Kies de beste stelling voor je magazijn

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Je voorraad efficiënt organiseren en beheren is essentieel om je bedrijf zo productief en rendabel mogelijk te maken. De opslag van je goederen speelt dan ook een sleutelrol in jouw succes. Dit ondoordacht of verkeerd aanpakken kan tijdverlies, bijkomende kosten en een kwaliteitsverlies van de producten met zich brengen. Daarom is het van cruciaal belang dat je – uit de vele mogelijkheden – de stellingen kiest die het best bij je logistieke centrum en je behoeften passen. Ontdek de vier belangrijkste oplossingen en de criteria waarmee je rekening moet houden tijdens je zoektocht naar de beste oplossing.

Het kiezen van de juiste stelling is essentieel.

Vier verschillende types magazijnstellingen

Er bestaan vier verschillende types magazijnstellingen: opslagrekken, opslagstellingen, geautomatiseerde systemen en opslagoplossingen voor specifieke voorwerpen.

1. Opslagrekken

Rekken zijn een veelgebruikte oplossing voor de opslag van goederen in een magazijn. Ze bieden veel flexibiliteit en je kunt makkelijk bij alle artikelen. We kunnen ze in drie grote categorieën onderverdelen.

Vaste rekken

Deze permanente rekken, doorgaans van staal, worden aan de vloer of aan de muren van het magazijn bevestigd. Ze dienen vaak om lichte tot middelzware artikelen op te slaan (bv. kantooruitrusting).

Mobiele rekken

Mobiele rekken zijn bevestigd op een railsysteem en kunnen zijwaarts worden verschoven om de opslagzone te optimaliseren. Dit type is ideaal voor volumineuze producten of goederen met een onregelmatige vorm, zoals auto-onderdelen.

Palletrekken

Deze rekken zijn aan de vloer bevestigd of op rails gemonteerd. Ze dienen voornamelijk voor de opslag van zware, volumineuze producten (bv. zakken cement, kabelrollen, autobanden, elektro).

2. Opslagstellingen

Opslagstellingen zijn robuuste opslagstructuren die heel uiteenlopende goederen kunnen dragen.

Palletstellingen

Palletstellingen zijn ontworpen om zware, volumineuze producten (bv. zakken cement, meubelen, elektro, autobanden) te dragen. De palletstellingen kunnen worden uitgerust met vaste of verwijderbare legborden, zodat je makkelijker bij de goederen kunt.

Doorschuifstellingen

Dit zijn schuine structuren waarbij wordt gebruikgemaakt van de zwaartekracht om de artikelen te verplaatsen in de rekken. De producten worden dan achteraan geladen en vooraan uitgehaald.

Met doorschuifstellingen is het mogelijk om bulkgoederen, opslagvaten of losse stukken snel te verplaatsen.

Dynamische stellingen

Dynamische stellingen zijn uitgerust met mobiele legborden. Ze worden gebruikt voor de opslag van producten die een constante doorstroming en een snelle rotatie behoeven (bv. bederfelijke of veelgevraagde producten).

3. Geautomatiseerde systemen

Automatisering verovert het moderne magazijn. Een efficiënt voorraadbeheer en een aanzienlijke ruimtebesparing zijn twee belangrijke voordelen hiervan voor bedrijven.De drie geautomatiseerde systemen hieronder worden veel gebruikt in opslagmagazijnen.

Verticale carrousels

Verticale carrousels bestaan uit cirkelvormige rekken die, zoals de naam het doet vermoeden, rond een verticale as draaien. De producten worden opgeslagen in bakken of op plateaus, die tot op de hoogte van de magazijnier stijgen of dalen. Opslag in carrousels leent zich in het bijzonder voor kleine elementen, zoals elektronische onderdelen.

Transportbanden

Transportbanden vervoeren goederen tussen verschillende punten, zonder tussenkomst van een mens. Ze kunnen voorwerpen per stuk of in grotere partijen verplaatsen. Wanneer transportbanden deel uitmaken van een geautomatiseerd sorteersysteem, kunnen ze de artikelen selecteren naargelang hun bestemming.

Robotisering

Producten kunnen ook worden gehanteerd door gerobotiseerde toestellen. Die robots verplaatsen ze dan automatisch naar de juiste opslagplek. Het kan gaan om scharnierarmen, geautomatiseerde trolleys of drones. Robotisering leent zich in het bijzonder voor grote magazijnen.

4. Opslagoplossingen voor specifieke voorwerpen

Afhankelijk van het type goederen zijn soms specifieke opslagsystemen aan de orde.

Vakkenkasten

Vakkenkasten bestaan uit compacte elementen, die heel geschikt zijn om kleine stukken op te bergen voor ze worden verkocht. Ze worden vaak gebruikt voor bv. elektronische onderdelen.

Draagarmstellingen van het cantilevertype

Dit zijn stellingen waarbij de last horizontaal op de draagarmen ligt. Het is een ideaal systeem voor lange, moeilijk te hanteren producten, zoals buizen, metalen staven of planken. Dit type stelling zie je vaak in de bouwsector.

Platform 

Een platform (entresol) is een slimme manier om je opslagoppervlakte te verhogen door een extra niveau in je magazijn te creëren. Zulke platformen worden vaak gebruikt om volumineuze elementen op te slaan, zoals machines of productieapparatuur.

Het juiste opslagtype kiezen: de criteria

Welke magazijnstellingen geknipt zijn in jouw situatie, hangt af van verschillende factoren.

Welke artikelen wil je opslaan?

Sommige artikelen vereisen bijzondere opslagvoorwaarden, zoals een bepaalde temperatuur of vochtigheidsgraad. Kies dus een systeem dat rekening houdt met de bijzondere eigenschappen van de opgeslagen voorwerpen, zodat je schade voorkomt.

Hoe groot en zwaar zijn de producten?

Het gekozen systeem moet voldoende groot zijn en het gewicht van de goederen kunnen dragen. Palletstellingen zijn erg geschikt voor zware en volumineuze elementen, terwijl je voor lichte artikelen beter af bent met rekken.

Wat met de voorraadrotatie?

Voor artikelen met een hoge rotatie moet je opslagsysteem gemakkelijk toegankelijk zijn. Dat is het geval bij mobiele rekken of doorschuifstellingen. Is de rotatie daarentegen laag, dan is een compactere oplossing (zoals een palletstelling) aangewezen.

Hoeveel ruimte is er?

Kies zeker een opslagsysteem dat de ruimte in je magazijn optimaal benut. Zo kun je je producten met palletstellingen verticaal stapelen, terwijl mobiele rekken een zijwaartse verschuiving van de goederen mogelijk maken.

Welke investering en werkingskosten?

Bepaalde opslagsystemen zijn duurder dan andere. Maar ze kunnen je tegelijk ook gigantische voordelen opleveren. Als je de artikelen snel kunt vinden en uithalen of een heel hoge opslagcapaciteit hebt, kan dat de kosten op lange termijn drukken.

De verschillende opslagtypes bieden talrijke oplossingen op maat van elk bedrijf. In die zin is de technologische evolutie een echte troef in voorraadbeheer. Maar kies vooral een geschikt opslagsysteem om het beheer, de productiviteit en het rendement van je magazijn te optimaliseren.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
Manutan DeutschlandGeschreven op 21 juli 2023

Haben Sie Fragen? Zögern Sie nicht, uns zu kontaktieren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels