De must-haves voor een ergonomisch magazijn

Een duurzame werkplek

Wil je jouw magazijn performanter maken? Dan is ergonomie de oplossing. De eerste stap is een goede organisatie van de ruimtes, de tweede stap het kiezen van adequaat werkmateriaal. Want als je medewerkers materiaal kunnen gebruiken dat perfect bij hun taken past, lopen ze minder risico op letsels en ongevallen, kunnen ze hun werkruimte optimaal benutten en wordt je magazijn een stuk efficiënter. Redenen genoeg om van ergonomie een prioriteit te maken, dus! De must-haves in dit artikel helpen je op weg.

Pallets heffen met minder moeite

Goederen verplaatsen is een van de taken waar magazijniers het grootste deel van hun dag aan besteden. Een palletwagen is daarbij het ideale hulpmiddel, en dus een vaste waarde in elk magazijn. Met een palletwagen kan de magazijnier moeiteloos zware en logge lasten verplaatsen zonder risico op spier- of skeletaandoeningen (‘repetitive strain injury’ of RSI).

Om goederen makkelijker van de ene magazijnlocatie naar de andere te verplaatsen, raden we je aan ook karren, steekwagens en stapelaars te voorzien.

De rug ontlasten met een steunriem

De rug is een van de zwaarst belaste lichaamszones bij magazijniers. Ze moeten dan ook vaak zware lasten tillen, pakketten op rekken zetten van vloer- tot plafondhoogte, …

Vooral de onderrug krijgt het daarbij soms zo zwaar te verduren dat letten op de lichaamshouding bij het tillen niet volstaat om kwetsuren te voorkomen. In dat geval biedt een steunriem of rugband soelaas. Daarmee voorkomt de medewerker letsels, raken zijn spieren minder snel vermoeid en beschermt hij zichzelf tegen chronische rugklachten.

Steunriemen zijn een investering die weinig kost, maar veel betekent voor de gezondheid en het welzijn van de magazijniers.

Een ergonomisch magazijn is een schoon magazijn

Om er veilig te kunnen circuleren en de hygiënenormen te respecteren, moet een magazijn zo afvalvrij mogelijk zijn. In elke ruimte kun je op strategische plekken vuilnisbakken zetten om het magazijn netjes te houden. Zorg er steeds voor dat de vuilnisbakken vlot bereikbaar en makkelijk te gebruiken zijn.

Wil je ergonomie en ecologie combineren? Dan raden we je aan te kiezen voor sorteercontainers met een deksel en een ergonomische handgreep of voor mobiele sorteervuilnisbakken.

Hou bij het kopen van vuilnisbakken ook rekening met de afvalsoorten in je sector: voedingsproducten, volumineuze of gevaarlijke voorwerpen, …

Het juiste materiaal om bestellingen vlot voor te bereiden

Pakketten voorbereiden is een proces dat snel en vlot moet gebeuren. Daarvoor is ergonomisch pickingmateriaal absoluut noodzakelijk, en installaties zoals doorrolrekken helpen enorm. Modulaire doorrolrekken zijn aanpasbaar aan de hoeveelheid goederen, en de hellende rails maken het makkelijker om producten van het rek te nemen bij het voorbereiden van een bestelling.

Om je ergonomische opstelling compleet te maken, kun je doorrolrekken combineren met magazijnbakken: die zijn bestand tegen zware gewichten, stapelbaar en makkelijk te transporteren dankzij de handgreep. Zo verloopt het picken heel wat sneller.

Aangepaste rekken als efficiënte opbergruimte

Wat zou een magazijn zijn zonder rekken? Deze essentiële voorzieningen zijn de hoeksteen van een ergonomische werkomgeving. Ze optimaliseren de beschikbare ruimte en vergroten de opbergcapaciteit door opbergniveaus in de hoogte te creëren.

Er zijn verschillende soorten rekken die voor verschillende doeleinden worden ingezet:

 • voedingsproducten;

 • opslag van pallets:

 • doorrolrekken voor distributiecentra;

 • lichte goederen;

 • zware lasten;

 • medische producten.

Wil je je rekkenopstelling compleet maken en de producten in het magazijn nog beter ordenen? Voorzie dan ook de nodige bakken.

Wil je meer weten over ergonomie op de werkvloer? Lees dan ook ons artikel over de drie pijlers van ergonomie op het werk.

Modulaire magazijnruimtes

Met hokken en scheidingswanden creëer je aparte ruimtes in het magazijn die makkelijk verplaatsbaar en configureerbaar zijn. Dankzij hun metalen wanden zijn ze erg stevig. Massieve panelen zijn het makkelijkst te monteren en demonteren, maar als je voor wanden met een raam kiest, voelt de ruimte minder geïsoleerd van de rest van het magazijn aan.

Zo’n afgesloten ruimte kan voor tal van doeleinden worden gebruikt: je kunt er bijvoorbeeld een tijdelijke kantoorruimte inrichten, een berghok van maken of een pauzelokaal voor je medewerkers voorzien.

Veilig inpakken: enkele onmisbare accessoires

Een ergonomische inpakplaats verhoogt de productiviteit en verkleint het risico op letsels.

Geef je medewerkers dus praktisch en veilig inpakmateriaal, zoals een ergonomische haspel, een mes met een beveiligd lemmet of een breekmes met antislipgreep: zo kunnen ze efficiënter werken én denk je aan hun gezondheid.

Ergonomisch materiaal alleen volstaat uiteraard niet. Ook de werkomgeving moet ruim en schoon genoeg zijn, zodat je medewerkers alle ruimte hebben om onbelemmerd te werken. In een opgeruimde omgeving hoeven ze geen tijd te verspillen aan zoeken naar het gereedschap dat ze nodig hebben. Alles is er goed georganiseerd en zichtbaar.

Ook de verlichting speelt een rol

De verlichting van het magazijn is een punt dat je nooit over het hoofd mag zien. De zones waar geen natuurlijk daglicht valt, moeten voldoende worden verlicht.

Goede verlichting biedt tal van voordelen:

 • Je medewerkers kunnen veilig circuleren en werken.

 • Er gebeuren minder fouten.

 • Je medewerkers worden minder snel moe en hebben minder last van stress.

 • De magazijniers kunnen alles in het magazijn makkelijker zien.

 • De productiviteit gaat erop vooruit.

Hou voor de verlichting van je magazijn dus steeds rekening met deze twee tips:

 1. Zorg voor diffuse, homogene verlichting in alle zones.

 2. Kies je verlichtingselementen zorgvuldig: neem geen verlichting die zo fel schijnt of weerkaatst wordt dat ze de magazijniers verblindt.

Ergonomisch materiaal voor linkshandigen

Wereldwijd is één op de tien mensen linkshandig. Dat is niet niets! Zorg er dus voor dat je linkshandige medewerkers aangepast materiaal ter beschikking hebben, zodat ze hun werk naar behoren kunnen uitvoeren. Als een linkshandige gereedschap gebruikt dat voor rechtshandigen ontworpen is, kan hij zich namelijk bezeren. En een magazijn is pas ergonomisch als er rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van elke medewerker.

Sommige artikelen, zoals scharen of breekmessen, bestaan in verschillende versies voor rechts- en/of linkshandigen. Onze tip: hou steeds minstens één exemplaar van elke versie op voorraad, zodat al je medewerkers over het juiste materiaal beschikken om veilig te werken.

Essentieel veiligheidsmateriaal

Veiligheid is een aspect waarop je nooit mag beknibbelen, zeker in een magazijnomgeving waar meer risico’s bestaan. Deze drie middelen helpen je om ongevallen te voorkomen:

 1. veiligheidsspiegels (of dodehoekspiegels) voor motorvoertuigen;

 2. signalisatie zoals vloermarkeringen, panelen, kegels, …;

 3. veiligheidskleding en beschermingsmiddelen (werkhandschoenen, veiligheidshelmen en -brillen, reflecterende veiligheidsvesten, stofmaskers, …).

Hou bij het kiezen van dit materiaal steeds rekening met de behoeften van medewerkers met een visuele, motorische of andere beperking. Wil je het meeste halen uit onze tips? Lees dan onze koopwijzer voor materiaal voor personen met beperkte mobiliteit.

In een magazijnomgeving moet ergonomisch materiaal worden afgestemd op het beoogde gebruik, de grootte en configuratie van de ruimtes, de aard van de aanwezige goederen en de sector van het bedrijf.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 april 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels