Is jouw school zomerklaar?

Slim en efficiënt werken

Na een seizoen met veel regen ligt de speelplaats waarschijnlijk nog vol bladeren en ander vuil. Tijd om het schoolterrein eens flink onder handen te nemen! Maar hoe pak je dat nu slim aan, zo’n voorjaarsschoonmaak? Lees hieronder 5 tips hoe je leerlingen en ouders enthousiast krijgt om ook mee te helpen.

5 tips voor een voorjaarsschoonmaak

  1. Beloon gedrag Een beloning werkt altijd goed. In ruil voor bijvoorbeeld knikkers krijg jij jouw leerlingen in een mum van tijd aan het werk. De kleuters op de speelplaats, de oudere leerlingen rond de school. Geef ze een bezem en een hark en laat ze vuilniszakken vullen met oude bladeren, papier en plastic. Voor een kleine afvalzak vol krijgen ze bijvoorbeeld een aantal kleine knikkers en voor een gevulde grote Otje vuilniszak een reeks grote knikkers. Voor je het weet ligt er geen enkel blaadje meer in die zandbak!

  2. Maak opruimen leuk Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je leerlingen te leren hoe ze het beste zwerfafval kunnen recycleren. Door in de lessen al aandacht te besteden aan de natuur en wat er met ons afval gebeurt, leren ze spelenderwijs het belang van opruimen. Je eigen afval gooi je altijd in de afvalbak. Spec

    iaal voor de speelplaats zijn er vandalismebestendige afvalbakken met een grote opening en vrolijke bakken in de vorm van een kikker, pinguïn of dolfijn. Verzamel een heleboel afval en laat leerlingen om de beurt iets in de juiste afvalbak gooien. Degene die dat het vaakst goed doet, wint een leuke prijs.

  3. Stimuleer speurneuzen Gewapend met een allesgrijper en een vuilniszak kun je in een uurtje al een heleboel afval bij elkaar rapen. Maar onder afval vallen niet alleen blaadjes en snoeppapiertjes. Laat leerlingen zich tot ware speurneuzen ontpoppen door ze op zoek te laten gaan naar het meest vreemde afval op het schoolterrein. Wat je onderweg nog meer tegenkomt, ruim je natuurlijk ook op, anders telt het niet.

  4. Na buiten komt ook binnen aan de beurt

    Als het buiten op orde is, is er binnen natuurlijk ook nog wat werk te verzetten. Daar leent een druilerige lentedag zich uitstekend voor. Het is heel gebruikelijk om in een nieuwsbrief ouders op te roepen een handje mee te helpen. Alle materialen even afstoffen, de kasten uitsoppen en de tafels en stoelen boenen en eventuele kauwgom verwijderen. Als je het geheel aankleedt met een gezamenlijk drankje met de leerlingen naderhand in de aula, houd je het ook voor ouders en verzorgers aantrekkelijk zich hiervoor aan te melden.

  5. Onderhoud en aanvullen Bij een grote schoonmaak mag je natuurlijk ook denken aan het herstellen van lekkages, het reinigen van tapijten en zonwering en een onderhoudsbeurt voor het ventilatiesysteem. Vul alles weer keurig aan, ruim het netjes op en breng eventueel meer orde en overzicht aan in je voorraadkast, dan is jouw school weer helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar.

Manutan helpt je graag

Manutan heeft verschillende materialen om het organiseren van een voorjaarsschoonmaak een fluitje van een cent te maken, van hogedrukreinigers, schoonmaakmiddelen en graffitiverwijderaar tot afvalbakken, vuilniszakken en bezems. Kijk eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips www.manutan.be/blog of bel de helpdesk op 02-583 01 01 voor een vrijblijvend advies.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 12 mei 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels