Verwarmen, verkoelen, ont- of bevochtigen: het perfecte binnenklimaat

Ergonomie op de werkvloer

Het mooie zomerweer maakt het extra duidelijk: we brengen véél tijd binnen door, vooral op het werk. Voor het comfort en de gezondheid is het belangrijk dat niemand zit te zweten of te rillen van de kou. Maar niet alleen de temperatuur is cruciaal, ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Die daalt namelijk vaak als de airco volop draait, wat kan leiden tot een droge huid, geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Te veel vocht kan dan weer schimmels en muffe geurtjes veroorzaken. Gewoon een raam openzetten is niet op elke werkplek een optie, maar deze hulpmiddelen voor het optimale binnenklimaat zijn dat wél…

De ideale temperatuur op het werk

Als je aan tien medewerkers vraagt wat de ideale binnentemperatuur is, dan krijg je wellicht tien verschillende antwoorden. Je kunt met andere woorden nooit voor iedereen de perfecte situatie creëren, maar je klimaatbeheersing moet sowieso aan deze voorwaarden voldoen: de temperatuur moet constant zijn en niet te warm of te koud: tussen 19° en 21°C is ideaal. In de winter doe je wellicht een beroep op de centrale verwarming, terwijl je in de zomer vertrouwt op een ventilator of (mobiele) airconditioning. Het verschil tussen die twee? Een ventilator zorgt enkel voor luchtverplaatsing, terwijl een airco warme lucht afvoert en koude lucht binnen blaast. Tip: creëer maximaal 6°C verschil tussen de binnen- en de buitenlucht.

De ideale mobiele airconditioner kiezen

Interesse in een mobiele airco, maar geen idee hoe je er eentje moet kiezen? De beste optie hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  • de oppervlakte van de werkplek die je wil verkoelen,

  • het aantal vensters die de ruimte telt; het type beglazing (enkele versus dubbel glas) en de aan- of afwezigheid van zonnewering,

  • en het aantal personen dat er werkt (onze lichamen geven verbazend veel warmte af).

Je mag 100 Watt per vierkante meter rekenen, en daarbij 100 Watt optellen per persoon, 50 Watt per toestel en 100 Watt voor de verlichting. Is de ruimte zuidelijk georiënteerd? Dan mag je nog eens 400 Watt extra tellen.

Vergeet de vochtigheidsgraad niet!

Planten zijn een ideale oplossing om de luchtvochtigheid in balans te houden. Een luchtbevochtiger en –ontvochtiger zorgen voor een gezond binnenklimaat. Op kantoor is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ideaal. De huisstofmijt is bijvoorbeeld dol op een vochtige omgeving, terwijl droge lucht irriteert aan luchtwegen en ogen. En wist je dat zelfs je meubels langer meegaan  als de luchtvochtigheid op de werkplek optimaal is?

Meer info over klimaatregeling nodig? Contacteer vrijblijvend de Manutan-helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 september 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels