Aankoopgids: hoe kies je het beste absorptiemiddel voor je bedrijf?

Slim en efficiënt werken

Een absorptiemiddel kopen doe je niet willekeurig. Afhankelijk van welke vloeistof gemorst is en hoeveel en welke zones je moet schoonmaken, heb je een ander product nodig. Wil je werk- en circulatiezones beschermen, voorkomen dat chemische en gevaarlijke producten in de bodem terechtkomen of gewoon een gemorste stof op de vloer opruimen? Voor elke toepassing is er een gepast absorptiemiddel. Lees dus snel deze gids boordevol tips over hoe je het beste absorptiemiddel voor jouw bedrijf kiest.

Hoe weet je welke absorptiemiddelen je bedrijf nodig heeft?

Of er nu chemische producten gemorst zijn of per ongeluk een vloeistof weggelekt is, absorptiemiddelen zijn speciaal ontwikkeld om mens en milieu te beschermen. Bovendien voorkomen ze dat je een aanzienlijk bedrag moet neertellen om de vervuilde zones grondig te laten reinigen. Wil je preventief absorptiemiddelen aankopen of ingrijpen na een incident? Dan moet je eerst nagaan welk absorptiemiddel je bedrijf nodig heeft.

Een absorptiemiddel kiezen: stel deze vragen

Welk absorptiemiddel het meest geschikt is, hangt af van de activiteit van je bedrijf en van welke producten in de ruimtes te vinden zijn. Stel jezelf dus allereerst deze vragen om te ontdekken welke absorptiemiddelen je bedrijf nodig heeft:

 • Welke vloeistoffen worden er gebruikt?

 • Om wat voor soort vloeistoffen gaat het (water, olie, koolwaterstoffen, chemische producten, dranken, bloed …)?

 • Welk volume aan vloeistoffen is er aanwezig in je bedrijf?

 • Hoeveel vloeistof zou er (per ongeluk of niet) kunnen worden gemorst?

 • Welke zones moeten worden beschermd?

 • In welk type ruimte worden de stoffen gehanteerd?

Denk na over ongevallen uit het verleden en vraag jezelf af welke voorzorgsmaatregelen je voortaan kunt nemen. Zo beperk je de opties tot een kleinere selectie én maak je al een begin met je gevarenpreventiebeleid.

Om te voorkomen dat je onverwacht zonder absorptiemiddelen komt te zitten en daardoor het personeel en het milieu in gevaar komen, is het essentieel dat je de voorraad efficiënt opvolgt. Zorg er dus steeds voor dat je genoeg producten in voorraad hebt.

Soorten absorptiemiddelen

Absorptiemiddelen bestaan in meerdere vormen:

 • als worsten;

 • als vellen;

 • op rollen;

 • als kussens;

 • als granulaat.

Elke vorm heeft specifieke eigenschappen en is ontwikkeld voor een bepaalde toepassing. Door rekening te houden met de aard van de vloeistoffen die in de ruimtes aanwezig zijn, kun je een doordachte keuze maken.

Welk absorptiemiddel voor welk type vloeistof?

Welk absorptiemiddel je kiest, hangt af van de aard van de te absorberen vloeistof(fen). Voor koolwaterstoffen, chemische stoffen en andere producten heb je namelijk telkens een andere oplossing met specifieke eigenschappen nodig.

Absorptiemiddelen voor koolwaterstoffen

Deze absorptiemiddelen zijn geschikt voor olie, brandstoffen en koolwaterstoffen. Ook halen ze vervuilende stoffen uiterst doeltreffend uit water.

In onze catalogus absorptiemiddelen voor koolwaterstoffen vind je verschillende referenties. Elk product heeft een andere absorptiegraad, sterkte en technologie.

Meltblownweefsels bestaan volledig uit polypropyleen. Omdat ze waterafstotend zijn, absorberen ze vervuilende stoffen, maar nemen ze geen water op. Van alle oplossingen op de markt heeft deze stof het snelste en grootste absorptievermogen.

Heb je een sterker product nodig of is de vloeistof op een drukkere plek gemorst? Dan raadt Perrine Corre, producthoofd van de categorie industriële absorptiemiddelen en het merk Ikasorb®, je aan te kiezen voor Meltblown Dimpled (in vellen of op rol) of Meltblown Dimpled+.

Als je bedrijf op zoek is naar een niet-pluizig product met een versterkt oppervlak, dan is Coverstock Meltblown Coverstock de beste keuze (op rol of in vellen).

Ikasorb® is een gespecialiseerd huismerk van Manutan. Het staat erg sterk in industriële absorptiemiddelen in het midden- en topsegment en heeft een gamma van meer dan 60 producten.

Absorptiemiddelen voor chemische producten

Als er een chemische of gevaarlijke stof gemorst wordt, heb je een zeer sterk absorptiemiddel nodig om het lek snel in te dijken en te voorkomen dat je personeel gevaar loopt.

Absorptiemiddelen voor chemische producten zijn opvallend gekleurd en dus altijd goed zichtbaar. Bovendien zijn ze extra slijtvast.

Om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen weglekken, raden we je eerst en vooral aan om risicozones af te schermen. Maar als er toch een incident zou plaatsvinden, dan zijn absorptiemiddelen je grootste redding.

Denk eraan dat je steeds persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) moet dragen als je met chemische producten omgaat.

Op rollen, in vellen, als worsten of kussens … Welke vorm kies je nu het best? Wel, dat beslis je afhankelijk van de ruimte. Hoe groot is de zone? Hoe vaak en waarvoor wordt ze gebruikt? Hoe vaak passeren er medewerkers? De juiste oplossing verschilt naargelang het antwoord op die vragen.

Universele absorptiemiddelen

Universele absorptiemiddelen zijn geschikt voor een groot aantal vloeistoffen (water, olie, koelvloeistoffen, verf, alcohol …) én ideaal als voorbereiding op onverwachte ongelukken.

Doordat er verschillende technologieën beschikbaar zijn, kies je makkelijk het product dat jouw bedrijf nodig heeft.

Hieronder vind je enkele voorbeelden, gerangschikt met toenemende slijtvastheid en verkeersintensiteit en afnemende absorptiesnelheid:

 • Meltblown Dimpled (MD);

 • Coverstock Cellulose Coverstock (CCC);

 • Coverstock Meltblown Coverstock (CMC);

 • Meltblown Dimpled+ (MD+);

 • Spunbond Meltblown (SM);

 • Spunbond Meltblown Spunbond (SMS).

Hoe slijtvaster een absorptiemiddel dus is, hoe minder en langzamer het absorbeert, en omgekeerd.

Om je wegwijs te maken, staat er op de pagina met universele absorptiemiddelen een handige overzichtstabel.

Welk absorptiemiddel je ook kiest, we raden je aan het droog te bewaren en te beschermen tegen uv-straling. Zo weet je zeker dat het altijd gebruiksklaar is. Denk er bovendien aan dat je absorptiemiddelen voor koolwaterstoffen afzonderlijk van andere absorptiemiddelen moet bewaren. Anders verliezen ze hun waterafstotende eigenschappen en werken ze niet meer zoals het hoort.

Er bestaan ook natuurlijke en ecologische absorptiemiddelen in granulaatvorm. Die minerale of plantaardige producten zijn gemaakt op basis van zand, klei, vermiculiet, diatomeeënaarde, houtzaagsel, stro, turf … Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook erg betaalbaar én ze hebben een antislip- en niet-schurende textuur.

Welke vorm kies ik?

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar afhankelijk van de situatie is de ene vorm nuttiger dan de andere. Dus … Welke vorm uit het productgamma van Ikasorb® is het meest geschikt in welke situatie?

Voor kleine gemorste hoeveelheden

Als er slechts een beetje vloeistof weggelekt is, heb je twee opties: een absorptiemiddel in vellen of op rol.

Vellen zijn ideaal om kleine hoeveelheden vloeistof op te nemen en kleine oppervlakken schoon te maken, vooral op en rond machines. Ze zijn snel te gebruiken, makkelijk op te bergen, erg handig en multifunctioneel.

Absorptiemateriaal op rollen is voorgesneden. Je kunt het dus als een lange strook neerleggen om een grote zone in te dijken, of in vellen scheuren om een kleinere hoeveelheid vloeistof op te nemen. Met rollen absorptiemateriaal bescherm je snel een werkpost of circulatiezone, en ze zijn makkelijk aan te passen naargelang de situatie.

De beste absorptiemiddelen voor moeilijk toegankelijke plekken

Dankzij hun vorm en flexibiliteit passen worsten zich perfect aan hun omgeving aan, hoe smal of moeilijk toegankelijk de ruimte ook is. Denk maar aan lekken achter leidingen, rond machines …

Absorptiemiddelen voor grote hoeveelheden vloeistof

Worsten vormen een heuse barrière die vloeistoffen indijkt en voorkomt dat ze zich over een grotere zone verspreiden. Ze kunnen een grote hoeveelheid stoffen absorberen en passen zich moeiteloos aan als je ze op smalle of moeilijk bereikbare plekken legt.

Ook kussens absorberen grote lekken goed en zijn ideaal als je weinig ruimte hebt.

Afwateringsgoten beschermen tegen gelekte chemische producten

Stopplaten vormen een barrière tegen vervuiling, zodat er geen druppel gevaarlijke vloeistof in de afwateringskanalen kan terechtkomen. Hun feloranje kleur maakt duidelijk zichtbaar waar de risicozone zich bevindt. Ze zijn bestand tegen water, olie, koolwaterstoffen en chemische producten, en herbruikbaar bovendien.

Vloeistoffen zoals bloed, braaksel, urine of dranken opruimen

Alle absorptiemiddelen voor vloeistoffen op waterbasis zijn geschikt om vloeistoffen zoals bloed, urine, braaksel en dranken op te nemen. Ze zijn erg makkelijk te gebruiken: strooi ze gewoon over de vloeistof, wacht enkele seconden tot ze in gel veranderd zijn en ruim op.

Dit soort absorptiemiddelen is onontbeerlijk in ziekenhuizen, op het openbaar vervoer, in winkelcentra, in scholen, op kamp en in elk publiek gebouw waar veel verkeer is.

Om de circulatiezones te beschermen, raden we je aan multifunctionele absorberende matten te leggen. Die zijn erg robuust en dus ideaal voor drukke gangen of rond machines waar veel mensen passeren.

Absorptiekits voor elke situatie

Voor sommige incidenten heb je een specifiek absorptiemiddel nodig dat je anders zelden gebruikt. Om op alles voorbereid te zijn, hou je dus het best steeds een absorptiekit in voorraad. Zo’n kit bevat meerdere soorten absorptiemiddelen en is ideaal om snel op verschillende situaties te reageren, en dat voor een aantrekkelijke prijs.

Absorptiekits zijn verkrijgbaar als zak, kast, koffer of mobiele container, en ze zijn onmisbaar voor bedrijven die elk noodgeval onmiddellijk willen kunnen inperken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 11 januari 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels