Waarom vergroot werken op afstand de personeelsbetrokkenheid?

Slim en efficiënt werken

Als we de onderzoeken mogen geloven, denkt 79% van de telewerkers dat ze zich door werken op afstand meer betrokken voelen bij hun werkgever. Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom die betrokkenheid bij telewerkers zo groot is. En die liggen misschien niet altijd zo voor de hand.

Door de stakingen eind 2019, maar vooral door de wereldwijde pandemie, heeft thuiswerken een hoge vlucht genomen. Bovendien is 75% van de werkgevers en 79% van de werknemers het over één ding eens: werken op afstand vergroot de personeelsbetrokkenheid! Iedereen (88% van de werknemers en 71% van de werkgevers)[1] ervaart dat thuiswerken zich vertaalt in meer efficiëntie en een hogere productiviteit. Verklaringen daarvoor zijn er legio.

Meer op afstand werken, minder reizen

De eerste verklaring is uiteraard dat mensen minder reistijd kwijt zijn. Naast gezondheidsoverwegingen is voor 46% van de werknemers de besparing van tijd en kosten door het wegvallen van het woon-werkverkeer de belangrijkste reden om thuis te gaan werken[2]. Doordat ze minder hoeven te reizen, houden werknemers uiteraard meer werktijd over. Maar het zorgt er ook voor dat ze minder vermoeid zijn en meer energie overhouden om zich te concentreren op werk en resultaten.

Meer rust, meer concentratie

Werken in een rustige omgeving – vooral onder normale omstandigheden, als de kinderen op school of bij de opvang zijn – is ongetwijfeld een van de belangrijkste voorwaarden voor productiviteit en efficiëntie. En dat is precies de situatie bij thuiswerken! Medewerkers die op afstand werken, worden minder snel gestoord. Behalve in lastige periodes, zoals tijdens de lockdown, zien we dat het aantal telefoongesprekken en e-mails tijdens thuiswerken netto afneemt ten opzichte van werken op locatie van de werkgever. Het lijkt er zelfs op dat werk gerelateerde contacten geneigd zijn minder e-mails te sturen als ze weten dat de ontvanger thuiswerkt. Zo hebben vier op de tien werknemers geen of minder contact met hun team als ze thuiswerken. Van hen geeft 39% aan dat dergelijk contact slechts één keer per dag plaatsvindt, als het al plaatsvindt[3].

Meer autonomie

Als directe consequentie van het voorgaande maakt thuiswerken een grotere autonomie mogelijk bij 88% van de werknemers, maar ook bij 86% van de werkgevers. En autonomie is zonder twijfel een van de belangrijkste factoren die betrokkenheid en welzijn op het werk bevorderen. Hoe groter de autonomie en hoe veelzijdiger en flexibeler de werkomgeving, hoe meer medewerkers zich inzetten voor hun werk en hoe hoger hun productiviteit.

Een hogere mate van welzijn op het werk

Het is logisch dat het veel voldoening geeft om thuis of ergens anders in een rustige omgeving te kunnen werken, zonder vermoeiende reistijd en op een efficiëntere manier. Zo’n gevoel heeft grote impact op iemands algemene welzijn. Zeker als iemand in zijn werk tot zijn recht komt en – de kers op de taart – er zijn boterham mee kan verdienen. De overgrote meerderheid van de mensen die thuiswerken (89% om precies te zijn), vindt bovendien dat werken op afstand bijdraagt aan een betere balans tussen werk en privé.

Meer keuze, meer controle

De laatste verklaring, misschien iets minder voor de hand liggend maar daardoor niet minder belangrijk, ligt op het gebied van de neurowetenschap. Volgens deze wetenschap geeft het een sterk gevoel van controle als je je werkomgeving zelf kunt kiezen en aanpassen. Gaëtan de Lavilléon, doctor in de neurowetenschap, legt uit dat een gevoel van controle “in verband wordt gebracht met meer voldoening over het werk in het algemeen en, uiteindelijk, een betere prestatie. Mensen krijgen een gevoel van controle doordat ze hun eigen omgeving kunnen beïnvloeden, aanpassen of transformeren. Betrekken we dit op de arbeidssituatie, dan gaat het erom dat mensen hun eigen werkomgeving zo kunnen organiseren dat deze aansluit op hun eigen behoeften[4].” De mogelijkheid om je eigen werkomgeving te kunnen kiezen, afgestemd op je eigen behoeften en misschien zelfs wensen – dat is precies wat thuiswerken biedt.


[1] Onderzoek naar thuiswerken in 2020, een werknemer/werkgever-perspectief, 3e editie – Malakoff Humanis

[2] Ibid.

[3] Ibid.

[4] The neuroscience experts blog, 12 april 2019.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 juli 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels