Koopwijzer: kies samen met Manutan het meubilair voor je kantine

Een duurzame werkplek

De kantine en de pauzeruimte in een bedrijf zijn bijzondere plekken. Ze bieden ruimte voor informele contacten, waar alle medewerkers elkaar ontmoeten, ongeacht hun functie of hiërarchische niveau. Manutan heeft uiteenlopend restaurantmeubilair in zijn aanbod, zodat elk bedrijf die ruimtes in lijn met zijn imago kan inrichten. Lees in deze koopwijzer waarop je zoal moet letten. En ontdek welke stoelen en tafels uit onze catalogus aan de behoeften van jouw bedrijf beantwoorden. Lees ook onze tips over de inrichting en het belang van een kantine.

Ontdek allerlei tips om je medewerkers een gezellige en functionele kantine te bieden met aangenaam meubilair.

Hoe kies je een eettafel?

In een bedrijf is de lunchpauze voor de medewerkers het uitgelezen moment om te ontspannen na een hele ochtend hard werken. Ze kunnen een praatje maken met collega’s en zo netwerken. Tenminste, als de tafels zich qua afmetingen en vorm lenen tot interactie. Houd bij je keuze ook rekening met je budget, de modulaire mogelijkheden van de eettafel en het al dan niet milieuvriendelijke karakter ervan.

Welke vorm moet je kiezen?

Standaard eettafels zijn groot genoeg voor een groep mensen. Elke vorm biedt wel voordelen:

 • Tafels in I-vorm zijn bevorderlijk voor de toegankelijkheid en de circulatie in het restaurant.

 • Een opstelling in T-vorm is een elegante keuze.

 • Ronde of ovalen tafels zijn gezellig.

Naast dit standaardformaat zijn statafels dan weer een slimme optie voor krappe ruimtes en een snelle hap. Met een paar hoge krukken erbij zit je helemaal goed. Een bartafel staat ook erg leuk aan het onthaal, bij een koffieautomaat of buiten, dicht bij de rokershoek. In de catalogus van Manutan vind je verschillende statafels: rond of rechthoekig, op wieltjes of met een rechthoekig onderstel, met één of twee poten, één of twee niveaus enz.

Tot slot is er de klaptafel: een modulaire en makkelijk op te bergen oplossing. Dankzij het lichte materiaal is dit model makkelijk verplaatsbaar. De meeste klaptafels zijn bestand tegen uv-stralen, warmte en schroeiplekken van sigaretten bijvoorbeeld. Bij mooi weer kun je ze dus ook buiten plaatsen, voor een lunch in de openlucht.

Aangepaste materialen voor een eetruimte

Eettafels moeten bestand zijn tegen vloeistoffen, zowel dranken (bv. wanneer een glas wordt omgestoten) als desinfecterende schoonmaakmiddelen. De meeste modellen uit het aanbod van Manutan hebben een gelaagd blad. Dit materiaal van composiethout is compacter dan melamine, dat wordt gebruikt voor kantoormeubilair en bij veelvuldig contact met water de neiging heeft om op te zwellen.

Composiethout is ook mooi kras- en schokbestendig. Allemaal heel belangrijke eigenschappen voor de tafels in een kantine, want ze worden doorgaans na elke maaltijd schoongemaakt.

Welk onderstel kan ik het beste kiezen?

Tafels met vier poten zijn stabiel, multi-inzetbaar en klassiek qua design. Heb je maar weinig ruimte, dan zijn klaptafels een vernuftig alternatief. Tafelmodellen met een kolompoot in het midden zijn erg comfortabel om aan te zitten, want niemand heeft last van de tafelpoten. Bovendien is de vloer gemakkelijker schoon te maken. De tafelpoten zijn vaak vervaardigd in metaal. Dat maakt de tafel namelijk heel stabiel en duurzaam.

Hoe kies je eetstoelen?

Eetstoelen bestaan in ontelbare modellen: van een eenvoudige, functionele stijl tot meer gesofistikeerde ontwerpen. Ze moeten vooral tegen een stootje kunnen. Maar het zitcomfort is net zo belangrijk, ook al zitten je medewerkers er doorgaans niet zo lang op. Tot slot moeten de gekozen modellen binnen je budget voor restaurantmeubilair vallen.

Criterium nr. 1: de materialen

Stoelen zijn voornamelijk gemaakt van kunststof en metaal. De kuipstoel met een kunststof zitting, een metalen onderstel en antislipdoppen is een veelzijdige en comfortabele klassieker. Zulke stoelen zijn per tien stapelbaar, licht en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kun je de gestapelde stoelen gemakkelijk verplaatsen met een trolley.

Er bestaan ook modellen in hout. Die zijn weliswaar wat zwaarder, maar ogen ook eleganter. Dit type stoel is geschikt voor kantines waar ook mensen van buiten het bedrijf komen eten of voor gewone restaurants. Een goed compromis tussen beide is de stoel met een stalen onderstel en een houten zitting.

Sommige modellen zijn ook geschikt voor buiten en dus ideaal voor op een terras bijvoorbeeld. Deze stoelen zijn gemaakt van kunststof, bewerkt hout of metaal met antiroestbehandeling.

Criterium nr. 2: de vorm en het onderstel

In de categorie ‘plaatsbesparend’ genieten modellen zonder armleuningen de voorkeur. Een voldoende hoge rugleuning biedt meer zitcomfort en een meer ontspanning zithouding. Er bestaan verschillende soorten onderstellen:

 • U-vorm

 • I-vorm

 • V-vorm

 • X-vorm

 • sledepoten

De keuze hangt af van je smaak en het type tafel waarbij je de stoelen wilt gebruiken. Stapelbaar of niet? Ook dat kan een belangrijke factor zijn.

Criterium nr. 3: een prijs die in je budget past

Net als bij elke andere aankoop moeten de nieuwe stoelen in het algemene budget van je bedrijf passen. Je moet dan ook een evenwicht vinden tussen kwaliteit (en dus duurzaamheid), comfort en prijs. De kwaliteit hangt af van de gebruikte materialen en is bepalend voor de garantietermijn.

Onze tips voor de inrichting van een pauzeruimte of kantine

Waarop moet je letten als je de meubels en inrichting van je kantine kiest?

Schep de juiste sfeer

Een ruimte inrichten, dat is ook een identiteit en uitstraling creëren met de juiste decoratie. Met hout en planten heb je bijvoorbeeld een instant natuurlijke sfeer. Bepaalde kleuren, zoals oranje, zorgen voor een dynamische uitstraling.

Naast de hoofdkleuren en -materialen moet je ook aan de verlichting denken. Neonlampen en wit licht zijn nogal hard. Voor een intiemere sfeer kies je voor hanglampen met een kap en warm licht.

Vergeet de praktische aspecten niet

Mensen moeten zich vlot door de ruimte kunnen bewegen. Zorg dus voor voldoende plaats tussen de tafels en ander meubilair in je kantine. Ook mensen met beperkte mobiliteit moeten zich er zorgeloos kunnen verplaatsen.

Er zijn meerdere elementen die niet mogen ontbreken in een kantine. Om te beginnen: vuilnisbakken voor afvalsortering. In de catalogus van Manutan vind je een ruim assortiment aan functionele en designproducten. Er is voor elke stijl en sfeer wat wils.

Biedt jouw bedrijf geen catering aan, dan moet de pauzeruimte ook beschikken over een koelkast, een drinkwaterpunt, een gootsteen, een microgolfoven en eventueel ook een klassieke oven. Alle medewerkers moeten de pauzeruimte vlot kunnen bereiken vanaf hun werkplek.

Houd rekening met de mening van je teams

Je medewerkers om advies vragen, levert je niet alleen nuttige informatie op. Je toont op die manier ook dat je ruimdenkend bent, graag steeds beter wilt doen en altijd voor je mensen zorgt.

Enkele vragen die je hen kunt voorleggen:

 • Willen ze alleen zitplaatsen of ook plaatsen om rechtstaand te eten?

 • Vinden ze een ontspanningsruimte met fauteuils belangrijk?

 • Zouden ze graag speelmogelijkheden hebben?

 • Wat vinden ze van snack- en drankautomaten?

Beperk je niet tot een simpele vragenlijst, maar organiseer een overlegmoment. Zo maak je van de inrichting van de ruimte een groepsaangelegenheid.

De polyvalente ruimtes

Een kantine vervult vaak meerdere functies. Het is niet alleen een ruimte voor de lunchpauzes, maar ook voor feestelijkheden, zoals de eindejaarsfeestjes of vieringen van belangrijke successen in het bedrijf. Dan moet de zaal er warmer en gezelliger uitzien. Het is fijn als je, indien nodig, zelfs een dansvloer kunt maken.

Dankzij verschillende oplossingen lopen zulke sporadische events altijd gesmeerd:

 • klapstoelen en -tafels (zie hierboven);

 • praktische, comfortabele, stapelbare stoelen;

 • gemakkelijk te stapelen en op te bergen bankjes.

Waarom zijn ontspanningsruimtes onmisbaar in een bedrijf?

In veel culturen staat samen eten synoniem voor gezelligheid en samenzijn. De kantine is dan ook een ruimte waar mensen contact leggen met elkaar en banden smeden. Dat versterkt de band tussen de medewerkers en het saamhorigheidsgevoel.

Tekenend voor de bedrijfscultuur

Welk restaurantmeubilair je kiest, heeft gevolgen voor het merkimago van je bedrijf. Enerzijds weerspiegelt de inrichting van deze ruimte voor activiteiten naast het werk je bedrijfscultuur door de esthetische keuzes die je maakt.

Anderzijds is het een kans om je beleid inzake Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kracht bij te zetten door te kiezen voor milieuvriendelijk restaurantmeubilair. Van de restauranttafels in de catalogus van Manutan is bijna 30 % gemaakt in de Europese Unie. Meer dan 25 % is bovendien ecologisch verantwoord (m.a.w. vervaardigd van gerecycleerd materiaal, verpakt in gerecycleerde of recycleerbare verpakkingen enz.).

Ruimtes voor sociaal contact bij thuiswerk

De kantine en de pauzeruimte waren altijd al belangrijke plaatsen in een bedrijf. Daar komen de medewerkers samen en slaan ze bijvoorbeeld een praatje rond de koffieautomaat.

Nu we steeds meer thuis werken, zijn deze ontmoetingsruimtes onmisbaar geworden voor de sociale cohesie.

Een manier om welzijn op het werk te bevorderen

Wanneer je medewerkers wat tijd kunnen doorbrengen met hun collega’s, komt dat ook hun welzijn ten goede. Een pauzeruimte moet de levenskwaliteit op het werk verbeteren en de stress helpen te verminderen.

Een goede levenskwaliteit op het werk biedt twee voordelen. Het helpt de psychosociale risico’s, het ziekteverzuim en het personeelsverloop te beperken. Medewerkers die zich goed voelen op het werk, zijn ook productiever en creatiever.

Tot slot heeft een aangename plaats een positief effect op je werkgeversmerk, waardoor je talenten in eigen huis kunt houden.

Verken onze productcategorie ‘Horeca- en receptiemeubilair’ en richt je kantine in zoals jij dat wilt!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
Manutan DeutschlandGeschreven op 19 juli 2023

Haben Sie Fragen? Zögern Sie nicht, uns zu kontaktieren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels