Veiligheidsvoorschriften worden bewust massaal genegeerd

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

41% van de medewerkers op de werkvloer in de fabriek, de werkplaats of op een buitenlocatie geeft aan zich niet altijd aan de veiligheidsregels te houden. 35% geeft zelfs toe de veiligheidsvoorschriften weleens bewust te hebben genegeerd. Uit recent onderzoek van Manutan* blijkt dat veiligheidsvoorschriften onvoldoende worden nageleefd. “Dat is verontrustend”, stelt Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan. “Er moet nog veel verbeterd worden in de communicatie over veiligheid op de werkvloer.”

Werkgever blijft verantwoordelijk

Naast een te hoge werkdruk, wordt door de medewerkers die de veiligheidsvoorschriften bewust weleens negeren, vooral ook benadrukt dat deze voorschriften vaak onhandig zijn en belemmerend werken en daarom niet gehanteerd worden. “Heel begrijpelijk”, zegt Jan Piet.

“Als het nut van de veiligheidsvoorschriften niet voldoende duidelijk is, gaan medewerkers ze als onnodig ervaren. Zeker wanneer onder tijdsdruk gewerkt wordt, schuift men voorschriften die tijd kosten makkelijker aan de kant.” Die gemakzucht kan tot tal van gevaarlijke situaties leiden. Maar liefst 47% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat hoge werkdruk soms voor onveilige situaties zorgt. Bovendien verklaart 39% wel eens een fout gemaakt te hebben door vermoeidheid veroorzaakt door te lang doorwerken. “Hier ligt een belangrijke taak voor de werkgever”, vervolgt Jan Piet. “Op het moment dat de veiligheid in het gedrang komt, moet er actief worden ingegrepen. Enerzijds door ervoor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is, anderzijds door het belang van veiligheid veel duidelijker aan de orde te stellen. Uiteindelijk zijn de veiligheid op de werkvloer en het opvolgen van de voorschriften de verantwoordelijkheid van de werkgever.”

Meer openheid over risico’s van belang

73% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan na te denken over mogelijke gevaren en 38% stelt dat onderschatting van risico’s ongevallen kan veroorzaken. “Een preventiemedewerker kan voorkomen dat onveilige situaties ontstaan en uit de hand lopen door risico’s zichtbaar te maken en adviezen te geven. Punt is wel dat er bij slechts 61% van de ondervraagden een preventiemedewerker aanwezig is”, stelt Jan Piet. “En dat 18% niet eens zeker weet of er überhaupt een preventiemedewerker is. Daarvoor te zorgen, is dus een belangrijke stap richting meer veiligheid. Maar daarmee ben je er nog niet. 38% van de medewerkers geeft aan gemaakte fouten lang niet altijd te rapporteren en 20% vindt het lastig een onveilige situatie te melden. Het bespreekbaar maken van mogelijke risico’s is dus belangrijk.”

Manutan werkt voor je, ook op het gebied van veiligheid

Jan Piet: “Wij hebben veel ervaring en kennis op het gebied van veiligheid waardoor we leidinggevenden, veiligheidsmedewerkers en werknemers goed kunnen adviseren. En dan hebben we het niet alleen over de juiste veiligheidsproducten, want die kent men meestal wel, maar ook over het bewust omgaan met alle aspecten van veiligheid. Onder het thema ‘Manutan werkt voor je’  ondersteunen we je op de werkvloer én in het kantoor om je nog veiliger te laten werken.”

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 836 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in België.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 maart 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels