Ethisch te werk gaan bij aankooponderhandelingen? 3 fouten die je beter kunt vermijden

Slim en efficiënt werken

Bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn hete hangijzers voor de aankoopafdeling. De risico’s, zowel op financieel vlak als voor het imago, zijn niet te verwaarlozen. Daarom herinnert Buy Made Easy* ons eraan hoe belangrijk het is om aankooponderhandelingen op een ethische manier aan te pakken. Ter illustratie geeft deze Franse leverancier van een elektronische aankoopoplossing drie belangrijke voorbeelden van hoe het niet moet, zijnde: de onderhandelaar die overdrijft, die te veel zegt of die schippert.

1) De onderhandelaar die overdrijft

Zonder echt te liegen, kunnen de woorden of houding van een persoon zijn gesprekspartner misleiden. Een koper kan bijvoorbeeld aangeven grote volumes te willen kopen om zo gunstige tarieven te verkrijgen. Toch kan het in de onderhandelingen voordeliger zijn om eerlijk en bij de feiten te blijven. Op die manier ontstaat een vertrouwensrelatie tussen beide partijen.

 2) De onderhandelaar die te veel zegt

Bij aankooponderhandelingen moet je transparant zijn. Maar het is net zo belangrijk om bepaalde vertrouwelijke informatie niet te onthullen. Een leverancier moet namelijk de vertrouwelijkheid van zijn klanten respecteren, net zoals een koper geen informatie over aanbiedingen van de concurrentie mag vrijgeven om zo betere contractuele voorwaarden te verkrijgen.

3) De onderhandelaar die schippert

Om neutraal te kunnen onderhandelen, moet je komaf maken met voorkeursbehandelingen. Een leverancier mag bijvoorbeeld geen geschenken aanbieden aan zijn gesprekspartner en een koper moet zulke cadeaus ook altijd afslaan. Ook al heeft dit geen invloed op de aankooponderhandelingen, toch ontstaat er zo in de rest van het ecosysteem een bepaald beeld van favoritisme.

Liggen er aankooponderhandelingen in het verschiet? Vermijd dan deze drie nadelige houdingen.

Geïnteresseerd in de 4 best practices om je onderhandelingen voor te bereiden? Lees onze blog “Inkooponderhandelingen: 4 best practices om je erop voor te bereiden

*Buy Made Easy

Volg Manutan op