Koopwijzer: hoe kies je de juiste opbergbakken?

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Of je ze nu gebruikt om iets in op te bergen, te transporteren, te bewaren, te beschermen of zelfs te bereiden, opbergbakken zijn onmisbaar in elk magazijn. Multifunctionele en bestendige bakken verdienen altijd een plek binnen je logistieke eenheid, op voorwaarde dat je de juiste exemplaren kiest natuurlijk! Om je te helpen een keuze te maken uit het ruime aanbod opbergbakken en je leven net dat tikkeltje gemakkelijker te maken, staat Manutan je graag met raad en daad bij. Hier komen onze tips!

Of je ze nu gebruikt om iets in op te bergen, te transporteren, te bewaren, te beschermen of zelfs te bereiden, opbergbakken zijn onmisbaar in elk magazijn.

Een opbergbak kiezen: stel jezelf de juiste vragen

Voor je opbergbakken koopt, moet je jezelf afvragen waar je precies nood aan hebt. Alleen zo kies je de beste bakken voor jouw activiteiten.

Welk formaat heb je nodig?

Om schroeven en bouten op te bergen, heb je uiteraard niet zulke enorme bakken nodig als voor grotere producten. Het benodigde volume (uitgedrukt in liter) hangt af van wat je in de bakken zult bewaren. In ons assortiment opbergbakken vind je alle mogelijke volumes, van 3,6 liter bij het kleinste model tot een gigantische bak van 550 liter.

Zoek je iets om kleine onderdelen in op te bergen? Dan is een stapelbak of pickingbak de perfecte en handigste keuze. En omdat ze stapelbaar zijn, win je er nog plaats mee ook.

Naast de grootte is ook het draagvermogen belangrijk. Als dat niet past bij het gewicht van je goederen, kan je bak namelijk vervormen of zelfs stukgaan. Omgekeerd is het niet nodig om een opbergbak met een groot draagvermogen te kiezen voor lichte spullen. Je bakken hanteren wordt dan alleen maar lastiger.

Moet je vloeistoffen opbergen? Gebruik dan containers of vaten in plaats van bakken.

Moeten je opbergbakken stapelbaar zijn?

‘Stapelbakken’. Het woord zegt het zelf: deze bakken kun je op elkaar stapelen. Zo’n stapelbak is ideaal om goederen veilig op te bergen en te transporteren in je magazijn en biedt extra stabiliteit. Ook op kantoor komen ze van pas, want je bespaart er heel wat plaats mee.

In ons ruime assortiment stapelbakken (met roosterpanelen, opengewerkt, speciale modellen voor zware ladingen, op sleden, opvouwbaar, kiepbakken ...) vind je ongetwijfeld wat je zoekt.

Moeten je opbergbakken opvouwbaar zijn?

Een vouwbox vouw je gewoon op wanneer je hem niet gebruikt. Zo bespaar je opbergruimte of volume bij leeg transport, en dus ook aanzienlijk op de kosten van het retourtransport.

Sommige opbergbakken combineren ook verschillende functies (in en op elkaar te stapelen bijvoorbeeld).

Moeten je opbergbakken voedselveilig zijn?

Wil je levensmiddelen opslaan of vervoeren in plastic bakken? Dan moeten die om hygiënische redenen voldoen aan de voedselveiligheidsnormen en/of het HACCP-systeem1.

Het kan ook gaan om isothermische containers die producten op de juiste temperatuur houden (warm of koud).

Moeten je opbergbakken dienen voor elektronica?

Volgens de Europese norm moeten elektronische producten worden bewaard en vervoerd in ESD-/antistatische bakken (EN 61340-5) om elektrostatische ontladingen te voorkomen.

Uit welk materiaal moeten je opbergbakken zijn gemaakt?

Om de juiste opbergbak te kiezen, moet je ook rekening houden met het type plastic waaruit hij is vervaardigd. Meestal gaat het om de twee materialen hieronder.

Polyethyleen (wordt het vaakst gebruikt): dit materiaal wordt vooral aangeraden om producten op te slaan in koude omstandigheden (van -40 °C tot +20 °C).

Polypropyleen: dit materiaal is bestendiger en daardoor meer geschikt voor opslag op plaatsen met een temperatuur tussen 0 °C en 40 °C.

Daarnaast bestaan er bakken uit kraftkarton waarin je perfect losse onderdelen zoals bouten en moeren, schroeven of andere kleine benodigdheden kunt bewaren.

Op welke andere factoren moet je letten als je opbergbakken kiest?

Ergonomie, bestendigheid en transparantie zijn maar enkele van de factoren die picking, opslag en transport vergemakkelijken. Ook met deze criteria kun je rekening houden om de juiste opbergbakken te vinden:

De handgrepen: massieve handgrepen of exemplaren met gaten of schelpen geven je opbergbakken een ergonomische houvast.

De bodem: maak je keuze uit een volle, geribde of roosterbodem, afhankelijk van je wensen op het vlak van waterdichtheid en zichtbaarheid.

De wanden: open, geperforeerde of volle zijwanden hebben niet alleen invloed op het onderhoud of de reiniging, maar ook op de manier waarop je goederen uit de bakken kunt halen.

Om de organisatie van je logistieke ruimte nóg efficiënter te maken, is ook de kleur van je opbergbakken en -kratten belangrijk. Kies jij voor lean management? Dan hanteer je volgens ons het best een kleurensysteem om je je goederen gemakkelijker te herkennen. Ga daarbij voor effen of tweekleurige bakken, of voor een tint die bij je bedrijf past.

Plastic Euronorm-bakken

Euronorm-bakken zijn erkende plastic bakken die voldoen aan genormaliseerde, door de CEN (European Committee for Standardization) vastgestelde afmetingen. Ze zijn daardoor perfect geschikt voor de bekende europallets van 1200 bij 800 mm. Euronorm-bakken zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:

 • 200 x 150 mm

 • 300 x 200 mm

 • 400 x 300 mm

 • 600 x 400 mm

 • 800 x 600 mm

Met Euronorm-bakken kun je eveneens je goederentransport en je logistieke stromen optimaliseren.

Moet je levensmiddelen, chemische stoffen of gevaarlijke producten vervoeren in je opbergbakken? Voor dat soort goederen gelden specifieke criteria. Zo moet je opbergbakken kiezen die voldoen aan specifieke normen of labels voor de Europese markt. Met deze Europese normen moet je rekening houden:

 • de voedingsnorm en/of het HACCP-systeem voor levensmiddelen;

 • ESD/Antistatic (EN 61340-5) voor elektronische producten;

 • EPAL of europalet (UNE-EN 13698-1) voor pallets.

Accessoires voor opbergbakken

Aan accessoires voor je opbergbakken geen gebrek. We lichten er dan ook graag een paar toe.

Tussenschotten

Wil je je producten beter kunnen ordenen (bijvoorbeeld op grootte of type) of je opbergbakken beschermen? Kies dan voor tussenschotten.

Er bestaan verschillende soorten tussenschotten:

 • op maat te snijden;

 • stapelbaar;

 • dwarse schotten;

 • overlangse schotten;

 • doseerschotten;

 • voor vaatwerk (glazen, kopjes, borden ...);

 • enz.

Deksels

Een deksel voor je opbergbak komt uiteraard altijd van pas. Zo bescherm je je goederen tegen stof, vuil en vocht, zodat ze in goede staat blijven. Ook kun je opbergbakken zo gemakkelijker op elkaar stapelen. Op elke bak past een deksel, trouwens!

Aan jou de keuze:

 • opklikbare deksels;

 • deksels voor Euronorm-bakken;

 • deksels voor stapelbakken;

 • doorzichtige deksels;

 • deksels tegen statische elektriciteit;

 • deksels met opening vooraan;

 • deksels voor bakken met bek;

 • deksels voor GN-containers (Gastro Norm);

 • isothermische deksels;

 • deksels die stof tegenhouden;

 • enz.

Ontdek ons assortiment deksels.

Etiketten en etikethouders

Met etiketten hou je gemakkelijker bij wat er allemaal in je opbergbakken zit. In een magazijn bespaar je zo heel wat tijd! Bij ons vind je diverse soorten etiketten voor bakken met bek, pickingbakken, stapelbakken, stellingbakken ... Je logistieke proces wordt er ongetwijfeld veel efficiënter op.

Zegels

Met zegels beveilig je je opbergbakken gemakkelijk tijdens het transport. Zo verklein je namelijk het risico dat je bakken onbedoeld opengaan en producten stukgaan, en voorkom je ongevallen voor je medewerkers.

Deze kleine investering levert op lange termijn aanzienlijke besparingen op.

Sokkels

Dankzij sokkels zijn bakken gemakkelijker te verplaatsen – ideaal dus om zware lasten te vervoeren! Door de wieltjes heb je geen moeilijk hanteerbaar wagentje meer nodig.

Van opbergbak tot lean management: continue verbetering

De juiste opbergbak voor jouw organisatie kan je heel wat tijd en ruimte besparen en dus perfect aansluiten op de lean management aanpak in je magazijn.

Net zoals een aankoopbeleid voor ecologisch verantwoorde producten speelt ook de optimalisatie van je magazijn of kantoor een belangrijke rol in je MVO-programma.

En net zoals je dankzij gekleurde bakken sneller de juiste goederen vindt, helpt – al dan niet gekleurd – meubilair (rekken of kasten) waarin je die bakken kunt opbergen je om je magazijn nog efficiënter te maken. Voeg daar nog extra accessoires aan toe, zoals deksels, tussenschotten, etiketten, etikethouders en zegels, en ervaar hoe de verwerking, de picking én de veiligheid van je goederen er met rasse schreden op vooruitgaan. Bovendien werkt je personeel dankzij die hulpmiddelen vlotter en veiliger dan ooit.

De juiste opbergbakken hebben meer invloed dan je denkt, en dus moet je ze heel zorgvuldig kiezen. Een goed doordacht opbergsysteem is dan ook superbelangrijk om je magazijn efficiënter en rendabeler te maken!

Voor elk gebruik een bak, en voor elke bak een gebruik!

Zoek je een manier om je gereedschap of goederen overzichtelijk op te bergen? In de Manutan-webshop vind je tal van modellen:

 • bakken met bek;

 • pendelbakken;

 • opbergbakken;

 • stapelbare bakken;

 • bakken voor etenswaren;

 • Euronorm-bakken;

 • transportbakken;

 • ladebakken;

 • plastic bakken;

 • retentiebakken;

 • vouwbakken.

Bekijk ze allemaal in onze categorie ‘Opbergbox, vouwkrat en stapelbak’.

1 Hazard Analysis and Critical Control Points of gevarenanalyse en kritische beheerspunten

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 mei 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels