7 stappen om de orderpicking te optimaliseren

Slim en efficiënt werken

Magazijnbeheerders staan tegenwoordig voor grote uitdagingen, zeker binnen e-commerce. Ze moeten de bestellingen efficiënt verzamelen en zo snel mogelijk verzenden. En je wilt als bedrijf natuurlijk tegemoetkomen aan de groeiende verwachtingen van klanten op het gebied van snelheid en personalisering. In dit artikel bespreken we 7 stappen om je orderpicking te optimaliseren.

Het voorbereiden van bestellingen optimaliseren

Stap 1: De juiste verpakking kiezen

Verpakkingen zijn belangrijk om producten te beschermen. Door het juiste type verpakking te kiezen, verklein je het risico op schade tijdens het transport en zorg je ervoor dat de levering voldoet aan de verwachtingen van de klant.

Kartonnen dozen

Er zijn verschillende soorten kartonnen dozen verkrijgbaar, op volgorde van stevigheid:

● Enkele golving voor lichte en kleine producten

● Dubbele golving voor zware en breekbare producten

● Driedubbele golving voor zeer zware en/of breekbare producten

Sommige dozen worden gemaakt van gerecycleerd materiaal of materiaal uit duurzaam beheerde bossen, waardoor kartonnen dozen niet alleen handig, maar ook nog eens verantwoord zijn.

Transportbakken

Het voordeel van transportbakken is dat ze herbruikbaar zijn. Ze zijn veelzijdig en bestendig, en je kunt producten er veilig in opslaan of verzenden.

Stapelbare modellen bieden een aanzienlijke ruimtebesparing en met de verschillende beschikbare kleuren kun je een systeem met kleurcodes maken.

Stap 2: Producten beschermen tijdens het transport

De volgende stap bij het orderpicken is het veilig verpakken van de producten in de verzenddozen, bijvoorbeeld door extra bescherming of vulmateriaal.

Plastic zakken

Doordat plastic zakken transparant zijn, kun je gemakkelijk zien wat erin zit. Dat bespaart tijd en maakt de kwaliteitscontrole eenvoudiger.

Afhankelijk van de specifieke wensen van je bedrijf kun je kiezen uit twee soorten plastic zakken:

 • Gripzakjes zijn makkelijk te openen en te sluiten, en beschermen de inhoud tegen stof en vocht.

 • Antistatische zakjes zijn geschikt voor producten die gevoelig zijn voor elektrostatische lading.

Verpakkingskussens en vulmateriaal

Met vulmateriaal kun je heel makkelijk breekbare of kwetsbare producten op hun plek houden in een grotere verpakking. Door lege ruimtes op te vullen met dit materiaal, worden schokken en trillingen opgevangen tijdens het transport.

Noppenfolie en schuimfolie

Er zijn twee soorten folie die worden gebruikt bij de voorbereiding van bestellingen:

 • Noppenfolie biedt extra bescherming tegen schokken en is geschikt voor kwetsbare producten (zoals elektrische componenten).

 • Schuimfolie beschermt kwetsbare oppervlakken tegen krassen (denk aan glas of meubeloppervlakken).

Stap 3: Pakketten sluiten en labelen

Zodra de producten goed beschermd en verpakt zijn, is het tijd om de pakketten goed af te sluiten en van een etiket te voorzien. Met deze stap kun je leveringsfouten voorkomen en ervoor zorgen dat bestellingen kunnen worden gevolgd.

Tape

Gebruik plakband of tape om pakketten goed dicht te maken en eventueel nog een waarschuwing mee te geven. Let wel op dat je het juiste type kiest:

● Polypropyleen tape

● Pvc-tape

● Transparante of gekleurde tape

Tape van hoge kwaliteit heeft een hoge kleefkracht en blijft lang zitten. De gekozen tape moet bestand zijn tegen scheuren, temperatuursverschillen en vocht.

Op sommige tape staat ook informatie over de inhoud (zoals 'breekbaar' of 'gevaarlijk') voor een snelle identificatie en een extra waarschuwing tijdens de verwerking of het transport.

In een magazijn kan het nogal luidruchtig zijn. Om orderpickers minder te belasten, bestaat er stille tape die geen geluid maakt bij het afrollen. Het gebruik van een dispenser maakt het werk ook eenvoudiger en sneller, doordat je met een simpele druk op de knop tape kunt aanbrengen.

Etiketten

Kies een goed leesbaar en bestendig etiket, waarvan de opdruk niet snel wordt uitgewist door vocht of tijdens het transport.

Op het etiket kan onder meer de volgende informatie staan:

 • Het serienummer van het product

 • De productiedatum of het tijdstip van verpakking

 • De richting van het pakket ('onder' en 'boven') en waarschuwingen zoals 'breekbaar'

 • De houdbaarheidsdatum van bederfelijke producten

Stap 4: Producten opslaan op geschikte pallets

Het kiezen van de juiste pallet is belangrijk om pakketten tijdens het transport te beschermen, de dagelijkse verwerking ervan te vergemakkelijken en de ruimte in het logistieke magazijn optimaal te benutten.

Bij je keuze voor een bepaald formaat en type pallet moet je rekening houden met de bedrijfssector en het soort lading dat erop komt.

Er bestaan 3 soorten pallets:

 • Plastic pallets: licht en gemakkelijk te hanteren

 • Houten pallets: stevig en vaak gebruikt

 • Metalen pallets: geschikt voor zware ladingen en intensief gebruik

Wat deze drie categorieën pallets gemeen hebben, is dat ze gemaakt kunnen worden van gerecycled materiaal en dat ze ook weer gerecycled kunnen worden aan het einde van hun levensduur.

Stap 5: Dozen op de pallets beschermen

Zodra de goederen op geschikte pallets zijn geplaatst, is het belangrijk om de producten goed te beschermen tijdens het transport en de opslag.

Krimpfolie

Met krimpfolie kun je dozen op pallets stevig vastzetten en beschermen tijdens het transport of de opslag.

Deze folie kan doorzichtig of juist ondoorzichtig zijn, en beschermt de producten ook tegen stof en vocht.

Banden

Je kunt ook omsnoeringsbanden gebruiken om de dozen op hun plaats te houden op de pallets, zodat ze niet verschuiven tijdens het transport.

Er zijn verschillende soorten banden: polypropyleen voor lichte ladingen, polyester voor zware ladingen, staal voor heel zware ladingen en textiel voor heel zware en breekbare ladingen.

Stap 6: Bestellingen veilig vervoeren

Het transport is een belangrijke stap, omdat de producten in perfecte staat moeten worden afgeleverd om de klant tevreden te houden. Daarnaast wil je ook rekening houden met de gezondheid van de medewerkers die de ladingen hanteren.

Palletwagens

Een palletwagen is onmisbaar bij het verplaatsen van zware ladingen. Die machines besparen tijd en zorgen ervoor dat het werk van orderpickers minder zwaar is.

Orderverzamelwagens

Stabiele en wendbare orderverzamelwagens zijn handig om artikelen van de ene plek naar de andere te verplaatsen. Ze hebben een variabel aantal plateaus, zodat je je keuze kunt afstemmen op je behoeften.

Zorg er wel voor dat je kiest voor een ergonomische orderverzamelwagen. Door de werkomstandigheden te verbeteren, verklein je de risico's voor de gezondheid en veiligheid van je medewerkers. Zo voorkom je bijvoorbeeld spier- en skeletaandoeningen.

Stap 7: Magazijnindeling en voorraadbeheer optimaliseren

Een goed georganiseerd magazijn levert je de volgende voordelen op:

 • Producten zijn makkelijker te vinden en te pakken.

 • Bestellingen kunnen sneller worden voorbereid.

 • Het risico op fouten en vertraging wordt kleiner.

 • De kosten voor opslag en verwerking kunnen laag worden gehouden.

 • Klanten kunnen makkelijker tevreden worden gehouden, wat de winst van het bedrijf ten goede komt.

Om van deze voordelen te profiteren, moet je de ruimte inrichten met aandacht voor de specifieke kenmerken van de producten (zoals grootte, gewicht en omloopsnelheid) en specifieke zones aanwijzen voor opslag, orderpicking en verzending.

Daarnaast is het essentieel om een effectief voorraadbeheersysteem te implementeren dat de voorraadniveaus in realtime volgt, zodat je kunt anticiperen op voorraadtekorten en aanvullingen kunt beheren. Naast softwareoplossingen zijn er speciale systemen voor voorraadbeheer, zoals het ABC-systeem, het FIFO-systeem (First In, First Out1) of het LIFO-systeem (Last In, First Out2).

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 januari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels