Magazijninrichting – Veilig werken tussen de stellingen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een magazijn praktisch inrichten is belangrijk, maar veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. Er zijn vele hoeken en gaatjes waar ongelukken kunnen gebeuren. Manutan helpt je de risico’s te herkennen.

Vooral magazijnen die in de loop der tijd verder zijn uitgebouwd, hebben vaak onveilige hoeken. Een stelling die een keer door een vorkheftruck is aangereden, hoge rekken zonder doorvalbeveiliging, stellingen die slecht of niet verankerd zijn …

Doorvalbeveiliging

Een magazijnstelling of een palletstelling waarachter een looproute  ligt, moet aan de achterkant  zeker met een doorvalbeveiliging beveiligd zijn. Dit zijn gaaswanden die achteraan op de palletstelling gemonteerd worden. Als een vorkheftruckchauffeur dan per ongeluk een pallet over de rand duwt, komt deze op de grond terecht zonder dat er een collega het risico loopt gewond te raken.

Aanrijdbeveiliging

In een magazijn zijn vorkheftrucks heel nuttige, maar ook gevaarlijke voertuigen. Alle magazijnstellingen moeten daarom voorzien zijn van een aanrijdbeveiliging, waardoor een stelling na een kleine aanrijding niet meteen gevaarlijk beschadigd kan worden. Deze aanrijdbeveiligingen zijn er voor alle hoeken en kanten van stellingen. Niet alleen als er vorkheftrucks in het magazijn rondrijden is aanrijdbeveiliging nuttig; ook als er ‘s avonds werkbusjes in het magazijn worden geparkeerd, kunnen er ongelukken gebeuren.

Verankering

De juiste verankering van magazijnstellingen is van essentieel belang om de veiligheid in het magazijn te garanderen. Dit kan op de gebruikelijke manier door in de vloeren te boren en de stellingen eventueel onderling te verankeren. Als dat niet mogelijk is, biedt chemische verankering een oplossing.

Blijven controleren

Het is verstandig een medewerker aan te stellen als verantwoordelijke voor de veiligheid van het magazijn. Dat betekent dat beschadigingen en ongelukken aan hem gerapporteerd worden en hij dan actie onderneemt. Ook heeft hij een checklist die regelmatig wordt overlopen. Naast beschadigingen staat ook de maximale belasting op de checklist van de veiligheidsmedewerker. Op alle stellingen moet staan welke de maximale belasting is en de medewerker moet controleren of die niet wordt overschreden. Hij heeft ook de verantwoordelijkheid om zijn taken over te dragen als hij afwezig is.

Een magazijn is nooit klaar. Ook als alle stellingen staan en met alle veiligheidsmaatregelen rekening is gehouden, is het belangrijk de veiligheid in de gaten te blijven houden. Dat kan door het plaatsen van veiligheidsborden maar ook door het magazijn jaarlijks te laten keuren.

Manutan blijft volop investeren in producten en diensten die het werk veiliger, makkelijker en socialer maken. Wil je meer weten over magazijninrichting of praktijkvoorbeelden zien van totaaloplossingen? Ga naar manutan.be/projecten. Of contacteer het Manutan projectteam via projects@manutan.be of  02 583 01 01, wij denken graag met je mee en geven vrijblijvend advies.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 20 december 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels