Koopwijzer: Ontsmet je bedrijfsruimten grondig en bescherm je personeel tegen wintervirussen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie kent de verkoop van schoonmaakproducten een echte explosie. Kantoren worden beter dan ooit gereinigd en ontsmet om alle medewerkers gezond en veilig te houden. Maar de juiste producten kiezen, weten hoe vaak je ze moet gebruiken en bedrijfsruimten op een efficiënte manier ontsmetten is moeilijker dan het lijkt. Met onze tips hou je wintervirussen eenvoudig in toom op je werkplek.

Koopwijzer met ontsmettingsproducten voor bedrijfsruimten

Wat houdt de ontsmetting van bedrijfsruimten precies in?

Voor een doeltreffende ontsmetting is het van essentieel belang dat je het verschil kent tussen de verschillende soorten producten op de markt:

 • detergenten of schoonmaakproducten;

 • ontsmettingsmiddelen.

Een schoonmaakproduct en een ontsmettingsmiddel doen niet hetzelfde. Toch heb je beide nodig om het risico op besmetting door wintervirussen, zoals coronavirussen, te vermijden.

DETERGENTEN

Je kunt niet grondig ontsmetten zonder eerst te reinigen. Daarom is het zeer belangrijk om eerst een schoonmaakproduct te gebruiken voordat je een oppervlak gaat ontsmetten.

ONTSMETTINGSMIDDELEN

Als je een oppervlak reinigt, verwijder je al 80% van de aanwezige micro-organismen. Voor de resterende 20%, en dus een perfect gezonde werkplek, gebruik je daarna het best een ontsmettingsmiddel, zoals bleekwater.

Om zeker te zijn dat een ontsmettingsmiddel ook doeltreffend is tegen het COVID-19-virus, moet het voldoen aan de norm EN 14 476 voor virusdodende middelen.

Hoe (vaak) reinig en/of ontsmet je bedrijfsruimten?

Voordat je een inkooplijst opstelt, ga je eerst na welke schoonmaakproducten je nodig hebt. Dit hangt af van het type ruimte, maar ook van de waterhardheid.

SOORT BEDRIJFSRUIMTEN

Welk product je gebruikt en hoe vaak is niet hetzelfde voor een keuken of een kantoor. Bepaal daarom eerst met welke risicozone elke bedrijfsruimte overeenkomt.

Bijvoorbeeld:

 • Kantoren, vergaderzalen en doorloopruimten komen overeen met zone 1.

 • De eetzaal valt onder zone 2.

 • Sanitaire voorzieningen, douches en keukens vallen onder zone 3.

Op basis van de zone gelden er andere voorschriften voor het onderhoud en de ontsmetting van de ruimten. In alle zones worden de contactpunten (deurklinken, leuningen enz.) gereinigd en moeten de vloeren dagelijks met water worden schoongemaakt. Deze voorschriften zijn van toepassing:

 • In ruimten van zone 1 volstaat het om de vloeren eenmaal per week schoon te maken en is ontsmetten niet vereist, met uitzondering van de contactpunten.

 • In ruimten van zone 2 moet je de vloeren dagelijks schoonmaken en eenmaal per week ontsmetten.

 • In ruimten van zone 3 moet je de vloeren dagelijks schoonmaken en ontsmetten.

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met het type werkoppervlak dat gereinigd wordt. Schoonmakers gebruiken niet dezelfde producten voor tapijt, parket of tegels.

Ten slotte is het van groot belang om elke zone regelmatig te ventileren, zodat er voldoende verse lucht binnenkomt. Dit is noodzakelijk om COVID-19-besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

WATERHARDHEID

De waterhardheid geeft aan hoeveel kalk het leidingwater bevat (hydrometrische graad of TH). Hoe hoger de TH-waarde, hoe meer kalk in het water.

Door kalkaanslag werken schoonmaakproducten niet zo doeltreffend als zou moeten. Bij een TH-waarde van meer dan 14 moet je dus een ontkalker toevoegen om de kalkaanslag te verwijderen. In sommige gevallen moet je vaker reinigen.

SCHOONMAAKMATERIAAL

Besteed ook voldoende aandacht aan het materiaal van de schoonmakers. Om te weten hoeveel schoonmaakkarren je nodig hebt, houd je rekening met de oppervlakte en de risicozones van de werkplek.

Op de website van Manutan vind je alle borstels en huishoudtoebehoren. Omdat we well-working in bedrijven aanmoedigen, zijn we grote voorstander van ergonomisch materiaal. Zo voorkom je niet alleen spier- en skeletaandoeningen, maar kunnen je schoonmakers ook efficiënter werken.

Verschillende soorten schoonmaakproducten

Er bestaan tal van producten om bedrijfsruimten te ontsmetten en alle werknemers gezond te houden.

SCHOONMAAKPRODUCTEN

We gebruiken ze om oppervlakken, contactpunten en vloeren in verschillende werkomgevingen te reinigen en ontsmetten. Er bestaan gebruiksklare producten en producten die je met water aanlengt. We raden een product aan dat zowel reinigt als ontsmet.

Met een ontsmettende allesreiniger reinig en ontsmet je kantoren met slechts één enkel product. Producten met EN 14 476-certificering doden bij een correct gebruik het COVID-19-virus.

Voor sanitaire voorzieningen kies je het best een ontkalkend ontsmettingsmiddel met een reinigende, ontkalkende en ontsmettende werking. Het is speciaal ontwikkeld om zowel kalk als coronavirussen op een doeltreffende manier te elimineren.

Voor oppervlakken die met voedingsmiddelen in aanraking komen, gebruik je een ontsmettend schoonmaakproduct dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Dit gecombineerde product is bijzonder geschikt voor de keukens van je bedrijf en helpt de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

In de catalogus van Manutan vind je alle schoonmaakproducten.

HYGIËNEPRODUCTEN

Hygiëneproducten zijn onmisbaar voor een onberispelijke ontsmetting van je bedrijfsruimten. Zo vermijd je dat het COVID-19-virus zich kan verspreiden.

Zeep voor industrieel gebruik

Zeep voor industrieel gebruik is bedoeld voor professionals die handmatig werk doen en aan schadelijke invloeden van buitenaf worden blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan sectoren zoals de bouw, logistiek en industrie, maar ook aan kappers en monteurs.

In het kantoor van dienstverlenende bedrijven is dit soort zeep, dat hardnekkige olie-, lijm-, vet- of teervlekken verwijdert, waarschijnlijk niet nodig.

Een wasgel met microkorrels reinigt en ontsmet efficiënt zonder de huid te beschadigen of uit te drogen.

Op plaatsen waar er geen watervoorziening aanwezig is, stel je reinigingsdoekjes ter beschikking om iedereen veilig en gezond te houden.

Bekijk ons aanbod van zepen voor industrieel gebruik.

Zeep voor veelvuldig gebruik

In de sanitaire voorzieningen van je bedrijf moeten alle medewerkers kunnen gebruikmaken van zeep voor veelvuldig gebruik. Een zachte, huidvriendelijke formule zonder giftige stoffen is de ideale oplossing om de gezondheid op het werk te verzekeren.

Deze handzeep van Ecover bijvoorbeeld is geschikt voor de gevoelige huid.

Bekijk ons aanbod van zepen voor veelvuldig gebruik en onze zeepdispensers. Onze dispensers zijn transparant (zo zie je wanneer ze bijna leeg zijn) en contactloos voor een maximale hygiëne. Met hun elegante ontwerp passen ze moeiteloos in een moderne inrichting. Ontdek ons gevarieerde assortiment voor bedrijven.

Ontsmettingsmiddel voor de handen

Het is niet op elke werkplek mogelijk om je handen met water te wassen. In zulke gevallen moet je als werkgever ontsmettingsgel voor de handen ter beschikking stellen van je werknemers. Deze gel moet minstens 60% alcohol bevatten om bacteriën en virussen doeltreffend te doden. Dit is essentieel om de verspreiding van het coronavirus in te perken en een must als aanvulling op de ontsmetting van je bedrijfsruimten.

Plaats de ontsmettingsgel bij de ingang van de kantine, aan de receptie, naast de koffiemachines … Overweeg eventueel een geldispenser zodat iedereen regelmatig en doeltreffend zijn handen kan ontsmetten.

Bekijk ons aanbod van ontsmettingsgels voor de handen en onze geldispensers.

Meer weten? Raadpleeg dan onze koopwijzer over de beste hygiëne- en schoonmaakproducten.

Let op voor de gevaren van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen

Schoonmaakproducten bevatten chemische bestanddelen, en sommige daarvan zijn gevaarlijk voor de gezondheid van de gebruikers en het milieu. Om risico’s te voorkomen, is het heel belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt en opslaat.

GEVARENPICTOGRAMMEN

Gevarenpictogrammen vertellen je meer over de toxiciteit van een schoonmaak- of ontsmettingsproduct. Om deze producten juist te gebruiken, veilig op te slaan en correct af te danken, is het van cruciaal belang dat je deze richtlijnen leest en begrijpt.

Op de website van Manutan vindt je bij iedere productpagina een veiligheidsinformatieblad (VIB).

Raadpleeg dit blad aandachtig. Hier vind je:

 • informatie over gevaarlijke bestanddelen;

 • welke maatregelen je moet nemen wanneer de stof of het mengsel per ongeluk vrijkomt;

 • voorwaarden voor gebruik en opslag;

 • toxicologische en ecologische informatie;

 • instructies voor verwijdering.

Schoonmakers moeten worden opgeleid in het gebruik, de opslag en de verwijdering van elk product. Zulke producten correct gebruiken is namelijk in het belang van ieders gezondheid.

Daarom raden we aan dat bedrijven een opbergkast voor gevaarlijke producten gebruiken en nooit onverenigbare producten bij elkaar bewaren.

Ten slotte moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals huishoudhandschoenen of veiligheidsbrillen, aanbieden aan werknemers die in contact komen met gevaarlijke producten of gevaarlijk afval.

MILIEUBESCHERMING

Om risico’s te vermijden van producten die mogelijk gevaren inhouden voor medewerkers en het milieu, bestaan er formules die ecologisch en doeltreffend zijn voor de ontsmetting van bedrijfsruimten.

Labels

Aan diverse labels herken je hoe milieuvriendelijk een product is. Ze worden altijd duidelijk weergegeven op de website van Manutan.

Voor een ecologisch verantwoorde hygiëne en reiniging zijn er drie grote labels:

 • Het Europese Ecolabel;

 • Cradle to cradle;

 • Nordic Swan.

Producten met een van deze labels voldoen aan bepaalde vereisten op het vlak van gezondheid en milieu.

Productkeuze

Voor een doeltreffende ontsmetting van kantoorruimten bestaat er nog niet zo’n uitgebreid aanbod van ecologische en duurzame producten.

Dit ontsmettingsmiddel op basis van melkzuur bevat 100% plantaardige oppervlakte-actieve stoffen en heeft een virus- en bacteriedodende werking. Het is dus uitermate geschikt om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan.

Nu weet je perfect wat bedrijfsruimten correct ontsmetten inhoudt. Meer weten? Bekijk dan onze categorie over ‘Handhygiëne’.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 november 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels