Bedrijfsfiets i.p.v. bedrijfswagen!

Een duurzame werkplek

Vastzitten in het drukke verkeer of in de files, geen parkeerplaats meer vinden, … Je komt opgejaagd aan op het werk. Waarom je bedrijfswagen niet inruilen voor een bedrijfsfiets? Fietsen naar het werk betekent ontspannen onderweg zijn en aankomen. Het is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door de fiscale voordelen zowel voor werkgever als werknemer. Bovendien krijgt je onderneming er een positief en duurzaam imago door.

Fiets van de zaak|

We geven je hieronder een idee van de voordelen van een bedrijfsfiets. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat het als werkgever een kleine moeite is om je werknemers hiermee ook te helpen bij een gezonde levensstijl!

Fietsen loont: investeer in gezonde werknemers

Werknemers die fietsend naar het werk komen zijn fitter, gezonder en minder vaak ziek. Daarnaast zijn de vervoerskosten lager dan bus, trein of auto en bespaar je op parkeerplaatsen! Het is daarom slim om je werknemers aan te moedigen met de fiets naar het werk te komen. Het is een win-win situatie voor beide partijen.

Fiscale voordelen, mooi meegenomen!

De overheid stimuleert het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Zo vallen o.a. de bedrijfsfiets en de fietsvergoeding onder de fiscale voordelen.

  1. Kosten 120% fiscaal aftrekbaar

Als werkgever kan je genieten van 120% fiscale aftrekbaarheid. Niet enkel op de aankoop, het onderhoud of herstellen van de bedrijfsfietsen zelf, maar ook op de kosten voor de volledige infrastructuur (fietsenstalling, kleedruimtes,…) en toebehoren (fietshelm, slot, …). Mooi meegenomen, toch?
De wet zegt niet welk soort fiets je als werkgever gratis ter beschikking kan stellen: een stadsfiets, een koersfiets, mountainbike,…. In principe kan je dus kiezen. Maar overdrijf niet. Want wie zich via zijn bedrijf een ultragesofisticeerde koersfiets aanschaft van 5.000 €, zal het ongetwijfeld aan de stok krijgen met de fiscus…

  1. Vrijgesteld sociaal voordeel

De werknemer hoeft helemaal geen belastingen te betalen op het voordeel dat hij geniet bij het gebruik van een bedrijfsfiets. Belangrijke voorwaarde is wel dat je als werknemer de fiets effectief gebruikt voor het woon-werkverkeer, dus dat je werkelijk met de fiets naar het werk rijdt. Of je met dezelfde fiets daarnaast ook nog privé rondrijdt, maakt niet uit.

  1. Belastingvrije fietsvergoeding

Om het fietsgebruik nog wat extra aan te moedigen, kan je als werkgever aan je personeel een belastingvrije fietsvergoeding toekennen van 0,22 € per werkelijk gereden kilometer van en naar het werk. De vergoeding die je als werkgever betaalt aan je werknemers is 100% aftrekbaar als bedrijfskost en is RSZ-vrij. Een voordeel voor beiden dus.
De fietsvergoeding kan gecombineerd worden met andere vergoedingen zoals bv. een tussenkomst voor het openbaar vervoer of een autovergoeding.

Bedrijfsfiets kopen of leasen

In België kan je naast het kopen van bedrijfsfietsen ook via leasing fietsen ter beschikking stellen van je werknemers. Via een fietsleasingovereenkomst betaal je dan maandelijks een vast bedrag. In dat bedrag kunnen ook verzekering, onderhoud en herstel worden opgenomen.
De combinatie van bedrijfsfietsen ter beschikking stellen en deze leasen levert je als werkgever op allerlei vlakken een besparing op. Want met het bedrag voor één leasingwagen kan je zo’n 25 tot 50 bedrijfsfietsen leasen… toch de moeite om eens over na te denken !

Fietsenstalling

FietsenrekFietsrek fietssteun Batavus

Manutan helpt je graag

Als je als werkgever het fietsen naar ’t werk stimuleert mag je natuurlijk niet de stalling vergeten. Een medewerker die het gevoel heeft dat zijn rijwiel niet veilig staat en bovendien wordt blootgesteld aan de weerselementen, zal sneller weer voor de auto kiezen. In het assortiment van Manutan vind je verschillende oplossingen voor overkapte fietsenstallingen en fietsenrekken voor een nette stalling van je bedrijfsfiets. Je kan natuurlijk ook de helpdesk van Manutan bellen op 02-583 01 01. Onze medewerkers denken graag met je mee en geven vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

Volg Manutan op