Welke aankooptrends en -prioriteiten voor 2018?

Slim en efficiënt werken

AgileBuyer* werkt samen met het Franse Conseil National des Achats (voorheen CDAF) aan het jaarlijkse onderzoek naar trends en prioriteiten bij aankoopafdelingen van Franse bedrijven. In 2018 wordt de enquête ‘Relaties van kopers en leveranciers in een nieuw licht’ uitgebreid met nieuwe informatie over het meten van de aankoopprestaties, de spanningen op het gebied van human resources … Focus op de grote lijnen!

Kostenverlaging: een dalende prioriteit

In 2018 blijft kostenverlaging de primaire doelstelling van aankopers. In het licht van de concurrentie en de globalisering moeten zij de kosten van hun bedrijf wel naar beste vermogen optimaliseren.

Deze doelstelling ligt echter op het laagste niveau in zes jaar. Waar in 2017 nog 82 % van de respondenten dit punt als een prioriteit beschouwde, lag de score in 2018 tien procent lager (72 %)! Deze verandering kan met name worden verklaard door de versterking van andere strategische punten, zoals de ontwikkeling van een partnerschapsrelatie tussen aankopers en leveranciers.

Olivier Joseph, Senior Procurement Engagement Manager bij Microsoft bevestigt deze trend: “Hoewel kostenverlaging nog steeds op de eerste plaats staat bij Microsoft, maakt het nu ook deel uit van een reeks van 7 Top Metrics, die allemaal belangrijk zijn.“

Interessant hierbij is het verschil tussen de publieke en private sector: 74 % tegenover 58 %! Bovendien ontstaan er ook binnen de particuliere sector verschillen: de productiesector richt zich meer op kostenverlaging (81 % voor de automobiel- en luchtvaartsector, 79 % voor mechanica en metallurgie …) in vergelijking met dienstverlenende bedrijven (62 % voor het bank- en verzekeringswezen, 55 % voor de B2B-handel …). Dit verschil is toe te schrijven aan de aankoop van productiegoederen, die voor productiebedrijven een aanzienlijk deel van de omzet uitmaken.

Hoe kosten verlagen?

Dit jaar zullen aankopers veel hefbomen gebruiken om hun aankoopkosten te verlagen. In dalende volgorde:

58 %: onderhandelingen

50 %: pooling/globalisering

47 %: aanpassing van technische specificaties

39 %: TCO (Total Cost of Ownership of totale eigendomskosten)

38 %: waardeanalyse

27 %: volumeverplichting

26 %: veranderen van leverancier

20 %: Make or Buy

16 %: integratie van leveranciers

10 %: offshoring

De punten met de grootste stijging ten opzichte van de resultaten van vorig jaar zijn: aanpassing van technische specificaties (+15 %), TCO (+12 %) en plannen voor continue verbetering (+11 %).

Bij Eiffage richten de teams zich op TCO. Jean-Luc Baras, Hoofd Aankoop, legt uit: Kostenverlaging blijft een belangrijk aandachtspunt in onze aankoopdoelstellingen. Ook al gaat het nu om maatregelen voor alle onderdelen van de TCO, in het bijzonder de logistieke en transactionele kosten. Onze mogelijkheden op het gebied van globalisering/massificatie zijn al grotendeels benut, maar daarnaast hebben we ook doelstellingen op het gebied van standaardisering van functionele producten.”

Hoe aa**nkoopprestaties meten?**

Voor 56 % van de respondenten zijn de behaalde besparingen de belangrijkste prestatie-indicator. Het bewijs dat kostenverlaging prioriteit nummer 1 blijft. Dit geldt des te meer voor de hoofden van aankoopafdelingen, die het op dit punt meer (12 % meer) met elkaar eens zijn.

Bovendien verschilt het criterium besparingen per sector. Zo lijken bijvoorbeeld transport en logistiek (75 %) en gezondheidszorg en maatschappelijk werk (68 %) bijzonder gevoelig te zijn voor de druk op kosten.

Andere prestatie-indicatoren die ook een rol spelen:

12 %: bijdrage aan de omzet

9 %: responsiviteit

8 %: cash

8 %: contractuele risico’s

4 %: innovatie

2 %: MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen)

1 %: reputatierisico’s

Het laatste woord gaat naar Marc Sauvage, voorzitter van de Conseil National des Achats: “Van een nagenoeg administratieve rol enkele decennia geleden is het uitgegroeid tot een essentiële factor in het creëren van waarde in de onderneming. Een nieuw tijdperk ligt voor ons en kondigt de komst van diepgaande transformaties aan. Zoals vaak het geval is, moet je, om succesvol te zijn, jezelf in de toekomst kunnen projecteren en deze studie biedt ons die mogelijkheid.”

*Adviesbureau voor operationele aankopen


Methodologie van de enquête Dit Franse onderzoek werd gedurende bijna twee weken gevoerd met behulp van een online vragenlijst (22/11/2017 – 4/12/2017). In totaal hebben 628 Franse aankoopprofessionals (directeuren, managers, coördinatoren en inkopers) uit alle sectoren de volledige vragenlijst beantwoord. Hun antwoorden werden met name geanalyseerd door een wetenschappelijk comité bestaande uit aankoopexperts.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 februari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels