Steekwagen nodig? Zo kies je precies de steekkar die je nodig hebt

Slim en efficiënt werken
||||||||||||

Denk aan je rug en gebruik de juiste steekwagen

In veel beroepen wordt dagelijks getild en lasten verplaatst, bijvoorbeeld door magazijnmedewerkers, orderpickers en vrachtwagenchauffeurs. Tillen in combinatie van duwen en trekken – ook als de last op wielen staat – is erg belastend voor het lichaam. Zeker als het vaak gedaan wordt is de kans op schouder- en rugklachten 2,5 tot 4 keer zo groot. De arbeidsomstandighedenwet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen, dragen, duwen en trekken, maar adviseert afhankelijk van de situatie wel een maximaal tilgewicht van 23 kg en een te verplaatsen massa van max. 400 kg.

De steekwagen is een veel gebruikt intern transportmiddel dat geschikt is voor het gemakkelijk verplaatsen van meerdere goederen. Hiermee verminder je de fysieke belasting door minder te tillen, trekken en dragen. Er zijn talloze steekwagens voor uiteenlopende transportklussen. Het is dus belangrijk om de juiste steekkar te kiezen voor iedere toepassing. In samenwerking met de Manutan helpdesk hebben we de uitvoeringen van steekwagens hieronder samengevat.

Inklapbare steekwagen om mee te nemenInklapbare steekwagen

Lichte inklapbare en uitschuifbare steekwagens zijn uiterst handzame transportwagens, zowel voor privé als voor zakelijk gebruik. Je klapt ze in een handomdraai in tot een klein pakketje, waardoor ze zo in de kofferbak van je auto passen. Deze steekwagens zijn gemaakt van aluminiumbuizen en sterke kunststof, en hebben een draagvermogen van 50 tot 250 kg.

Stalen steekwagenStalen steekwagen hoge rugStalen steekwagen voor het zware werk

Sterke, gelaste stalen steekwagens gebruik je voor het zwaardere werk.  Veiligheidshandgrepen beschermen je knokkels. Transporteer je hoofdzakelijk op gladde vloeren, dan kies je voor massief rubberen wielen. Loop je meer buiten of op vloeren met oneffenheden, dan zijn luchtbanden comfortabeler. De meeste wagens hebben een korte, vaste schep die je zo onder de last schuift. Heb je veelal gestapelde kisten, kratten of dozen te versjouwen, neem dan een steekwagen met een hogere rug.

Aluminium steekwagen voor het lichtere werk en voor buitenAluminium steekwagen

Wil je een steekkar die 100 % roestvrij is en wil je hem bijvoorbeeld achter op de vrachtwagen meenemen, kies dan voor een aluminium steekwagen. Die is namelijk erg licht en wendbaar, en geschikt voor lasten tot max. 200 kg. De wielen, schep en rug zijn vergelijkbaar met die van stalen steekwagens.

TrappensteekwagenTrappensteekwagen voor een treetje hoger

Moet je vaak trap op, trap af met bijvoorbeeld witgoed, dan is een trappensteekwagen met 2 stervormige wielensets ideaal. Deze kantelen als het ware stabiel rond iedere trede. Er zijn zelfs gemotoriseerde versies.

Vatensteekwagen voor kleine en grote vatenVatensteekwagen

Stalen of kunststof vaten tot 220 liter zijn met inhoud het beste te transporteren met speciale vatensteekwagens die met gemak 350 kg dragen. Het vat staat veilig geklemd op de wagen en is dankzij de extra steunwielen gemakkelijk horizontaal te verplaatsen. Scheppen, kantelen en transporteren gaat zonder moeite.

GasflessenwagenSteekwagen voor gasflessen

Voor iedere flesgrootte en toepassing bestaat er een geschikte gasflessenwagen. Dankzij de veiligheidskettingen en de aan drie zijden opstaande rand van de schep staan de gasflessen stevig vast.

Steekwagens voor specifiek transportsteek- plateauwagengemotoriseerde steekwagenBandensteekwagenStoelensteekwagen

Sommige goederen zijn lastig te transporteren en vragen om een specifieke uitvoering van een steekwagen. Zo zijn er stoelensteekwagens, bandensteekwagens, documentensteekwagens, palletsteekwagens, witgoedsteekwagens, ergonomische steekwagens of zelfs een gecombineerde steek-plateauwagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt op manutan.be altijd de meest geschikte wagen voor iedere transportklus.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen en kiezen van een steekwagen komt kijken. Klik hier om het volledige assortiment op manutan.be te bekijken. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen met de helpdesk van Manutan. Zij weten alles van steekwagens en helpen je graag verder.

Heb je nog tips of vragen over dit onderwerp, dan hoor ik dat graag!

Volg Manutan op