend bij een plotse stop. Een beetje hulp in de vorm van een rempedaal is dus meer dan welkom om je lichaam te sparen!

  • Karren met verstelbare handgreep en planken verstelbaar in hoogte.

  • Karren met een hoogte die is afgestemd op de verschillende handposities.

  • Ergonomische transportwagens waarmee je onder meer meubels en grote printers kunt verplaatsen zonder je lichaam te belasten.

  • Tot slot is een elektrische transportwagen een ergonomisch alternatief om zware dingen zonder veel inspanningen te verplaatsen.

Wist je ten slotte dat een kar in beweging brengen veel meer kracht vergt dan een kar in beweging houden? Vraag daarom tijdens dat korte moment eventueel hulp van een collega.

Contacteer gerust onze helpdesk voor nog meer tips en advies!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels