Een veilige en gestandaardiseerde werkvloer met 5S

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

5S, een Japanse methodiek, is een onderdeel van het Lean-gedachtegoed en er op gericht de werkplek beter te organiseren. Een opgeruimde, overzichtelijke werkplek verbetert niet alleen de productiviteit en kwaliteit van productieprocessen, de werkvloer wordt er ook een stuk veiliger door. En omdat de veiligheid gewaarborgd is, kan de werknemer zijn aandacht beter schenken aan belangrijke zaken als productief en efficiënt werken.

5S, een Japanse methodiek, is een onderdeel van het Lean-gedachtegoed en is er op gericht de werkplek beter te organiseren. Een opgeruimde, overzichtelijke werkplek verbetert niet alleen de productiviteit en kwaliteit van productieprocessen, de werkvloer wordt er ook een stuk veiliger door. En omdat de veiligheid gewaarborgd is, kan de werknemer zijn aandacht beter schenken aan belangrijke zaken als productief en efficiënt werken.

Hoe ga je te werk?

Na het selecteren, structureren en schoonmaken, is het tijd voor de vierde S: standaardiseren. Doe de dingen altijd op dezelfde, juiste methode en maak hier goede afspraken over zodat iedereen dat doet. Om ervoor te zorgen dat de werkvloer opgeruimd en overzichtelijk blijft of dat machines goed bediend worden, dienen de hiervoor benodigde handelingen vastgelegd te worden. Een manier om dat te doen is visueel management, zoals kleurcodering , een intranet of het vastleggen van handelingen en instructies met een instructiebord (prikbord of whiteboard). Waar moet je aan denken?

  1. Houd het instructiebord kort en simpel. Een schema, checklist of stroomdiagram kan de te nemen stappen eenvoudig verduidelijken. De instructies moeten wel voor iedereen te begrijpen zijn, zoals een foto van een kast waarop je precies kunt zien waar alles dient te liggen.

  2. Gebruik waar mogelijk kleuren. Met behulp van kleurtape visualiseer je de handelingen nog meer. Welke producten horen bij een bepaalde kleur of wie heeft welke taak?

  3. Hang het instructiebord op de juiste plek, daar waar het veel en de juiste mensen bereikt.

  4. Zorg ervoor dat de stappen ook vanop afstand goed leesbaar zijn.

  5. Het is daarnaast belangrijk om de gevaren van de werkvloer duidelijk en visueel te communiceren. Denk hierbij aan explosie- en stralingsgevaar, gevaar voor hoge temperaturen en bijtende stoffen. Met speciale pictogrammen op de juiste plekken, liefst in dezelfde eenduidige stijl en in combinatie met bijvoorbeeld gekleurde markering, kun je bedrijfsongevallen en onnodige rommel beter voorkomen.

Trainingen dragen bij aan het breed oppakken en begrijpen van werksituaties en het leren van fouten. Blijf daarnaast de stappen continu controleren. Het proces moet steeds ondersteund blijven zodat het als het ware een dagelijkse routine wordt. Dit leidt succesvol tot een vermindering in het verbruik van grondstoffen, energie, afvalstromen, veiligheidsrisico’s en letselschade.

Aan de slag!

Wil je direct beginnen met de 5S methodiek? Dan zijn de volgende artikelen met nog meer praktische tips aan te bevelen:

Manutan helpt je graag

Met bovenstaande tips zorg je voor een gestructureerde en veilige omgeving volgens de vierde S van 5S. Kijk ook eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips www.manutan.be/blog of bel de Manutan helpdesk op 02-583 01 01 voor meer informatie over slim en efficiënt werken. Bekijk ook eens onze video over werken volgens  het 5S systeem.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 20 september 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels