Steekwagen nodig? Zo kies je precies de steekkar die je nodig hebt

Slim en efficiënt werken

De steekwagen is een veel gebruikt intern transportmiddel dat geschikt is voor het gemakkelijk verplaatsen van meerdere goederen. Hiermee verminder je de fysieke belasting door minder te tillen, trekken en dragen. Er zijn talloze steekwagens voor uiteenlopende transportklussen. Het is dus belangrijk om de juiste steekkar te kiezen voor iedere toepassing. Hieronder hebben we de uitvoeringen van steekwagens samengevat.

Denk aan je rug en gebruik de juiste steekwagen

In veel beroepen wordt dagelijks getild en lasten verplaatst, bijvoorbeeld door magazijnmedewerkers, orderpickers en vrachtwagenchauffeurs. Tillen in combinatie met duwen en trekken – ook als de last op wielen staat – is erg belastend voor het lichaam. Zeker als het vaak gedaan wordt, is de kans op schouder- en rugklachten 2,5 tot 4 keer zo groot. De Belgische wetgeving legt geen maximumgewicht vast voor het manueel tillen. Algemeen hanteert men de internationale normen ISO 11228 en EN 1005, die 25 kg als maximaal tilgewicht beschouwen, in ideale omstandigheden en aan een beperkte frequentie.

Inklapbare steekwagen om mee te nemen

Lichte inklapbare en uitschuifbare steekwagens zijn uiterst handzame transportwagens, zowel voor privé als voor zakelijk gebruik. Je klapt ze in een handomdraai in tot een klein pakketje, waardoor ze zo in de kofferbak van je auto passen. Deze steekwagens zijn gemaakt van aluminiumbuizen en sterke kunststof, en hebben een draagvermogen van 50 tot 250 kg.

Stalen steekwagen voor het zware werk

Sterke, gelaste stalen steekwagens gebruik je voor het zwaardere werk.  Veiligheidshandgrepen beschermen je knokkels. Transporteer je hoofdzakelijk op gladde vloeren, dan kies je voor massief rubberen wielen. Loop je meer buiten of op vloeren met oneffenheden, dan zijn luchtbanden comfortabeler. De meeste wagens hebben een korte, vaste schep die je zo onder de last schuift. Heb je meestal gestapelde kisten, kratten of dozen te verplaatsen, neem dan een steekwagen met een hogere rug.

Aluminium steekwagen voor het lichtere werk en voor buiten

Wil je een steekkar die 100 % roestvrij is en wil je hem bijvoorbeeld achteraan op de vrachtwagen meenemen, kies dan voor een aluminium steekwagen. Die is namelijk erg licht en wendbaar, en geschikt voor lasten tot max. 350 kg. De wielen, schep en rug zijn vergelijkbaar met die van stalen steekwagens.

Trappensteekwagen voor een treetje hoger

Moet je vaak trap op, trap af met bijvoorbeeld witgoed, dan is een trappensteekwagen met 2 stervormige wielensets ideaal. Deze kantelen als het ware stabiel rond iedere trede. Er zijn zelfs gemotoriseerde versies.

Vatensteekwagen voor kleine en grote vaten

Stalen of kunststof vaten tot 220 liter zijn met inhoud het beste te transporteren met speciale vatensteekwagens die met gemak 350 kg dragen. Het vat staat veilig geklemd op de wagen en is dankzij de extra steunwielen gemakkelijk horizontaal te verplaatsen. Scheppen, kantelen en transporteren gaat zonder moeite.

Steekwagen voor gasflessen

Voor iedere flesgrootte en toepassing bestaat er een geschikte gasflessenwagen. Dankzij de veiligheidskettingen en de aan drie zijden opstaande rand van de schep staan de gasflessen stevig vast.

Steekwagens voor specifiek transport

Sommige goederen zijn lastig te transporteren en vragen om een specifieke uitvoering van een steekwagen. Zo zijn er stoelensteekwagens, bandensteekwagens, documentensteekwagens, witgoedsteekwagens, ergonomische steekwagens voor zware ladingen en andere specifieke steekwagens tot zelfs een gecombineerde steek-plateauwagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt bij Manutan de meest geschikte wagen voor iedere transportklus.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen en kiezen van een steekwagen komt kijken. Kijk op manutan.be voor het volledige assortiment steekwagens. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen met de helpdesk van Manutan. Zij helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels