Wat is een circulaire aankoop?

Slim en efficiënt werken

Onder circulaire aankoop verstaan we elke aankoop die nodig is voor de werking van een bedrijf en die de overgang naar een circulaire economie ten goede komt. In dit artikel vind je de antwoorden op vragen als: wat zijn circulaire aankopen en wat zijn modellen van een circulaire aankoop?

Wat is een circulaire aankoop?

Een circulaire aankoop is een aankoop die de principes van de circulaire economie toepast. Met andere woorden: een duurzame aankoop die de verspilling van hulpbronnen beperkt en een kleinere impact heeft op het milieu.

Je hebt het dus begrepen, bij een circulaire aankoop wordt vaak gebroken met het lineaire model van ‘produceren, consumeren, weggooien’. Sterker nog, hier wordt de logica van de circulaire economie gevolgd, die ook wordt gedefinieerd als: “een economisch model dat tot doel heeft goederen en diensten op duurzame wijze te produceren waarbij het verbruik en de verspilling van hulpbronnen (grondstoffen, water, energie) en de productie van afval worden beperkt”.

De twee modellen van een circulaire aankoop

Om de circulaire economie te bevorderen, beschikt een aankoper over twee opties. Hij kan:

  • Een circulair goed of een circulaire dienst verwerven De aankoper kan kiezen voor een product dat moduleerbaar, gerecycleerd of recycleerbaar, ecologisch innovatief, ecologisch ontworpen, biogebaseerd of herstelbaar is met beschikbare onderdelen en dat een garantie heeft voor een bepaalde periode enz.

  • Kiezen voor een circulair contract De aankoper kan een contract ondertekenen voor het gebruik van een goed of dienst in plaats van voor het bezit ervan. Net zoals bij de functionele economie betaalt hij voor het gebruik of de prestaties. Maar dit kan ook andere vormen aannemen. Zo kan het contract stipuleren dat de leverancier het product aan het einde van de levenscyclus terugkoopt.

Circulaire aankopen beantwoorden niet alleen aan de wereldwijde uitdagingen van onze eeuw, ze bieden bedrijven verschillende voordelen zoals besparingen of een betrouwbare bevoorrading. En het aantal voorbeelden neemt steeds toe. Zo is er het geval van GSK, dat zijn jaarlijkse kosten met € 280.000 zag dalen toen het overschakelde van zuivere methylalcohol op gerecycleerde alcohol.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 december 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels