Waarom je veilig werken moet inbedden in de bedrijfscultuur

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Productiviteit en efficiëntie worden door de meeste bedrijven hoog in het vaandel gedragen. Maar veiligheid verdient evengoed een plaatsje tussen de belangrijkste bedrijfswaarden! Een écht veilig bedrijf ontstaat namelijk pas als veiligheid volledig ingebed is in de bedrijfscultuur, zodat het thema breed gedragen is en een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Zie je het nut hiervan wel in, maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Lees dan zeker verder.

Communicatie tussen de verschillende lagen

Communicatie is cruciaal om ongevallen te beperken en de veiligheid op de werkvloer te verhogen. Het management neemt de veiligheidsmaatregelen, terwijl het de werknemers zijn die uit eerste hand weten waar de pijnpunten zitten en wat er nodig is om veiliger te werken. Die twee partijen moeten daarom regelmatig poolshoogte nemen bij elkaar.

Bovendien is het niet omdat managers initiatieven nemen om veiligheidsrisico’s te verhelpen of om ergonomischer te werken, dat werknemers niets in de pap te brokken hebben. Elke medewerker moet zich voldoende gesteund voelen om veiligheidsissues aan te kaarten en verantwoordelijkheid krijgen om zelf voorstellen te doen.

Haast en spoed …

Verder doe je er goed aan om productie of productiviteit niet prioriteit nummer één te maken, want daar heeft de veiligheid gegarandeerd onder te lijden. Te strakke deadlines kunnen werknemers bijvoorbeeld aanmoedigen om de veiligheidsprocedures te negeren, met alle risico’s van dien.

Veiligheid opnemen in de bedrijfscultuur

Organisaties die veiligheid echt deel willen laten uitmaken van de bedrijfscultuur, kunnen onder meer de volgende acties ondernemen:

  • Een systeem opzetten om veiligheidsissues vlot te rapporteren of te melden

  • Met het hele team regelmatig praten over (het belang van) veiligheid, en trainingen organiseren over het thema

  • De nadruk leggen op veilig werken en de veiligheidsprocedures duidelijk uitleggen wanneer er nieuwe werknemers in dienst komen

  • Veiligheidsinitiatieven belonen

Artikelen nodig om veilig te kunnen werken? Kijk op manutan.be. Of heb je nog vragen over veilig werken? Lees onze blogs met tips of contacteer de medewerkers van onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 februari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels