Noodverlichting brengt licht in de duisternis

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Noodverlichting zie je vaak pas in een noodsituatie, maar dan moet deze wel functioneren. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken over noodverlichting en het onderhoud ervan op een rij.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting ofwel veiligheidsverlichting, is verlichting die automatisch inschakelt als de netspanning wegvalt. Zo kunnen mensen op een veilige manier hun weg vinden naar vluchtwegen en de dichtstbijzijnde nooduitgang. Noodverlichting heeft dan ook een eigen energievoorziening, onafhankelijk van de bron waarmee de normale verlichting gevoed wordt. Een belangrijk onderdeel dus binnen de veilige werkomgeving.

4 soorten veiligheidsverlichting

Er zijn 4 soorten veiligheids- en noodverlichting:

  1. Vluchtrouteverlichting die ervoor zorgt dat je kunt zien waar je loopt. De verlichting maakt vluchtwegen en eventuele obstakels goed herkenbaar zodat een gebouw op een veilige manier kan worden verlaten;

  2. Vluchtroute-aanduiding geeft aan waar je naartoe moet. De vluchtroute-aanduiding duidt aan hoe je het gebouw moet verlaten. Het gaat om permanent verlichte pictogrammen;

  3. Anti-paniekverlichting leidt mensen naar een plaats waar een vluchtroute begint;

  4. Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico, stelt werknemers in staat om een afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in gevaar komt. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria of ruimten waar gassen aanwezig zijn.

Is noodverlichting verplicht?

Ja, noodverlichting is een wettelijke verplichting. Dit is vastgelegd in het KB van 10 oktober 2012. Verder zijn er ook nog Europese normen zoals de NBN EN 1838 over noodverlichting. Die norm bevat de lichttechnische voorschriften waaraan noodverlichting in gebouwen moet voldoen. Specifiek voor vluchtwegen is er norm NBN EN 50172 over de keuze van noodverlichting voor vluchtwegen. In deze norm staan instructies voor het onderhoud.

Aandachtspunten bij noodverlichting kiezen

Bij uitval van de netspanning valt noodverlichting terug op een eigen stroomvoorziening. Die stroom kan decentraal of centraal aangeleverd worden. Bij een decentraal systeem zijn de noodverlichtingsarmaturen voorzien van een ingebouwde batterij. In een centraal systeem gebeurt de stroomvoorziening door een circuit op noodstroom.

Welk systeem het best past in jouw gebouw hangt af van factoren zoals:

  • De inrichting van de ruimten;

  • Nieuwbouw of niet;

  • De omvang van de installatie;

  • Het onderhoud;

  • De activiteiten die er plaatsvinden;

  • De tijd die nodig is om te evacueren.

Kies dus voor een veilige werkomgeving en laat je goed adviseren als je twijfelt over de juiste keuze.

Vluchtroutes aanduiden met pictogrammen

Het signaleren van de vluchtroutes gebeurt met zogenaamde veiligheidspictogrammen. Het zijn de groen-witte pictogrammen met als betekenis Nooduitgang. De pijl geeft de richting aan. Waar de pictogrammen moeten hangen, is afhankelijk van de situatie. Logische plaatsen zijn bij richtingveranderingen in de vluchtroutes en kruisingen of splitsingen van gangen.

Noodverlichting onderhouden

Een goed onderhoud van de noodverlichting zorgt ervoor dat de verlichting ook steeds in orde is. Want als het echt nodig is, wil je natuurlijk dat de noodverlichting meteen aangaat. Daarom is het belangrijk deze regelmatig te controleren. Dat kan bijvoorbeeld door het testen van de onafhankelijke blokken, het testen van de generatoren en een batterijentest.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over noodverlichting of het creëren van een veilige werkomgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk op 02 583 01 01, wij denken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels