Koopwijzer: kies de juiste kantoor- en magazijnverwarming met de hulp van Manutan

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Het aangenaam warm hebben is erg belangrijk voor de levenskwaliteit op de werkvloer. Een (te) koude omgeving kan de gezondheid en de prestaties van werknemers namelijk schaden. Met behulp van aangepaste bijverwarming creëer je de optimale werkomstandigheden voor je teams. Wanneer je overweegt een kantoor- of magazijnverwarmer te kopen, moet je niet alleen kijken naar de inkoopprijs, maar ook naar de energiekosten. Tegenwoordig heb je keuze uit een ruim aanbod van bijverwarming, voor binnen en voor buiten: kachels op gas, elektriciteit of olie, ventilatorkachels, oliegevulde radiatoren, keramische kachels. In deze koopwijzer helpen we je in kaart te brengen wat je precies nodig hebt, bespreken we de verschillende modellen en ontdek je alles over verwarming op de werkvloer.

Kantoor- en magazijnverwarming: koopwijzer

Waarmee rekening houden bij het kiezen van kantoor- en magazijnverwarming?

Bij de inkoop van verwarmingstoestellen voor je bedrijf moet je rekening houden met de kenmerken van de ruimte en de behoeften van je personeel. Om je op weg te helpen, sommen we hieronder de belangrijkste keuzecriteria op. Denk daar goed aan wanneer je een verwarming voor je bedrijf kiest.

HET VERMOGEN VAN DE VERWARMING

De prestaties van elk type kachel zijn afhankelijk van het vermogen van het toestel. Om te weten welk vermogen je nodig hebt, moet je kijken naar de te verwarmen oppervlakte. In een goed geïsoleerde ruimte met een plafondhoogte van 2,5 m kan een kachel met een vermogen van 700 tot 1000 W een oppervlakte van 10 m² verwarmen. Vanaf 30 m² raden we aan om twee toestellen te plaatsen.

DE KENMERKEN VAN DE RUIMTE

Enkele zaken die je in je achterhoofd moet houden, zijn de indeling van de ruimte, eventuele openingen en de luchtstromen in het gebouw. Ook de oriëntatie van deuren en ramen heeft invloed op de natuurlijke klimaatregeling. Daarnaast is het belangrijk om een idee te hebben van de isolatieprestaties van het pand.

ENERGIEVERBRUIK EN -KOSTEN IN DE HAND HOUDEN

Een goede manier om de energiekosten te optimaliseren, is door de isolatieprestaties van het pand in kaart te brengen. Dubbele beglazing plaatsen kan bijvoorbeeld helpen om de warmte binnen te houden. Om tocht te voorkomen in een magazijn, kun je met strippendeuren werken.

Als de energiekosten in het gebouw hoog oplopen door oude, energie-intensieve radiatoren, kan het ook een goed idee zijn om het hele verwarmingssysteem te vervangen.

BEZETTINGSGRAAD VAN HET GEBOUW

Welke bijverwarming je kiest, hangt af van de bezettingsgraad en de activiteiten die in de ruimte plaatsvinden. Bij de keuze van kantoor- of magazijnverwarming is het belangrijk om rekening te houden met het aantal werknemers en bezoekers die de ruimte gebruiken. Om energieverspilling tegen te gaan, kun je in een ruimte die niet vaak gebruikt wordt bijvoorbeeld bijverwarming plaatsen. Die schakel je dan alleen in op het gewenste moment en warmen de ruimte snel op. In kantoren of magazijnen die een groot deel van de week gebruikt worden, zijn kachels met hoge inertie een betere oplossing.

Welk type verwarming voor een kantoor of magazijn?

Ons uitgebreide assortiment bevat verschillende modellen, die elk ontwikkeld zijn voor specifieke omgevingen en behoeften. Het komt er dus op aan te bepalen welk model het beste aansluit bij jouw noden en situatie.

VENTILATORKACHELS

Ventilatorkachels zijn vooral geschikt voor kantoren, kleedruimtes en keukens. Er bestaan zowel kleine draagbare versies als modellen die je aan de muur vastmaakt. Het prijskaartje is afhankelijk van het vermogen, dat rechtstreeks verband houdt met de grootte van de te verwarmen ruimte.

Het voordeel van keramische ventilatorkachels is dat ze een constante, gelijkmatige warmte leveren. Ze zijn ook energiezuinig. Een draaiende ventilatorkachel zorgt er dan weer voor dat de warme lucht optimaal verdeeld wordt in de ruimte.

GASKACHELS

Een heteluchtkanon is uitermate geschikt voor grote ruimtes en industriële omgevingen. Dit type gaskachel is verkrijgbaar met manuele of automatische ontsteking en kan tot 750 m³ verwarmen, indien de ruimte goed geïsoleerd is. Dankzij de geïntegreerde ventilator verplaatst een heteluchtkanon tot 2.300 m³ lucht per uur. Je kunt er ook een flexibele slang op aansluiten om de warme lucht naar een andere ruimte te leiden.

Een thermostatische radiator is uitgerust met een thermostaat die ervoor zorgt dat de temperatuur in de ruimte constant blijft. Deze mobiele kachel is erg zuinig in gebruik en wordt rechtstreeks aangesloten op een fles propaan- of butaangas. Thermostatische kachels zijn beschikbaar in modellen voor binnen en buiten.

Terrasverwarmers op gas zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik. De gasfles zit verstopt in de voet van het toestel. Dit type verwarmers verplaats je vlot dankzij de ingebouwde wieltjes en werkt zonder elektrische voeding.

ELEKTRISCHE KACHELS

De elektrische terrasverwarmer is verkrijgbaar in staande en hangende versies. Je kunt dit type buiten gebruiken, maar alleen bij droog weer.

In magazijnen zijn verschillende soorten elektrische verwarming een optie, waaronder heteluchtkanonnenradiatorenpaneelkachelsinfraroodkachels en straalverwarming. Sommige magazijnverwarmers, zoals de keramische kachel, kun je gebruiken zoals een klassieke ventilator.

In kantoren geeft men doorgaans de voorkeur aan elektrische kachels en radiatoren met een mooie look die bij het meubilair passen. Kies bij voorkeur toestellen met een thermostaat, zodat je de temperatuur makkelijk kunt instellen. Afhankelijk van je noden kun je opteren voor een mobiele elektrische verwarmer (bv. oliegevulde radiator) of een model dat je aan de muur monteert.

Welke uitdagingen biedt verwarming in een professionele omgeving?

Net als geschikte verlichting en ergonomisch meubilair verbetert ook de juiste temperatuur het welzijn op het werk en de veiligheid van je personeel. Bij de keuze van kantoor- en magazijnverwarmers moet je zeker rekening houden met de prijs, maar ook met de mate waarin ze je teams beschermen tegen de koude.

KANTOREN EN MAGAZIJNEN VERWARMEN MET AANDACHT VOOR MVO

In een MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) drukt een bedrijf zijn engagement uit op het gebied van duurzame ontwikkeling. Door efficiënte magazijnverwarmers beschikbaar te stellen aan het personeel, draagt een bedrijf bij aan ‘well-working’.

Oog hebben voor het comfort en de veiligheid van zijn medewerkers hoort bij de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf – een van de drie pijlers van MVO. Een energiezuinig verwarmingssysteem maakt ook deel uit van het MVO-beleid, via de pijler milieuverantwoordelijkheid. Als het huidige verwarmingssysteem oud en energie-intensief is, kan het soms zinvol zijn om het volledige systeem op kantoor of in het magazijn te vernieuwen.

WELKE GEVOLGEN HEEFT EEN KOUDE WERKOMGEVING?

Een koude werkomgeving kan zowel binnen als buiten voorkomen. Bij een operator die aan een statisch station werkt kan de koude snel toeslaan, terwijl een actieve operator misschien minder snel last heeft van een lagere temperatuur. Blootstelling aan koude op de werkvloer kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld ongelukken gebeuren wanneer iemand uitglijdt of last heeft van verkrampte spieren. Daarnaast verhoogt langdurige blootstelling aan de koude het risico op spier- en skeletaandoeningen.

In de ernstigste gevallen kan er onderkoeling optreden. Dat is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaam, dat niet meer in staat is om zijn interne temperatuur te regelen. Onderkoeling kan ernstige en langdurige gevolgen hebben. Enkele symptomen van onderkoeling zijn extreme vermoeidheid, koude huid, gevoelloosheid, slaperigheid, desoriëntatie en zelfs bewustzijnsverlies.

HOE BESCHERM JE JE PERSONEEL TEGEN KOUDE OP DE WERKVLOER?

Er zijn verschillende preventieve maatregelen om koude op het werk tegen te gaan:

  • Leef de Europese richtlijn 89/656 EEG na, die bepaalt welke materialen bedrijven ter beschikking moeten stellen om de koude te bestrijden.

  • Installeer een verwarmingssysteem op de werkplek, in de eetruimte en in de kleedkamers.

  • Pas de werkschema’s aan, zodat je personeel niet in de kou hoeven te werken.

  • Laat medewerkers nooit alleen werken in een omgeving waar de koude een gevaar kan vormen.

  • Informeer je personeel over de risico’s van koude op het werk.

  • Installeer antislipvloeren in zones waar het (erg) koud kan worden.

  • Organiseer opleidingen, zodat de eerstehulpverleners weten wat te doen bij ongevallen of aandoeningen door de kou.

Manutan verkoopt een ruim assortiment bijverwarmers die ontworpen zijn voor professionele omgevingen en hun specifieke behoeften. Met onze tips vind je het product dat het beste aansluit bij jouw behoeftes en inkoopstrategie.

Met zijn eigen huismerk zet Manutan in op Europese oorsprong, interne producttests, ecologisch verantwoorde producten en eerlijke prijzen. Ontdek alle opties in onze categorieën ‘Kantoorverwarming‘ en ‘Magazijnverwarming‘.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 november 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels