Koopwijzer: kies de juiste straat- en verkeersbenodigdheden met de hulp van Manutan

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Voor een onderneming is de inrichting van het bedrijfsterrein net zo belangrijk als de aankleding van het interieur. Een correct ingericht bedrijfsterrein verbetert de veiligheid van de gebruikers en garandeert een gestroomlijnde verkeersstroom. Met straat- en verkeersmaterialen, zoals bewegwijzering, straatmeubilair en verkeersdrempels, maak je van de omgeving rond je bedrijf een veilige, efficiënte plek. Weet je niet wat je precies nodig hebt? In dit artikel vertellen we je alles over onze verschillende productcategorieën.

Koopwijzer straat- en verkeersbenodigdheden

Waarom je bedrijfsterrein correct inrichten?

De buitenruimte van een bedrijf kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden: als parkeerterrein voor personeel en bezoekers, als verbindingsweg tussen verschillende gebouwen of als toegangsweg tot een magazijn voor leveringen. Op zulke plaatsen is de weguitrusting essentieel om het verkeer zo vlot mogelijk te organiseren.

Net als de gebouwen moet het bedrijfsterrein een veilige plek zijn voor het personeel. Aangezien de staat van het terrein een grote impact heeft op de veiligheid van de gebruikers (bv. zichtbaarheid van verkeersborden of markeringen), moet je het ook regelmatig onderhouden. Net als uitrusting voor koud weer is de weguitrusting van essentieel belang voor het welzijn van medewerkers die zich buiten verplaatsen of er werken.

EEN VEILIGE OMGEVING CREËREN VOOR ALLE WEGGEBRUIKERS

Op het bedrijfsterrein komen alle soorten weggebruikers samen: vrachtwagens, auto’s, gemotoriseerde tweewielers, fietsen en voetgangers. Door middel van straat- en verkeersmateriaal kun je het terrein organiseren en verdelen in zones voor de verschillende gebruikers. Zo kun je specifieke rijstroken afbakenen en aangeven om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen en het terrein efficiënt in te delen.

Bepaalde vormen van bewegwijzering en verkeersborden zijn belangrijk in noodgevallen. Denk maar aan borden die een verzamelplaats, evacuatieroute of toegangsroute voor brandweer en hulpdiensten aanduiden.

VERKEERSOVERLAST OP HET BEDRIJFSTERREIN BEPERKEN

Weginrichtingen zoals verkeersdrempels moedigen automobilisten en vrachtwagenchauffeurs aan om trager te rijden, waardoor het risico op ongevallen afneemt op het bedrijfsterrein. Door de snelheid en de intensiteit van het verkeer te beperken, is er bovendien minder geluidsoverlast en minder geurhinder van uitlaatgassen.

Straat- en verkeersmateriaal wordt ook gebruikt om de voorrang te regelen en de rijrichting aan te geven. Veel bedrijven kiezen voor eenrichtingsverkeer op hun terrein om het aantal kruispunten en manoeuvres die tot botsingen kunnen leiden tot een minimum te beperken en een vlotte verkeersdoorstroming te garanderen.

HET BEDRIJFSTERREIN AFBAKENEN EN INDELEN

Correct geplaatste verkeersborden, bewegwijzering, wegmarkeringen en straatmeubilair vormen een visuele hulp, waardoor weggebruikers zich makkelijker kunnen oriënteren en vlot de weg vinden naar hun bestemming: de leverings- of ophaalzone.

Borden en markeringen zijn ook essentieel om de parkeerplaatsen voor werknemers en bezoekers af te bakenen. Door de locatie van de fietsenstalling duidelijk aan te geven, moedig je het personeel dan weer aan om bij hun woon-werkverkeer voor actieve vervoermiddelen te kiezen. Daarnaast verhogen verkeersborden de veiligheid bij oversteekplaatsen voor voetgangers.

Welke straat- en verkeersbenodigdheden mogen niet ontbreken op een bedrijfsterrein?

Ons assortiment straat- en verkeersbenodigdheden omvat een waaier aan producten en accessoires in verschillende categorieën. Net als op de openbare weg zorgen deze producten voor een vlotte doorstroming van het verkeer en een veiligere omgeving voor alle weggebruikers.

VERKEERSDREMPELS OM DE VERKEERSSTROMEN TE REGELEN

Verkeersdrempels maken het bedrijfsterrein veiliger door de aandacht van automobilisten op hun omgeving te vestigen. Wanneer voetgangers en automobilisten een ruimte moeten delen, is het raadzaam de snelheid van de voertuigen te beperken tot 30 km/u.

De afmetingen van de verkeersdrempels zijn afhankelijk van de gewenste maximale verkeerssnelheid. Een verkeersdrempel is meestal tussen 50 en 75 mm hoog. In veel landen zijn er regels over de maximale hoogte van verkeersdrempels. Informeer jezelf dus goed voor je een keuze maakt uit onze verschillende formaten.

Bij de plaatsing van verkeersdrempels zijn er enkele regels die je in acht moet nemen. Zo mag je niet vergeten om de nodige voorzieningen te treffen voor fietsers. Op een rijbaan met tweerichtingsverkeer moeten de drempels bovendien naast elkaar geïnstalleerd worden, zodat automobilisten ze niet kunnen omzeilen. Rijden er op je bedrijfsterrein regelmatig vorkheftrucks rond? Maak voor hen een speciale doorgang om de verkeersdrempels te ontwijken.

Kies uit ons ruime assortiment verkeersdrempels het type dat het beste past bij jouw bedrijf:

  • Verschillende materialen, afhankelijk van het gewicht van de voertuigen;

  • Vaste en mobiele verkeersdrempels;

  • Sommige drempels doen ook dienst als kabelbeschermers, zodat leidingen of kabels die over de rijbaan lopen niet beschadigd raken;

  • Langwerpige en zadelvormige drempels (‘Berlijns kussen’);

  • Speciale eenrichtingsverkeersdrempels met tanden.

PAALTJES EN ZUILEN OM ZONES AF TE ZETTEN

Paaltjes en zuilen hebben bovenal een praktische functie: ze verhogen de veiligheid voor automobilisten, voetgangers, gemotoriseerde tweewielers en fietsers.

Anderzijds kunnen ze ook worden gebruikt voor de aankleding van het bedrijfsterrein. Zo kun je met houten paaltjes een natuurlijk accent creëren. De paaltjes moeten hoog genoeg zijn, zodat bestuurders ze vanuit hun voertuig kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat ze ook in het donker zichtbaar zijn, kun je kiezen voor palen met reflecterende stroken.

In ons ruime assortiment vind je verschillende soorten palen met uiteenlopende functies:

  • Flexibele, schokbestendige palen met vormgeheugen;

  • Betonnen paaltjes en blokken;

  • Afzetspalen met reflecterende stroken;

  • Paaltjes met rode reflecterende strips voor extra zichtbaarheid in het donker;

  • Verplaatsbare paaltjes op sokkel;

  • Palen om voertuigen de toegang tot voetgangerszones te verhinderen;

  • Houten signaleringspalen;

  • Signaleringspalen om de weggebruikers te waarschuwen.

Vertrouw op een expert in verkeersveiligheid

Welke straat- en verkeersbenodigdheden je het best kiest, hangt uiteraard ook af van het MVO-beleid van je bedrijf en je visie op duurzaamheid en kwaliteit.

PRODUCTEN DIE VOLDOEN AAN DE REACH-VERORDENING

De Europese verordening REACH, die in 2007 van kracht werd, beperkt de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen in producten en reguleert het gebruik ervan. Op die manier kan men controleren of de producten die in een land geproduceerd of geïmporteerd worden chemische stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de mens.

Alle huismerkproducten van Manutan voldoen aan deze verordening en zijn eerlijk geprijsd. Door producten te kopen die voldoen aan de REACH-verordening, zet je je MVO-strategie kracht bij.

FOCUS OP KWALITEIT EN DUURZAAMHEID

Door straat- en verkeersbenodigdheden van Manutan te kopen, steun je een Europees merk dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt. Manutan biedt kwaliteitsvolle producten voor een eerlijke prijs, die ontwikkeld en getest zijn door onze eigen teams om de beste prestaties en een lange levensduur te garanderen.

Op de website van Manutan vind je een uitgebreid assortiment aanvullende productenVragen of twijfels? Onze adviseurs staan steeds voor je klaar. Bekijk onze categorie ‘Straat- en verkeersbenodigdheden’ en ontdek ons ruime assortiment weguitrustingen voor bedrijfsterreinen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 november 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels