Rommelige werkvloer is grote ergernis

Slim en efficiënt werken

“Ruim je rommel toch eens op!” Niet alleen partners of ouders, maar ook collega’s roepen het weleens gefrustreerd. Eén op de tien Belgische werknemers in magazijnen en werkplaatsen krijgt het zelfs vaak te horen. Rommel op de werkplek is een grote ergernis, zo blijkt uit onderzoek* van Manutan. Wie er verantwoordelijk is? “Niet alleen ikzelf,” zeggen de ondervraagden, “maar zeker ook mijn direct leidinggevende.” Het ontbreekt namelijk nog weleens aan zowel tijd als middelen om voor een goed opgeruimde werkplek te zorgen.

Belgische werknemers ergeren zich behoorlijk aan rommel op de werkvloer. Denk daarbij niet alleen aan vuile kopjes, voedselverpakkingen of achtergelaten borden, maar ook aan rondslingerende papieren, uitpuilende archiefbakjes of gereedschap dat op de werkbank blijft liggen. Een nette werkplek is voor bijna 80% van de werknemers heel belangrijk. Maar slechts een vijfde van de werknemers in België erkent dat de eigen werkplek te rommelig is en 1 op de 10 krijgt daar vaak commentaar op. 34% van de ondervraagden vindt de eigen werkplek nog altijd netter dan die van de buurman.

Opvallend:

78% vindt een nette werkplek belangrijk.

58% vindt dat rommel op de werkplek tot onveilige situaties leidt.

27% vindt dat je meer tijd moet besteden aan het opruimen van de werkplek.

11% krijgt commentaar op de eigen rommelige werkplek.

Veiligheidsrisico en minder efficiëntie In het magazijn of op de werkplaats wordt het rondslingeren van spullen niet alleen als onprettig, maar zelfs als een groot veiligheidsrisico beschouwd. 70% vindt dat rommel kan leiden tot onveilige situaties in het magazijn of de werkplaats. Meer dan de helft (57%) zegt dat ze bovendien minder efficiënt werken door een rommelige werkplek. Een kwart van hen (26%) steekt de hand in eigen boezem en geeft aan dat ze zelf meer tijd zouden moeten besteden aan het opruimen van hun werkplek.

Gebrek aan tijd en middelen

Maar dan moeten ze die tijd wel krijgen. Bijna 40% van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers zegt dat ze te weinig tijd hebben om hun spullen goed op te ruimen. Ze vinden dat werkgevers hiervoor meer tijd beschikbaar zouden moeten stellen. Daarnaast speelt ook het probleem van opbergruimte. Onvoldoende opbergmiddelen wordt door 20% van de werknemers in het onderzoek geuit als klacht. Naast zichzelf als verantwoordelijke voor een prettige werkplek wordt in de meeste gevallen ook gewezen naar de directie en de direct leidinggevende (64%). Dat is beduidend vaker dan naar de afdeling aankoop (30%) of facilitymanagement (39%).

Overzicht Jan Piet van Dijk, Operations Director Benelux bij Manutan: “Het frappante uit dit onderzoek vind ik dat: 1) vrijwel iedereen een opgeruimde werkplek belangrijk vindt, 2) die ook duidelijke voordelen heeft, 3) de medewerkers er best tijd en energie in willen stoppen, maar 4) ze vervolgens niet over die tijd en de middelen beschikken om het goed te doen! Terwijl dat toch vrij eenvoudig te organiseren is. Mijn oproep aan werkgevers: laat de rommel niet de rommel. Opruimen is geen verloren tijd, maar het voorkomt verspilling van kostbare minuten die medewerkers kwijt zijn aan het zoeken naar hun spullen. Het vergroot de veiligheid en voorkomt irritatie. Structuur aanbrengen op de werkplek is vaak snel te realiseren en de voordelen zijn legio. Het is een kwestie van op de agenda zetten en het zo makkelijk mogelijk maken. In onze blogs geven we hier veel praktische informatie over.”

Meer over werkplezier

Meer weten over plezierig werken en hoe je een opgeruimde werkplek creëert? Bekijk dan onze blogs over plezierig werken of bel de Manutan helpdesk op 02-5830101 voor vrijblijvend advies. We maken jouw werkplek graag leuker!

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 1804 werknemers in de Benelux, waarvan 906 Belgen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 2 juli 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels