Zo ga je om met irritante omgevingsfactoren op de werkvloer

Ergonomie op de werkvloer

Binnen een aangename en gezonde werkomgeving zijn storende omgevingsfactoren zoals lawaai, kou en lichttekort aangepakt én aan banden gelegd. Benieuwd waar je op moet letten? Wij geven je enkele tips hoe je een (nog) prettigere werkplek creëert voor jou en je collega’s.

Ga geluidsoverlast te lijf

Is het geluidsniveau in de werkomgeving zoals het hoort? Het antwoord is vaker ‘nee’ dan je denkt. De kans is groot dat ook jij op je werkplek te maken hebt met schadelijk lawaai. Een dreunende machine, snerpende cirkelzaag of drilboor, het zijn slechts enkele voorbeelden van veel voorkomende lawaaimakers. Vervelend, maar in veel gevallen is er wat aan te doen.

1 op de 3 werknemers vindt de werkplek te gehorig. Bron Novio Research 2017*

Goede gehoorbescherming is natuurlijk de eerste logische stap om je oren te beschermen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan geluidsisolatie voor machines en/ of het creëren van een pauzeruimte. Zo geef je werknemers (en hun oren) de gelegenheid om even te ontspannen.

1 op de 4 werknemers mist op zijn werk een stilteruimte. Bron Novio Research 2017*

Daarnaast biedt het beperken van geluidsoverlast binnen de werkplek diverse voordelen. Zo ben je geconcentreerder, ervaar je minder stress en hoor je bijvoorbeeld voertuigen aankomen. Voordelen die bijdragen aan een prettige werkplek.

Voel je beter in een lichte werkomgeving

Een andere belangrijke omgevingsfactor binnen een prettige werkplek is de hoeveelheid licht.

Geen grote verrassing, want zonder voldoende licht functioneren we niet. Zo zorgt een goed verlichte werkplek ervoor dat je jezelf fitter voelt en goed kunt oriënteren in ruimtes. In de ideale situatie is er een overvloed aan natuurlijk daglicht op de werkplek, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er wel alternatieven zoals daglichtverlichting.

Overigens draagt verlichting niet alleen bij aan het welzijn, maar ook aan een betere veiligheid. Want als je ziet wat je doet, door bijvoorbeeld goed verlichte paden en machines, is de kans op struikelen of een bedrijfsongeval een stuk kleiner. Zo blijkt ook uit praktijkstudies onder werknemers in nachtploegen dat goede verlichting de alertheid verhoogt en zo de kans op onveilige situaties en bedrijfsongevallen verkleint. Zeker binnen de industrie is goede verlichting op de werkplek dus essentieel.

Kortom: vergroot het welzijn, de productiviteit én de veiligheid binnen de werkomgeving door goede verlichting op de werkplek.

Fris en fruitig door een goede luchtkwaliteit

Een derde belangrijke omgevingsfactor op weg naar een prettige werkomgeving is de luchtkwaliteit. Een niet te onderschatten factor, want als je het niet goed aanpakt loop je kans op het Sick building syndrome. Vervelend voor zowel de werkgever als werknemer. Een slecht binnenklimaat kan een bedrijf zelfs een productiviteitsverlies kosten van een paar duizend euro per werknemer per jaar.

24% van de werknemers heeft het te koud en 1 op 7vindt de werkplek stinken. Bron Novio Research 2017*

Ook een prettige(re) werkplek creëren?

Wil jij ook een fijne werkplek creëren? Bekijk dan voor meer inspiratie ook eens onze andere blogs voor een plezierige en comfortabele werkplek of contacteer onze helpdesk voor vrijblijvend advies. We maken jouw werkplek graag leuker!

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 900 Belgische werknemers.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 8 mei 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels