De ideale werkomgeving in 6 kernpunten

Slim en efficiënt werken

In een voortdurend veranderende bedrijfsomgeving is het welzijn van de teams een belangrijk aandachtspunt geworden voor bedrijven. De ideale werkomgeving is er een die medewerkers niet alleen tevreden en gemotiveerd houdt, maar ook hun productiviteit optimaliseert. In dit artikel geven we je 6 belangrijke tips om een ideale werkomgeving te creëren en zo het welzijn van je teams te verbeteren.

Ideale werkomgeving immaterieel

1. Een ergonomische en comfortabele werkplek

Comfort en ergonomie zijn sleutelfactoren bij het creëren van de ideale werkomgeving. Aangepast meubilair, zoals een ergonomische stoel of een in hoogte verstelbaar bureau, kan spier- en botaandoeningen voorkomen en verbetert de levenskwaliteit op het werk. Accessoires zoals voetsteunen, laptopstandaards en ergonomische toetsenborden helpen je medewerkers ook om de hele dag een correcte werkhouding aan te nemen en bevorderen een comfortabele en productieve werkomgeving.

Het verband tussen het welzijn en de productiviteit van je teams valt niet te ontkennen. Wanneer je medewerkers zich comfortabel en op hun gemak voelen op hun werkplek, zullen hun efficiëntie en concentratie toenemen. Het is daarom van vitaal belang dat je als bedrijf rekening houdt met deze aspecten bij de inrichting van de werkplekken.

2. Ruimtes voor ontspanning en gezelligheid

Ruimtes voor ontspanning en gezelligheid inplannen binnen je bedrijf is ook essentieel bij de creatie van een ideale werkomgeving. De fika-pauze (een inversie van het Zweedse woord voor 'koffie'), een Zweeds gebruik waarbij er in de loop van de dag regelmatig pauzes worden ingelast (een om 10 uur en een om 15 uur bijvoorbeeld), geeft medewerkers de kans om hun batterijen op te laden en even afstand te nemen van het werk. Deze momenten van ontspanning versterken de cohesie binnen de teams, die de druk even van zich af kunnen gooien, en stimuleren hun creativiteit en productiviteit.

Voor de inrichting van deze ontspanningsruimtes kan je kiezen voor banken, fauteuils, koffietafels, planten of zelfs spelletjes (tafelvoetbal, tafeltennis, enz.), zodat je teams zich kunnen ontspannen en gezellig samenzijn met hun collega's.

3. Een goed verlichte en nette werkplek

Een ideale werkomgeving vraagt ook om de juiste verlichting en onberispelijk schone lokalen. Met voldoende verlichting (natuurlijk licht, geschikte neonverlichting, bureaulampen) kunnen je medewerkers in betere omstandigheden werken, raken hun ogen minder snel vermoeid en kunnen ze zich beter concentreren.

Ook de netheid en organisatie van de werkplek hebben een rechtstreekse impact op de productiviteit. Aan een opgeruimd, ordelijk bureau kan je je makkelijker concentreren en verlies je geen tijd met het zoeken naar belangrijke voorwerpen of documenten. Praktische, aantrekkelijke opbergruimtes (planken, kasten, laden) zijn ook een goede manier om een ideale werkomgeving in te richten.

4. Een werkplek met een persoonlijk tintje

Nog een goede tip om een ideale werkomgeving te creëren: laat je medewerkers hun werkplek een persoonlijk tintje geven. Als ze hun werkplek kunnen inrichten met persoonlijke spulletjes, foto's van familie of vrienden of dierbare souvenirs zullen je medewerkers zich thuis voelen. Dit persoonlijk tintje bevordert hun welzijn en hun betrokkenheid bij hun werk, want zo zien ze in dat ze zich in een omgeving bevinden die aangepast is aan hun behoeften en smaak.

Bovendien kan een persoonlijk ingerichte werkplek ook het gevoel van verbondenheid met het bedrijf versterken. Medewerkers die de mogelijkheid krijgen om hun werkomgeving te personaliseren, zullen meer geneigd zijn om zich te identificeren met de bedrijfscultuur en de bedrijfswaarden te delen. Het is daarom belangrijk om de werkplek zo in te richten dat de individuele behoeften van elke medewerker worden ingevuld en tegelijkertijd de globale coherentie voor alle teams behouden blijft.

5. Planten en milieubewustzijn

Planten op de werkplek bieden tal van voordelen, zowel op esthetisch als op psychologisch gebied. Planten, of dit nu echte of kunstplanten zijn, voegen immers een vleugje groen en kleur toe aan de werkruimte en creëren een rustgevende en aangename sfeer. Daarnaast suggereren studies dat bepaalde planten de luchtkwaliteit kunnen verbeteren door de concentratie van schadelijke stoffen te verminderen, wat essentieel is voor een gezonde omgeving waarin je medewerkers zich beter kunnen concentreren.

Een ecologisch verantwoorde werkomgeving is ook een garantie voor succes voor het bedrijf. Door milieuvriendelijkere gewoontes te introduceren, zoals gerecyclede materialen gebruiken, afval sorteren of milieuvriendelijke producten gebruiken, laat je bedrijf zien dat het zich inzet voor de bescherming van het milieu. Op die manier zullen je medewerkers zich meer gemotiveerd en nauwer betrokken voelen bij de bedrijfswaarden en dat is dan weer bevorderlijk voor hun tevredenheid en welzijn op het werk.

6. Een positieve werkomgeving en een toegewijde bedrijfscultuur

Om een ideale werkomgeving te creëren, moet je eerst en vooral een positieve en toegewijde bedrijfscultuur invoeren. Dit doe je door relaties tussen collega's op te bouwen die gebaseerd zijn op solidariteit, wederzijdse steun en communicatie. In een positieve werkomgeving zullen je medewerkers zich ten volle kunnen ontplooien en hun potentieel volledig kunnen benutten.

Erkennen dat je medewerkers ook een privéleven hebben, is ook cruciaal om een ideale werkomgeving te creëren. Flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en rekening houden met persoonlijke beperkingen zijn allemaal manieren om een omgeving te creëren die een balans tussen privé en werk stimuleert. Een toegewijd bedrijf moet in staat zijn om de behoeften van zijn medewerkers te begrijpen en zich daaraan aan te passen om hen zo optimale werkomstandigheden te bieden.

Een ideale werkomgeving combineert comfort, ergonomie, gebruiksvriendelijkheid, netheid, personalisatie, ecologische betrokkenheid en een toegewijde bedrijfscultuur. Deze 6 aspecten, die cruciaal zijn voor het welzijn en de productiviteit van je medewerkers, zijn de pijlers van het werken van morgen.

Download onze whitepaper 'Het werken van morgen' voor meer informatie.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 30 oktober 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels