Hoe maak je een goed onderhoudsplan voor machines?

Slim en efficiënt werken

Om storingen te voorkomen, is het belangrijk tijdig onderhoud aan je machines te plegen. Als het wat rustiger in de productie is, biedt dat je de kans ervoor te zorgen dat je productiemachines weer in de beste conditie zijn als de drukte weer losbarst.

Natuurlijk is de prioriteit machines zo veel mogelijk te laten draaien, maar preventief onderhoud aan je machines werpt zeker zijn vruchten af. Met preventief onderhoud verhelp je beginnende machinegebreken en kun je de veiligheid en prestaties waarborgen. Met een goed onderhoudsplan weet je precies wat er nagekeken en vervangen moet worden. Maar hoe pak je dit aan?

Plan van aanpak machineonderhoud 

  1. Vraag iemand van de productie en de technische dienst met je mee te kijken. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en creëer je meteen draagvlak voor je plan.
  2. Breng alle machines in kaart. Zet de belangrijkste machines bovenaan je lijstje.
  3. Zet achter iedere machine wat mogelijk een oorzaak kan zijn voor slecht functioneren, zoals olievervuiling. Je weet op deze manier precies wat je straks moet nakijken.
  4. Geef nu per oorzaak aan wat voor actie je kunt nemen qua machine onderhoud om een storing voor te zijn. Bedenk je bij iedere actie wat het gunstigste is. Een onderdeel regelmatig vervangen om zo een storing voor te zijn of is het voordeliger een machine te laten storen alvorens je deze nader inspecteert? Wat is de levensduur van de machine en hoe lang gaat deze al mee? Misschien is het wel slimmer de totale machine te vervangen?
  5. Koppel de juiste persoon aan de actie. Zorg dat deze personen tijd krijgen in hun rooster voor het onderhoud en dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun taak. Houd hierbij de logistieke en financiële kosten in de gaten.

Maak een planning waarin acties eenvoudig kunnen worden afgevinkt. Deze checklist kun je ieder jaar opnieuw gebruiken.

Met een (preventief) onderhoudsplan voorkom je het (tijdelijk) stilstaan van machines door een technisch mankement en ongewenste kosten voor het (laten) verhelpen van het mankement of het aanschaffen van een nieuwe machine.

Manutan helpt je graag

In het assortiment van Manutan vind je verschillende producten voor machineonderhoud, zoals meetinstrumenten voor vele doeleinden, vetten en smeermiddelen, ontvettingsmiddelen, sprays, reinigers en ontstoffers voor elektronica, lijm en tapes, lekdetectiemiddelen etc. Kijk eens op www.manutan.be, onze blog boordevol tips of bel de Helpdesk op 02-583 01 01 voor een vrijblijvend advies over onderhoud aan je machine.

Volg Manutan op