Is geautomatiseerd voorraadbeheer de toekomst?

Slim en efficiënt werken

In het tijdperk van automatisering van de logistieke opslagplaatsen is het van essentieel belang om nieuwe technologieën te gebruiken om de productie van het bedrijf te verbeteren. Door gebruik te maken van een geautomatiseerd voorraadbeheeris het mogelijk om kwaliteitsproducten aan te bieden en tegelijk elke bestelling te optimaliseren. Alles wat je moet weten voor een efficiënt beheer van logistieke voorraden, afgestemd op de huidige behoeften.

Geautomatiseerd voorraadbeheer

Vertrouwd raken met geautomatiseerd voorraadbeheer

Van de beschikbare nieuwe logistieke technologieën biedt de automatisering van voorraadbeheer veel voordelen. Maar alvorens deze technologie te implementeren, moet je het nut ervan inzien en de juiste instrumenten kennen.

Wat is dat: de automatisering van het voorraadbeheer?

De softwareprogramma's voor voorraadbeheer leveren een grote bijdrage om elke bestelling te verwerken, de bevoorrading te verbeteren en een beter zicht te hebben op de voorraad. Deze instrumenten hebben het voordeel dat zij autonoom zijn, want zij worden geïntegreerd in de bevoorradingsketen om vervolgens zonder menselijke tussenkomst te functioneren. Hierdoor kunnen de werknemers zich concentreren op het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening, de verkoop en de producten binnen het bedrijf.

Welke instrumenten moeten worden gebruikt voor voorraadbeheer?

Er bestaan verschillende softwarepakketten om de voorraden van het bedrijf beter te beheren. Deze volgen de producten van begin tot eind in de bevoorradingsketen en houden elke bestelling in het oog, van de bevoorrading tot de levering van de afgewerkte producten. De belangrijkste instrumenten voor voorraadbeheer zijn:

  • Een WMS of Warehouse Management System (een magazijnbeheersysteem);

  • ERP of Enterprise Resource Planning (geïntegreerde beheerssoftware);

  • Een WCS of Warehouse Control System Geïntegreerde beheerssoftware (een magazijncontrolesysteem);

  • IoT of Internet of Things (het internet der dingen).

Idealiter zouden al deze automatiseringssystemen moeten worden gecombineerd om een onberispelijke productkwaliteit en een maximale optimalisering van het bedrijf te garanderen.

Wat zijn de voordelen van geautomatiseerd voorraadbeheer?

Ook al vergt een dergelijke automatisering veel inspanningen om op te zetten – zowel op financieel vlak als qua herstructurering – toch blijkt ze al snel rendabel te zijn voor de bedrijven. Het beheer van de goederen, het verzamelen van de bestellingen, de bevoorrading en de controle van de voorraden verlopen vlotter dankzij de automatisering van de basishandelingen. Dit stelt ons uiteindelijk in staat om in de kortst mogelijke tijd een kwaliteitsvolle bestelling te leveren en de productie te verhogen.

De voordelen van geautomatiseerd voorraadbeheer zijn legio, zowel voor het bedrijf, als voor de klanten, leveranciers, partners, investeerders en werknemers.

Geautomatiseerd voorraadbeheer verbetert het ecosysteem van het bedrijf

Software voor voorraadbeheer biedt het onmiskenbare voordeel dat het real-time informatie geeft over de exacte status van de voorraad op een bepaald moment. Deze constante actualisering maakt het mogelijk om voorraadtekorten of overlapping van bestellingen te voorkomen. Elk probleem kan dus onmiddellijk worden opgelost, of in het beste geval zelfs worden voorzien, en er kan gemakkelijk een efficiënte bedrijfsstrategie worden opgezet.

Deze logistieke softwarepakketten leiden tot een beter financieel beheer en een eenvoudigere bevoorrading. Zij geven een totaalbeeld van de in- en output van de producten, evenals van de financiële behoeften en winsten. Dankzij deze verschillende instrumenten kan ook beter worden onderhandeld met de leveranciers.

Minder fouten dankzij de instrumenten voor voorraadbeheer

Volledig geautomatiseerde software voor voorraadbeheer is betrouwbaarder dan berekeningen die door de werknemers worden gemaakt. Dankzij de nauwkeurigheid van de cijfers kunnen de bevoorrading van goederen en voorraadtekorten beter worden beheerd. Elke bestelling die een fout bevat, wordt onmiddellijk geïdentificeerd door de software, zodat het probleem kan worden opgelost of zelfs voorkomen.

Bovendien beperkt dit instrument het risico op misverstanden of onenigheid in verband met deze mogelijke fouten. Elke bestelling is gemakkelijker uit te voeren en de productie wordt efficiënter. Deze instrumenten helpen de logistiek van de opslagplaatsen te verbeteren.

Hogere productie dankzij methoden voor geautomatiseerd voorraadbeheer

De automatisering van het voorraadbeheer levert aanzienlijke tijdwinst op dankzij de zichtbaarheid van het volledige productie- en opslagproces. Door minder tijd te besteden aan de voorraad, kun je je concentreren op de voorbereiding van een bestelling, de levering van goederen en de behandeling van terugzendingen. Hierdoor kan gemakkelijker worden voldaan aan de vraag van de klant om sneller te leveren en kan de productiviteit worden verhoogd.

De softwareprogramma's voor voorraadbeheer bieden ook een betrouwbare traceerbaarheid van de artikelen, want het volledige traject van alle goederen wordt weergegeven. Dit vermindert onnodige verplaatsingen en bespaart tijd.

Tevreden klanten dankzij de instrumenten voor voorraadbeheer

Het automatiseren van het voorraadbeheer is een manier om elke bestelling en de eventuele terugzendingen beter te beheren. Producten gaan sneller van het ene stadium naar het volgende om efficiënt aan de vraag van de klant te voldoen. De softwareprogramma's voor voorraadbeheer helpen ook om de behoeften van alle actoren te coördineren, van klanten en leveranciers tot investeerders en werknemers. Dit verhoogt de tevredenheid van alle betrokkenen en vergemakkelijkt het leven in de opslagplaats.

De parameters waarmee rekening moet worden gehouden bij het beheer van de voorraden van het bedrijf

Voordat je van start gaat met het automatiseren van het voorraadbeheer van je bedrijf, is het belangrijk om je behoeften te bepalen, evenals de manieren waarop ze kunnen worden vervuld. Voor een volledige optimalisering van je bevoorradingsketen en je opslag moeten dus bepaalde parameters in acht worden genomen.

Waarom kiezen voor de automatisering van je marketplace?

De meeste consumenten kopen tegenwoordig liever online. Als je je marketplace wilt ontwikkelen of verbeteren, is een optimaal voorraadbeheer van essentieel belang. Online winkelen heeft het voordeel dat het aantal klanten toeneemt, maar de toename van het aantal bestellingen vergt ook een complexe organisatie. Automatiseringssoftware moet dus de synchronisatie van de verschillende eenheden voor voorraadbeheer ondersteunen.

Wanneer moet voorraadbeheer in een opslagplaats worden geautomatiseerd?

Geautomatiseerd voorraadbeheer is de oplossing voor elk bedrijf dat op zoek is naar:

  • verhoging van de logistieke productiviteit;

  • meer veiligheid voor zijn werknemers;

  • minder fouten;

  • geen te grote voorraden, noch voorraadtekorten, en dus minder kosten.

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan de automatisering van het werk, is het belangrijk op te merken dat de opslagplaats in het begin gedeeltelijk kan worden geautomatiseerd. Sommige activiteiten hebben immers meer dan andere te lijden onder productiviteitsstijgingen. Daarom moeten ze worden geïdentificeerd, zodat hun processen met voorrang kunnen worden geoptimaliseerd. Dit zal de eerste stap zijn naar het implementeren van oplossingen om je opslagplaats om te vormen naar een intelligente opslagplaats.

Waarom een notificatie voor bevoorrading en herbevoorrading?

Softwareprogramma's voor voorraadbeheer bieden bescherming tegen een eventueel voorraadtekort door middel van een notificatiesysteem. Ze sturen een waarschuwing zodra de voorraad een laag niveau bereikt om de bevoorrading zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Deze methode van voorraadbeheer helpt ook te voorkomen datgoederen die onverkocht zouden kunnen blijven, worden geproduceerd en opgeslagen.

Met barcodescanners, ook handscanners genoemd, kunnen alle artikelen worden gescand en worden de gegevens automatisch geregistreerd in het softwareprogramma voor voorraadbeheer. Dankzij deze elektronische apparaten klopt de rekening, blijft het aantal fouten beperkt en wordt kostbare tijd bespaard, vooral als je bedrijf steeds meer produceert. De barcodescanners moeten wel compatibel zijn met de gebruikte software voor voorraadbeheer.

Wil je meer weten over het opzetten van een geautomatiseerd voorraadbeheersysteem? Download onze handleiding over voorraadbeheer om er meer over te weten te komen.

De opslagplaats van morgen wordt vandaag voorbereid: ontdek ons assortiment.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 oktober 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels