Brandwerende kluis kopen? Dit moet je weten

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een brand ontziet niets. Dus ook die gevoelige bedrijfsdocumenten niet. Een brandwerende kluis is daarom een waardevolle toevoeging die deze gegevens beschermt als de nood het hoogst is. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij zo een brandveilige kluis of kast? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Bescherming in het heetst van de strijd

Bij een brand komt een gigantische hitte vrij. Wist je dat de gemiddelde hitte van een brand tussen de 600 en 800 graden ligt? En dit zelfs kan oplopen tot 1000 graden? De schade is dan ook vaak niet te overzien. Al helemaal als je bedenkt dat de kritieke temperatuur voor papier rond de 175 graden ligt en dat digitale dragers al na 50 graden aangetast worden. Een brandveilige kast of kluis beschermt de opgeslagen gegevens door de temperatuur in het object voor een bepaalde tijd onder deze kritieke temperatuur te houden.

Kwaliteitsnormen brandwerende kasten en kluizen

Een kluis die brandwerend is, maakt dus het verschil. Hierbij zijn er verschillende gradaties van bescherming en beschermen de meeste brandveilige kluizen en kasten voor een periode van 30, 60 of 120 minuten. De brandwerendheid wordt hierbij uitgedrukt in tijd (minuten), gevolgd door een P (papier) of D (data). Zo betekent bv. EN 1047-1 S60P dat de kluis papier voor maximaal 60 minuten beschermt.

Onderstaand de bekendste kwaliteitsnormen voor brandwerende kluizen en kasten:

Norm

Test temperatuur

Valtest

Papier

Data media

EN 1047 – 1

1090 °C

9m

S60P – 1u/ S120P – 2u

S60DIS – 1u/ S120DIS – 2u

EN 15659

850 °C

LFS30 – 0,5u/ LFS60 – 1u

UL72

1000 °C

9m

Class 350 – 0,5 tot 2u

Class 125 – 0,5 – 2u

NT Fire 017

1090 °C

60 Paper – 1u/ 120 paper – 2u

60 Diskette – 1u/ 120 Diskette – 2u

ETL

760 °C

4,5m

1 – 2 u

Tips bij het kopen van een brandwerende kluis

De ene brandwerende kluis is de andere niet. En het zelfde geldt voor brandwerende kasten. Daarom zijn er een aantal zaken om aan te denken als je er een gaat kopen:

Duur brandwerendheid

Zoals eerder al te lezen was, is de ene kluis meer brandwerend dan de andere. Bepaal daarom hoe lang de kluis bescherming moet bieden tegen de hitte. Houd er rekening mee dat een grotere brand zelden in een half uurtje geblust is.

De inhoud

Wat betreft de inhoud zijn er drie zaken om naar te kijken:

  • Materiaal: ga je papieren, digitale data of andere kostbaarheden opslaan?

  • Volume: hoe groot moet de kluis in liter zijn?

  • Indeling: wil je één grote ruimte, verstelbare legborden of uitschuifbare lades?

Waardeberging met een inbraakwerende kluis

Er zijn ook kluizen en kasten met inbraakwerende eigenschappen. Dit is de beste keuze als je de inhoud van de kluis wilt beschermen tegen brand én diefstal. Aangezien deze kluizen ook duurder zijn, is het handig om naar de indicatie waardeberging te kijken. Deze waardeberging geeft aan tot welke waarde contant geld en andere kostbare zaken door de verzekering gedekt worden. Hoe hoger het aangegeven geldbedrag, hoe inbraakwerender de kluis is. Check altijd even bij je verzekeraar welke richtlijnen deze hanteert.

Type slot

Een ander belangrijk element qua veiligheid is het slot. Ga je hierbij voor het gemak van een elektrisch slot of cijferslot of toch liever voor de ouderwetse sleutel? Kluizen met sleutel zijn vaak goedkoper. Een kluis of kast met digitaal slot is echter vaak veiliger doordat je geen sleutels kwijt kunt raken en je de code eenvoudig kunt veranderen indien dat nodig is. Let tot slot nog even op de mogelijkheid om de kluis te verankeren. Ook dit kan bijdragen aan de inbraakpreventie.

Alles voor een veiligere werkomgeving

Manutan biedt alles dat jij nodig hebt om de (brand)veiligheid op en rondom de werkvloer te vergroten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze brandwerende kluizen en kasten en neem een kijkje op onze blog voor meer tips over een veilige werkomgeving.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 25 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels